Odpravlja vnetja in skrbi za dobro prebavo
Sočni tropski sadež se tradicionalno uporablja za zdravljenje vnetij in težav s prebavo. Ananas namreč vsebuje prebavni encim bromelain, ki pomaga pri prebavi hrane in zmanjšuje napihnjenost. Bromelain dobimo le v svežem sadežu, saj ga toplotna obdelava uniči. Ta encim je danes dobro poznan tudi kot dodatek za zmanjševanje vnetij po operacijah in za zdravljenje nosne sluznice med infekcijo sinusov. Bromelain lahko prav tako zmanjša bolečino, ki je posledica osteoartritisa.
Pomaga ohranjati telesno težo
Večina ljudi verjame, da ananas topi maščobe v telesu. A zadnja dognanja znanstvenikov kažejo, da ima ananas le majhen vpliv na zmanjšanje obstoječe maščobne zaloge, kljub vsemu pa preprečuje nalaganje novih maščob.
Varuje celice
Zadnje študije kažejo tudi, da ananas vsebuje protirakave učinkovine in lahko igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih celic v telesu. Skodelica sveže narezanega ananasa vsebuje 70 miligramov vitamina C in 95 miligramov vitamina A, s čimer vašemu telesu zagotovi vso dnevno potrebo po vitaminu C in petino priporočenega dnevnega vnosa vitamina A. Vitamini pa varujejo vaše celice pred prostimi radikali in celicam pomagajo pri hitrejšem celjenju. Kopičenje poškodovanih celic vodi do prezgodnjega staranja in razvoja najrazličnejših bolezni, zato lahko uživanje ananasa preprečuje tudi te težave.
Varuje kosti
Skodelica svežega ananasa vašemu telesu zagotovi tudi1,55 miligrama mangana – minerala, ki pomaga pri razvoju močnih kosti in vezivnega tkiva. Zdravniki priporočajo, da moški na dan zaužijejo 2,2 miligrama mangana, ženske pa 1,9 miligrama tega minerala. Ananas se tako priporoča tudi odraslim ljudem, ki so podvrženi večjemu tveganju za krhke kosti.
Ker je bogat z bakrom, preprečuje nastanek krvnih strdkov in bolezni kosti. Baker namreč pomaga telesu pri proizvodnji hemoglobina in spodbuja celjenje ran. Pomanjkanje bakra lahko privede do osteoporoze, slabokrvnosti, težav s ščitnico in nizko stopnjo belih krvničk. Zdravniki tako svetujejo, da odrasli ljudje zaužijejo 699 miligramov bakra na dan. Hrana, ki je še bogata s tem mineralom, je govedina, gobe, raki in školjke. Skodelica koškov ananasa vsebuje približno 151 miligramov bakra, kar je več kot petina dnevnih potreb po tem mineralu.
Zdrave dlesni
Ljudje so pogosto zaskrbljeni za zdravje svojih zob, a prepogosto pozabijo na dlesni. Te so ključne, saj so zdrave dlesni osnova za zdravje zob. Vnetja v žepih okoli roba dlesni, ki jih povzročijo bakterije v plaku, sčasoma omajejo zob, ki je zasidran v čeljustne kosti in ta lahko izpade. Uživanje ananasa pa krepi vaše dlesni in jim pomaga, da ostanejo močne in zdrave.
Degeneracija makule
Uživanje ananasa zmanjšuje tveganje za starostno okvaro rumene pege, ki se nahaja na mrežnici. To je eden glavnih vzrokov za izgubo vida v starosti, do nje pa pride zaradi poškodb mrežnice. Tako vsakodnevne aktivnosti, kot so branje, prepoznavanje obrazov in podobno postanejo težavni. Vključevanje ananasa v svoj jedilnik zmanjšuje tveganje za degeneracijo rumene pege za 35 odstotkov, saj sočno rumeno tropsko sadje vsebuje betakarotene, ki do potrebni za dober vid.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV