Psihologija barv pravi, da rdeča barva spodbudno deluje na srce in krvni obtok ter vpliva na nastajanje rdečih krvnih teles. Jagode pa so med drugim znane tudi po tem, da varujejo srce. Sicer pa naj bi rdeča barva pomagala premagovati tudi negativne misli in lenobnost. Če imamo težave z lenobnostjo in depresivnim razpoloženjem, je nasploh dobro uživati veliko sadja in zelenjave rdeče barve. Rdeča barva pa je tudi barva strasti in vročekrvnosti.
Strasti rdečih jagod
Rdeče jagode pa imajo še eno zelo pomembno lastnost – so namreč močan afrodiziak. Sloves afrodiziaka so dobile po dveh stvareh: izrazito rdeči barvi in cinku, ki ga vsebujejo. Cink pri moških namreč uravnava nivo testosterona, ki ga telo potrebuje za proizvajanje sperme. Ne gre pa zanemariti niti nivo cinka v telesu ženske – več kot ga ima v telesu, prej je pripravljena na seks. Jagode pa vsebujejo tudi precej antioksidantov, ki pospešijo krvni pretok skozi spolne organe in dajejo veliko energije.
Jagode upočasnijo proces staranja možganov
Jagode so odličen vir vitamina C in K, joda, kalija, vlaknin, magnezija, bakra ter vitamina B5 in B6. Znanstveniki z biološkega inštituta v Ameriki pa so tudi ugotovili, da naj bi jagode ščitile možgane in upočasnile njihov proces staranja. Študije so raziskovalci opravili na podganah. Pri starejših podganah, ki so jih hranili z jagodami, so opazili povečane zmožnosti učenja in boljše gibalne sposobnosti. Po poročanju spletnega portala Naturalnews.com naj bi pomagale tudi pri Alzheimerjevi bolezni.
Kot že omenjeno so jagode tudi močan antioksidant, bogate pa so tudi s fenoli. Ti naj bi imeli v organizmu podoben učinek kot aspirin. Zaradi teh lastnosti jagode ščitijo tudi pred rakavimi obolenji in vnetji ter lajšajo bolečine. Fenoli v telesu delujejo tako, da zmanjšajo aktivnost encima, ki s pretiranim delovanjem povzroča tudi astmo, revmo in arterosklerozo.
Jagode za zajtrk, kosilo, večerjo, malico
Jagode imajo to dobro lastnost, da jih lahko uživate na različne načine, kadar koli. Lahko si jih privoščite za zajtrk, večerjo ali kot sladico po kosilu. Odlične so v najrazličnejših sladicah, napitkih, v kombinaciji z jogurtom ali skuto, kot dodatek svežim zelenjavnim solatam itd. Največ se sicer uporabljajo sveže, primerne pa so tudi za zamrzovanje, a je dobro vedeti, da zamrznjene jagode izgubijo del arome in zdravilnih učinkov, ker ob zamrzovanju popokajo celične stene.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV