Vizita.si
Borovničev mafin

Zdravje

RECEPT: Božični mafini in piškoti za občutljive na gluten in laktozo

K.B.
23. 12. 2016 13.43
0

Ne prenašate glutena in laktoze v mleku? Kljub temu se te božične praznike lahko posladkate z okusnimi sladicami. Strokovnjakinja za vegansko prehrano Aleksandra Grilc Tomažin je pripravila recept za veganske mafine in presne piškote, ki jih lahko jedo tudi tisti, ki imajo laktozno intoleranco ali ne prenašajo glutena.

Veganski mafini z borovnicami.
Veganski mafini z borovnicami. FOTO: POP TV

 

MUFFINI Z BOROVNICAMI / BRUSNICAMI

• 1 skodelica riževe moke
• ½ skodelice mandljeve moke
• ½ skodelice moke ajdovih zrn
• ½ skodelice tapiokine moke
• ½ skodelice kokosovega sladkorja
• 2 čajni žlički pecilnega praška
• 1 čajna žlička sode bikarbone
• ščep soli
• 1,5 skodelice mandljevega mleka
• 1 čajna žlička jabolčnega kisa
• 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
• ½ skodelice topljenega kokosovega olja
• sveže/ zamrznjene borovnice ali brusnice

V srednje veliki skledi zmešamo vse suhe sestavine. V posebni skledici pa zmešamo vse mokre sestavine, katere vlijemo v suhe in vse skupaj dobro premešamo.
Z maso nadevamo modelčke za muffine, vmes pa potresemo nekaj borovnic ali brusnic.
Pečemo jih v ogreti pečici na 180 stopinj, nekje 20 minut.
Muffine ohladimo in po želji okrasimo s stepeno kokosovo, sojino ali katerokoli drugo smetano.

Presni piškoti s kandiranimi pekani.
Presni piškoti s kandiranimi pekani. FOTO: POP TV


PRESNI PIŠKOTKI S KANDIRANIMI PEKANI

• 1 skodelica moke indijskih oreščkov
• 1 skodelica ovsene moke
• ½ jušne žlice kokosovega sladkorja
• ½ čajne žličke cimeta
• ščep soli
• ¼ skodelice javorjevega sirupa
• 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
• 1 jušna žlica topljenega kakavovega masla
• 1 jušna žlica topljenega kokosovega olja

V srednje veliki skledi zmešamo vse suhe sestavine. V posebni skledici pa zmešamo vse mokre sestavine, katere vlijemo v suhe in vse skupaj dobro premešamo najprej s kuhalnico, nato pa z roko, da dobimo mehko teso. Nato vmešamo še pekan orehe.

S pomočjo žlice oblikujemo piškotke. Polagamo jih na podlogo dehidratorja in sušimo na 46 stopinj nekje od 8-12 ur, vmes jih po potrebi obrnemo.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650