Vizita.si
Študija je pokazala, da ljudje, ki le trikrat na teden pozabijo na zajtrk, v povprečju na dan zaužijejo 250 kalorij ali 1046.7 kJ energije več kot tisti, ki zajtrkujejo.
Zdravje

Redno pozabljate na zajtrk? Potem ni nenavadno, da …

K.B.
28. 01. 2015 08.02
4

Ste eden tistih, ki redno pozablja na zajtrk? Morda mislite, da na ta način čez dan zaužijete manj kalorij in pripomorete k izgubi odvečnih kilogramov, a na žalost je ravno obratno.

Študija je pokazala, da ljudje, ki le trikrat na teden pozabijo na zajtrk, v povprečju na dan zaužijejo 250 kalorij ali 1046.7 kJ energije več kot tisti, ki zajtrkujejo.
Študija je pokazala, da ljudje, ki le trikrat na teden pozabijo na zajtrk, v povprečju na dan zaužijejo 250 kalorij ali 1046.7 kJ energije več kot tisti, ki zajtrkujejo. FOTO: Profimedia

Nova britanska študija je pokazala, da izpuščanje zajtrka za kar dvakrat poveča možnosti za to, da bomo preko dneva posegli po nezdravih prigrizkih. Prav zato se je izkazalo, da ljudje, ki le trikrat na teden pozabijo na zajtrk, v povprečju na dan zaužijejo 250 kalorij ali 1046.7 kJ energije več kot tisti, ki zajtrkujejo. To pomeni, da lahko v enem letu pridobijo kar 12 kilogramov.

Študija, ki jo je opravila neprofitna organizacija Breakfast Week, je še pokazala, da so najljubši prigrizki, ki si jih ljudje radi privoščijo, čips, čokolada ali druge sladkarije, zato ni nenavadno, da lahko pride do povečanja telesne teže. ''Na žalost najpogostejši prigrizki navadno niso najbolj zdravi in so polni sladkorja, soli in maščob,'' je za britanski Mail Online povedala dietetičarka Azmina Govindji. ''Ta raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki radi pozabljajo na zajtrk, navadno bolj nezdrave navade prehranjevanja tudi preko dneva.''

Poleg tega izpuščanje zajtrka po njenih besedah lahko povzroči padec krvnega sladkorja. ''Navadno ljudje zaradi padca krvnega sladkorja izbirajo živila, ki jim hitro dvignejo nivo sladkorja v krvi. Zato izbirajo med živili, kot so čokoladice, biskviti in podobno. A to ima lahko ravno obraten učinek, saj taka hrana nima nikakršne hranilne vrednosti. Lahko pa so ljudje tudi tako lačni, da nato posežejo po najbolj priročni hrani, ki jih hitro nasiti,'' še doda dietetičarka Azmina Govindji.

Raziskava je še pokazala, da eden od 10 ljudi ne je zajtrka med tednom, več kot tretjina pa priznava, da kakšen dan v tednu tudi pozabijo na prvi obrok dneva. Največji razlog, zakaj ne jedo zajtrka je, da zjutraj še niso lačni (30 odstotkov) ali pa raje malo dlje poležijo, da bi si vzeli čas za pripravo zajtrka (23 odstotka).
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
kundalinigirl 28. 01. 2015 21.12
Jst nikol ne izpustim zajtrka,...
V originalu se zagotovo govori o "biscuits", kar pa niso biskviti, ampak piškoti. Epic fail za prevajalca :D
mmm borovnice, kak bi ji jedel zdaj :P
Namesto raziskave, ki jih podpirajo korporacije, se je mogoče logično vprašat, ali je človek čez miljione let svojega razvoja imel zajtrk.... ponavadi ni sploh vsak dan jedel... res najbolje je že zjutraj začet v sebe metat OH-je,da se dvigne inzulin in potem to počet še 5xkrat... 3 ure prebave x 5 obroko je 15ur se tole matra z inzulinom, potem pa se folk čudi zakaj je kronično utrujen, če telo cel dan samo z prebavo ukvarja in seveda visok inzulin lepo pripomore k sodobnim boleznim, ki jih je čedalje več:( in niso tako genske, ko jih želijo korporacije prikazat
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106