To ni članek o prednostih ali slabostih vegetarijanstva. Bolj nas je zanimalo, kakšna mora biti naša prehrana, če mesa iz kakršnih koli razlogov ne uživamo ali si ga privoščimo le malo krat. Certificirana nutricistka Mojca Cepuš poudarja, da je v tem primeru treba svoje obroke sestavljati veliko bolj premišljeno.
Jesti je treba bolj raznoliko
Če je realnost takšna, da se meso na našem krožniku ne znajde prav pogosto, je treba paziti, da redno uživamo toliko več drugih virov beljakovin. "In sicer zaradi tega, ker drugod ne najdemo cele palete aminokislin, kot je to značilno za meso," pojasnjuje Cepuševa. "V fižolu ali zelju so denimo samo določene aminokisline, v kumarah in leči spet druge." Nutricistka način prehranjevanja, ki bi ga morali privzeti, ponazori tako, da pravi, da bi morali vsak dan sestaviti mavrico. "Z mesom dobimo celotno mavrico, v krompirju pa je denimo samo rdeča barva, v zelju samo rumena in posledično je treba pojesti toliko več različnih živil, da dobimo celo paleto aminokislin." Le eno opozorilo: to ne pomeni, da morate pojesti več hrane količinsko, le bolj jo morate kombinirati.
Kaj vse je vir beljakovin?
Virov beljakovin je na srečo veliko – od jajc, mlečnih izdelkov in stročnic do sadja, zelenjave, žit, oreškov in semen. Na vašem krožniku bi se jih moralo izmenjevati čim več. "Sploh, če uživate jajca, za zdravje ne bi smeli biti v skrbeh," pravi prehranska strokovnjakinja. "Priporočala bi tudi veliko stročnic. Najbolje bi se bilo navaditi, da gre v vsako solato žlica stročnic; lahko so tudi priloga." Svetuje, da je vsak obrok sestavljen iz enega žita in ene stročnice. To pomeni, da k rjavemu rižu denimo primešamo grah, k polnozrnatim testeninam pa postrežemo solato s fižolom. Za povrh bi se morali potruditi v svojo prehrano vključiti žita, ki morda niso zelo znana ali priljubljena, imajo pa zato ogromno beljakovin. Sem spadajo kvinoja, amarant, ajda in proso, ki jih je mogoče pripraviti prav tako okusno kot rižoto.
Kaj pa tofu, tempeh ali seitan?
Cepuševa ni prevelik pristaš predelanih nadomestkov mesa, kot sta denimo tofu, ki je predelana soja, ali seitan, ki je gluten oziroma predelana pšenična beljakovina. "V majhnih količinah to lahko uživamo. Če pa bi to jedli vsak dan, bi bilo po mojem mnenju bolj zdravo uživati kakovostno meso, saj je naravno, medtem ko so prej omenjeni izdelki predelani." Medtem ko je soja kot stročnica torej varna in primerna za uživanje, je v sojinem jogurtu denimo tako procesirana, da se mu je bolj zdravo odreči.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV