Chia semena štejemo med super živila
Chia semena štejemo med tako imenovana super živila, saj imajo izjemno visoko nutricionistično vrednost. So bogat vir omega 3 maščobnih kislin, ki jih v našem telesu primanjkuje in jih moramo dodajati s prehrano. Te maščobne kisline predstavljajo kar 60 odstotkov vseh maščob v semenu, pomembne pa so za delovanje krvožilnega sistema, preprečevanje krvnih strdkov in za pravilno delovanje telesnih celic. Poleg tega vsebujejo še dvakrat več beljakovin kot druga semena ali žita, dvakrat toliko kalija kot banane, trikrat več antioksidantov kot jagodičevje, petkrat več kalija kot mleko in trikrat več železa kot špinača. Vsebujejo pa še minerale, kot so magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan in vitamine A, D, K, E, B.
Poleg zgornjih pozitivnih vplivov na telo pomagajo še pri prebavi, predvsem zaradi svoje hidrofilne sposobnosti (nase vežejo vodo), uravnavajo sladkor v krvi, nižajo previsok krvni tlak, zmanjšujejo dovzetnost za infekcije, krepijo lase, izboljšujejo stanje kože, nižajo visok holesterol, pomagajo pri menstrualnih krčih in lajšajo simptome menopavze. Uživajo jih lahko tudi ljudje, ki so občutljivi na gluten, saj ga semena ne vsebujejo, primerna pa so tudi za sladkorne bolnike. Raziskave v Torontu so pokazale, da so celo izboljšale stanje pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.
Priprava chia semen
Chia semena navadno pred uživanjem namočimo v vodo vsaj za 10 minut, nato pa jih lahko dodamo jogurtu, solatam, palačinkam, juham, sendvičem, omakam in drugim jedem. Lahko jih uporabite tudi pri peki brezglutenskega kruha, ena žlica semen pri peki pa nadomesti eno jajce.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV