Vizita.si
Kivi je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin.

Zdravje

S kivijem nad črevesnega raka in bolezni dihal

Eva Trček
19. 11. 2009 14.49
0

Kivi, ki je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ima številne zdravilne učinke. Pomaga pri premagovanju gripe in prehlada, lajša simptome dihalnih obolenj in je koristen celo pri preprečevanju raka.

Kivi je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin.
Kivi je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin.FOTO: iStockphoto

Krepi imunski sistem

Kivi je bogat vir kalija – vsebuje ga skoraj toliko kot banane – in vitamina C, ki je bistvenega pomena za krepitev imunskega sistema ter telesu pomaga, da se obrani pred najrazličnejšimi okužbami. Zato lahko v teh hladnih dneh, ko so poleg gripe in prehladov na pohodu tudi najrazličnejše viroze, namesto pomaranč in limon uživate kar večje količine kivija. Ta namreč vsebuje celo več vitamina C kot pomaranče, pravijo raziskovalci. A kivi ni le bogat z vitaminom C, temveč tudi z vitaminoma A in E. Ker so vsi trije močni antioksidanti, nase vežejo proste radikale v telesu. To pa so, kot vemo, snovi, ki lahko v organizmu povzročijo različne škodljive kemijske reakcije in posledično nastanek rakavih obolenj.

kašelj
kašelj FOTO: iStockphoto

Dober za srce, ožilje in črevesje

Zaradi velike vsebnosti vlaknin je kivi dobro naravno zdravilo za diabetike, trdijo raziskovalci, saj pomaga ohranjati sladkor na normalni ravni. Vlaknine v tem rjavo-zelenem sadežu tudi dokazano nižajo nivo holesterola v krvi, zato kivi znižuje tveganje za srčni napad in je koristen pri lajšanju težav srčno-žilnih bolezni. Vlaknine pa blagodejno vplivajo tudi na črevesje – pospešujejo gibanje hrane v njem in posledično prebavo, s čimer se iz črevesja pospešeno izločajo vse strupene snovi, ki sicer ob slabi prebavi zastajajo v našem organizmu. Tako je ravno kivi dobrodošel kot preventiva pri preprečevanju rakavih obolenj na črevesju.

Lajša dihanje in ščiti vid

Raziskave, ki so jih italijanski znanstveniki izvedli na šest in sedem let starih otrocih, so pokazale, da snovi v kiviju blagodejno vplivajo na dihala. Tisti otroci, ki so tedensko uživali velike količine kivija, so namreč imeli veliko manj težav z dihanjem, kašljem in kihanjem kot tisti, ki so v sedmih dneh pojedli le en kivi ali tega sadeža sploh niso zaužili. Neka druga študija, ki je potekala kar več deset let in je zajela 110 tisoč moških in žensk, pa je pokazala, da  tako kot korenje tudi kivi izboljšuje vid, saj je nenazadnje bogat vir beta karotena. Znanstveniki, ki so sodelovali v raziskavi, trdijo, da imajo tisti, ki dnevno zaužijejo vsaj tri kivije, 36 odstotkov manj možnosti, da razvijejo starostno pogojeno makularno degeneracijo. To je bolezen, pri kateri v rumeni pegi propadata mrežnica in žilnica, in ki sčasoma vodi do izgube ostrine vida.

Nepogrešljiv tudi za lepoto

Kot skupek številnih vitaminov in mineralov je ta sladek sadež z rjavo-zelenim olupkom koristen tudi za zunanji videz. Kivi kot bogat vir vitamina A namreč krepi lase in jim daje lesk, pomaga pa tudi v boju proti aknam. Vitamin C kožo ščiti pred izsušitvijo in prezgodnjim staranjem, vitamin E v kiviju pa jo ohranja prožno in mehko. Poznavalci pa pravijo, da je kivi nepogrešljiv tudi za hitrejše celjenje ran in za lepše celjenje brazgotin.
 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587