Vizita.si
Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant.

Zdravje

S prehrano se zavarujte pred rakom

Katja Benčina
21. 03. 2012 09.46
10

Vodilni britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll je prepričan, da je večina vrst raka posledica zunanjih vplivov, kot so nepravilna prehrana, onesnažena voda in zrak. Da bi te vplive ublažili, moramo po njegovem mnenju uživati živila, ki nas ščitijo pred rakom.

Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant.
Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant. FOTO: iStockphoto
Celice, ki v telesu mutirajo in začnejo uničevati zdrave celice, so najpogosteje posledica nezdravega načina življenja, stresa in dednosti. Na dednost velikega vpliva nimamo, vsekakor pa se pred rakavimi obolenji lahko zavarujemo z zdravim načinom življenja. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč tudi nekatera živila, ki uničujejo proste radikale v telesu.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant in tako pomaga uničevati proste radikale v telesu, ki povzročajo staranje telesa in s tem bolezni, kot so rak, srčna obolenja, možganska kap, artritis in sladkorna bolezen. Polifenoli namreč iščejo proste radikale in preprečujejo nastanek nestabilnih kisikovih molekul v procesu – oksidacijo. Tako preprečujejo razvoj abnormalnih celic, vnetja in lahko uničijo veliko večino povzročiteljev raka.

Ingver
Ingver FOTO: iStockphoto

2. Ingver

Ingver deluje protivnetno in je antioksidant, saj ima bioaktivne sestavine gingerol, šogaol in zingeron. V raziskavi se je celo pokazalo, da je tako močan antioksidant, da je pri poskusu na miših povzročil zmanjšanje tumorja na prsnem predelu, pri raku jajčnikov pa povzročil apoptozo – programirano uničevanje rakavih celic in avtofagijo – rakave celice uničijo same sebe. Poleg tega, da ingver preprečuje raka, se je pokazalo, da pomaga tudi pri slabi prebavi, zgagi in preprečuje morske bolezni (oziroma na splošno slabosti med potovanjem). Stimulira še krvni obtok, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje in ima antiseptične lastnosti.

3. Blitva

Flavonoidi v blitvi upočasnjujejo razvoj raka dojk, tako da zaustavljajo reprodukcijo DNK v celici. Poleg tega blitva vsebuje še nekaj drugih močnih antioksidantov, in sicer beta karoten, alfa karoten, lutein in zeaksantin, ki telo varujejo pred rakavimi obolenji. Bogata je še z vitaminom C, ki krepi imunski sistem telesa in pomaga razviti večjo odpornost proti različnim povzročiteljem bolezni, vitaminom K, ki varuje naše možgane, in omega 3-maščobnimi kislinami, ki varujejo naše srce in ožilje. Vsebuje tudi mnogo mineralov, kot so baker, kalcij, natrij, železo, kalij, mangan, fosfor. Redna vključitev blitve v prehrano naj bi preprečevala še osteoporozo, anemijo (zaradi vsebnosti železa) in pomanjkanje vitamina A. Ima zelo malo kalorij in malo maščob ter je priporočljiva za vse tiste, ki morajo paziti na holesterol ali se želijo znebiti odvečne telesne teže.

V strokovni reviji Cancer so zapisali, da kurkuma uničuje rakave celice in lahko zaustavi širjenje tumorja na pljučih, prsih, prostati in črevesju.
V strokovni reviji Cancer so zapisali, da kurkuma uničuje rakave celice in lahko zaustavi širjenje tumorja na pljučih, prsih, prostati in črevesju.FOTO: iStockphoto

4. Zelje

Poljska raziskava, ki je zajemala več kot 100 Poljakinj, je pokazala, da so bile ženske, ki so vsak teden zaužile tri ali več obrokov svežega zelja, za kar 72 odstotkov manj izpostavljene razvoju raka kot tiste, ki so ga uživale veliko manj. Zelje naj bi bilo še posebej učinkovito pri preprečevanju vrst raka, ki so občutljive na estrogen, kot so rak dojke, maternice, jajčnikov, materničnega vratu in vagine. Razlog za to pa naj bi bila velika koncentracija oblike žvepla – indolov. Raziskave so pokazale, da ta spojina pomaga deaktivirati estrogenski metabolit, ki pospešuje rast tumorja, hkrati pa zvišuje raven 2-hidroksiestrona, oblike estrogena, ki deluje zaščitno proti raku. Izkazalo se je, da indol ne zavira le rasti tumorskih celic pri raku dojke, ampak preprečuje, da bi se rak širil v druge predele telesa. Prav tako preprečuje nastanek oz. širitev drugih vrst raka, kot so rak na jetrih in debelem črevesju.

5. Brusnice

Brusnice so bogate s proantocianidinom, antioksidantom tipa A, ki se v telesu poveže s proteini, prisotnimi v celicah tumorja. Tako blokira njihovo rast ter širjenje, hkrati pa povečuje učinek kemoterapije. Laboratorijski testi so pokazali, da je sok brusnic za kar šestkrat povečal učinek kemoterapije pri boju zoper raka jajčnikov. Sicer so brusnice bolje poznane kot izjemno učinkovite zoper kronična vnetja sečil. Aktivne snovi v brusnicah namreč preprečujejo bakterijam, da bi se oprijele stene sečil. Izogibajo pa naj se jim tisti, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom, saj vsebujejo precej oksalne kisline, ki vpliva na hitrejšo tvorbo kamnov.

Požrešnost
Požrešnost FOTO: iStockphoto

6. Kurkuma

Kurkuma je ena pomembnejših začimb v zdravilstvu, ki jo pridobivajo iz oranžne korenine rastline Curcuma longa. Pri nas ni tako dobro znana, razen v začimbnih mešanicah, kot je curry, na Daljnem vzhodu pa je del vsakodnevne prehrane številnih ljudi. Kurkuma je učinkovit čistilec krvi, prebavil in izločal, saj vsebuje kurkumin, ki spodbuja jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Ne samo to, v strokovni reviji Cancer so zapisali, da kurkuma uničuje rakave celice in lahko zaustavi širjenje tumorja na pljučih, prsih, prostati in črevesju.

7. Temno grozdje

Temno grozdje je bolj zdravo od belega, saj vsebuje veliko več bioflavonoidov, antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale in tako varujejo telo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja. Prehransko najučinkovitejše so rdeče sorte grozdja s čim temnejšo lupino, ki vsebujejo največ flavonoidov. A s previdnostjo naj ga uživajo tisti, ki imajo migreno, saj jo temno grozdje zaradi polifenolov in tanina lahko sproži.

Večina vrst raka je posledica slabe prehrane in onesnaženega okolja, je prepričan britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll.
Večina vrst raka je posledica slabe prehrane in onesnaženega okolja, je prepričan britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll.FOTO: iStockphoto

8. Ajda

Ajda je bogata z rastlinskimi vlakni, zaradi česar izboljšuje prebavo in preprečuje zaprtost. To je izjemno pomembno pri izločanju presežka estrogena. Poleg tega vsebuje tudi magnezij, ki sprošča mišice in pomaga pri absorpciji kalcija, in mineral rutin, ki znižuje nivo slabega holesterola (LDL). Še posebej pomembni v boju zoper raka dojke pa so fitoestrogeni – lignani, ki stabilizirajo raven estrogena v telesu in tako varujejo pred rakom dojke.

9. Temna čokolada

Flavonoidi v temni čokoladi, kot so epikatehin, katehin in proantocianid, upočasnijo rast tumorja. Na univerzi v Bostonu so dokazali, da prav antioksidanti iz temne čokolade pripomorejo k upočasnitvi rasti raka debelega črevesja. Poleg tega ima temna čokolada, ki vsebuje več kot 70 odstotkov kakava, veliko kalcija, železa, cinka, magnezija, kalija in vitaminov A, B1, B2, B3, C in E.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662