Vizita.si
Rosveratrol v jagodičevju pomaga spreminjati belo maščobo v rjavo, zaradi česar jo telo ob segrevanju lažje porabi.

Zdravje

S samo dvema porcijama na dan boste hujšali brez truda

K.B.
22. 06. 2015 11.14
5

Dve ali tri porcije jagodičevja na dan vam pomagajo do popolne postave. Podoben učinek ima tudi kozarec rdečega vina, ki si ga lahko privoščite vsake toliko časa. Preverite, zakaj.

Rosveratrol v jagodičevju pomaga spreminjati belo maščobo v rjavo, zaradi česar jo telo ob segrevanju lažje porabi.
Rosveratrol v jagodičevju pomaga spreminjati belo maščobo v rjavo, zaradi česar jo telo ob segrevanju lažje porabi.FOTO: Thinkstock

Jagodičevje in rdeče vino vsebujejo močan antioksidant in polifenl resveratrol, ki lahko pomaga v boju zoper debelost. Zadnja raziskava ameriških znanstvenikov iz Washingtonske univerze je namreč pokazala, da rosveratrol pomaga spreminjati odvečno maščobo v telesu v aktivno maščobo, ki jo telo lažje pokurii. V poskusu na miših se je pokazalo, da so miši, ki so jih vsak dan hranili z dvema do tremi porcijami živil bogatimi z rosveratrolom, kljub prehrani z veliko maščobami pridobile 40 odstotkov manj telesne teže kot miši, ki so prejemale placebo.

Študijo so objavili v medicinski reviji International Journal of Obesity in še dodali, da imajo podoben učinek tudi preostali polifenoli v jagodičevju. ''Polifenoli v sadju, vključno z rosveratrolom, povečujejo izrazitost genov, ki izboljšujejo oksidacijo prehranskih maščob, da telo ne bi bilo preobremenjeno z njimi. Te pomeni, da spreminjajo belo maščobo v rjavo, ki med segrevanjem telesa pokuri več maščob in tako telesu pomaga ohranja pravo ravnovesje maščob. Na ta način preprečuje debelost in presnovno disfukcijo,'' je pojasnil vodja raziskave profesor Min Du. ''Resveratrol smo uporabili kot predstavnika preostalih polifenolov.''

S polifenoli oziroma rosveratrolom so bogate borovnice, maline, jagode, grozdje in jabolka. Zaužiti bi jih morali okoli 340 gramov na dan, kar je okoli dve do tri porcije jagodičevja na dan. Tudi rdeče vino, kot je Merlot ali Cabernet Sauvignon, so bogati z rosveratrolom. A pri tem je treba paziti na mero, saj vino vsebuje tudi škodljivi alkohol. Poleg tega grozdje vsebuje več rosveratrola kot vino. ''Številni zdravilni polifenoli so netopni in se med filtriranjem vina uničijo,'' še doda profesor Du.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631