Konzervirano in zmrznjeno sadje lahko poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 17 odstotkov, so ugotovili britanski strokovnjaki, ki so sedem let spremljali prehranjevalne navade 65.000 ljudi v Veliki Britaniji. Strokovnjaki sicer pravijo, da je težko določiti, ali je tveganje za prezgodnjo smrt povzročilo konzervirano sadje ali zmrznjeno sadje, saj so posamezniki v anketah, ki so jih izpolnjevali, morali zmrznjeno in konzervirano sadje označevati v skupni kategoriji, kljub vsemu pa priporočajo, da raje posegate po svežem sadju.
Znano je, da konzervirano sadje v pločevinkah plava v visokem odstotku fruktoznega sirupa. Predhodne študije so pokazale, da je prevelika količina fruktoze povezana z visokim krvnim pritiskom, holesterolom, debelostjo in odpornostjo na inzulin, zaradi česar ta povezava niti ni tako šokantna. Zmrznjeno sadje pa bi moralo po drugi strani zaradi ohranjanja hranljivih snovi enakovredno svežemu sadju. ''Če ni dodanih sladkorjev, bi moralo biti zmrznjeno sadje enako zdravo kot navadno sadje in brez nevarnosti,'' je pojasnil dr. Simon Capewell, profesor klinične epidemiologije iz univerze v Liverpoolu. Seveda pa je zgodba drugačna, če zmrznjenemu sadju dodajate še sladkor.
KOMENTARJI (18)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV