Vizita.si
Konzervirano sadje poveča tveganje za umrljivost za 17 odstotkov.

Zdravje

Sadje, ki se mu morate izogibati

K.B.
09. 04. 2014 08.06
18

Čeprav lahko dve do tri porcije suhega ali svežega sadja zmanjšajo tveganje za prezgodnjo umrljivost za deset odstotkov, pa ravno obrazno na vaše telo deluje konzervirano in zmrznjeno sadje.

Konzervirano sadje poveča tveganje za umrljivost za 17 odstotkov.
Konzervirano sadje poveča tveganje za umrljivost za 17 odstotkov.FOTO: Profimedia

Konzervirano in zmrznjeno sadje lahko poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 17 odstotkov, so ugotovili britanski strokovnjaki, ki so sedem let spremljali prehranjevalne navade 65.000 ljudi v Veliki Britaniji. Strokovnjaki sicer pravijo, da je težko določiti, ali je tveganje za prezgodnjo smrt povzročilo konzervirano sadje ali zmrznjeno sadje, saj so posamezniki v anketah, ki so jih izpolnjevali, morali zmrznjeno in konzervirano sadje označevati v skupni kategoriji, kljub vsemu pa priporočajo, da raje posegate po svežem sadju.

Znano je, da konzervirano sadje v pločevinkah plava v visokem odstotku fruktoznega sirupa. Predhodne študije so pokazale, da je prevelika količina fruktoze povezana z visokim krvnim pritiskom, holesterolom, debelostjo in odpornostjo na inzulin, zaradi česar ta povezava niti ni tako šokantna. Zmrznjeno sadje pa bi moralo po drugi strani zaradi ohranjanja hranljivih snovi enakovredno svežemu sadju. ''Če ni dodanih sladkorjev, bi moralo biti zmrznjeno sadje enako zdravo kot navadno sadje in brez nevarnosti,'' je pojasnil dr. Simon Capewell, profesor klinične epidemiologije iz univerze v Liverpoolu. Seveda pa je zgodba drugačna, če zmrznjenemu sadju dodajate še sladkor.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650