Ne le to, nadaljnje raziskave kažejo, da uživanje več sadja vodi do ožjega pasu in nižjega nivoja maščob v telesu, pa čeprav ne zaužijete nič kaj manj kalorij kot prej. Ključ je v kvaliteti kalorij, povedo strokovnjaki. V zadnjem času se namreč vse bolj zavedajo, da ni pomembna le količina kalorij, ampak predvsem njihova kvaliteta.
Sadje je bogato z vodo in vlakninami
Poleg ostalih pomembnih hranljivih snovi je sadje bogato z vodo in vlakninami, zaradi česar je naravni sladkor manj koncentriran kot sladkor v sladicah. Tako na primer skodelica jagod vsebuje 7 gramov sladkorja, medtem ko žlica javorjevega sirupa vsebuje 13 gramov sladkorja, žlica meda 17 gramov, gumijasti medvedki od 17 do 21 gramov, dva decilitra sladke gazirane pijače pa 20 gramov sladkorja.
Tudi sadje, ki velja za bolj sladko, je bolj zdravilno kot sladice, saj vsebuje veliko hranljivih snovi in varuje pred številnimi boleznimi. Mango na primer telo varuje pred rakom dojke in rakom debelega črevesja, fige prav tako pred najpogostejšim ženskim rakom (rak dojke), ohranjajo zdrave kosti in nižajo krvni tlak, češnje varujejo zdravje vašega srca in še bi lahko naštevali.
Sadje vsebuje številne antioksidante
Čeprav boste tako v sadju kot zelenjavi našli številne vitamine in minerale, pa boste z izključevanjem sadja iz jedilnika zmanjšali vnos številnih antioksidantov. Ne le to, že z izključevanjem določene skupine sadja, lahko preprečite, da bi telesu zagotovili zadostno količino teh pomembnih snovi, ki varujejo pred številnimi boleznimi. Antioksidanti, ki jih dobimo z uživanjem koščičastega sadja (češnje, breskve, slive) se namreč razlikujejo od tistih v jabolkih ali hruškah ali v citrusih (pomaranče, grenivke, mandarine), meloni, jagodičevju (jagode, maline, borovnice, robide) in tropskem sadju (banana, mango, papaja). Naše telo pa potrebuje različne vrste antioksidantov.
Ena izmed študij je pokazala, da so ženske prostovoljke, ki so jedle široko paleto iste količine sadja, v dveh tednih utrpele veliko manjšo oksidacijo (znak prezgodnjega staranja in bolezni) kot ostale, ki so uživale le eno vrsto sadja. Čeprav je šlo za enako količino, našemu telesu sadje prinese največ koristi, če je raznoliko. Namesto, da nenehno posegate po isti vrsti sadja, se raje odločite za bolj pisan sadni nabor.
Za lepoto in lepo kožo
Ne le za zdravje, antioksidanti so pomembni tudi za lepoto. Uživanje širšega nabora sadja je vidno na vaši koži. Zadnja raziskava, ki je spremljala prehrano 35 ljudi, je pokazala, da so bili ljudje, ki so zaužili več sadja in zelenjave na dan, ocenjeni kot bolj privlačni. V študiji so prosili prostovoljce naj na podlagi fotografij ocenijo videz različnih ljudi in tisti, ki so v povprečju zaužili 2,9 porcij sadja in zelenjave na dan, so bili ocenjeni kot zdravega videza, tisti, ki so zaužili 3,3 porcij sadja in zelenjave na dan, pa kot bolj privlačni.
Antioksidanti namreč močno vplivajo na zdravje kože, saj izboljšujejo prekrvavitev v podkožju, zmanjšujejo kožno pigmentacijo in dajejo naravni videz sijoče polti. Antioksidanti tudi varujejo kožo pred zunanjimi vplivi, kot so proizvodnja prostih radikalov zaradi izpostavitve sončnim žarkom, onesnaženja in cigaretnega dima.
Sadje daje energijo
Če ste redno telesno aktivni, je uživanje sadja pred vadbo dober način, s katerim lahko svoje telo napolnite z energijo. V neki študiji so primerjali banane s športnimi napitki med intenzivnim kolesarjenjem in ugotovili, da so banane poleg tega, da so vsebovale antioksidante in hranila, ki jih v športnih napitkih ni, sprožile tudi dvig dopamina – nevrotransmiterja, ki igra pomembno vlogo pri gibanju in razpoloženju (nekatere raziskave celo kažejo, da bi bila lahko nizka vrednost dopamina tesno povezana z debelostjo).
Študija, v kateri so primerjali rozine in športne nadomestke, pa je pokazala, da so bile rozine enako učinkovite pri ohranjanju vzdržljivosti kot nadomestki, poleg tega so telesu zagotovile dodatna hranila. Med njimi tudi antioksidante, mineral bor, ki je pomemben za močne kosti in topno vlaknino inulin, ki deluje kot prebiotik - hrana za vzdrževanje in razvoj zdravih bakterij probiotikov v prebavnem traktu, ki so odgovorni za uravnano prebavo in močan imunski sistem.
Čeprav torej sadje vsebuje sladkor, ne gre zanemariti dejstva, da vsebuje tudi številna za zdravje pomembna hranila. Če boste aktivni in ga uživali v zmernih količinah nekajkrat na dan, bo tako delovalo kot gorivo za vaše celice in ne kot živilo, zaradi katerega se boste zredili.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (7)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV