Vizita.si
Če hrano uživamo v manjših koščkih, očitno možgane zavedemo, da pomislijo, kako imajo pred seboj veliko večji obrok.

Zdravje

Še ena skrivnost uspešnega hujšanja

L.E.
17. 07. 2012 10.03
22

Nova študija trdi, da pojemo manj, če hrano razrežemo oziroma razlomimo na manjše dele. Tako naj bi se lažje uprli tudi pretiravanju z nezdravimi prigrizki.

Če hrano uživamo v manjših koščkih, očitno možgane zavedemo, da pomislijo, kako imajo pred seboj veliko večji obrok.
Če hrano uživamo v manjših koščkih, očitno možgane zavedemo, da pomislijo, kako imajo pred seboj veliko večji obrok.FOTO: iStockphoto
Če se vam zdi, da v enem obroku zaužijete veliko preveč hrane, poskusite preveriti, ali držijo rezultati naslednje študije. Raziskovalci univerze v Arizoni so namreč ugotovili, da ljudje pojemo veliko manj, če kakršnok oli živilo pred zaužitjem razrežemo oziroma razlomimo na manjše koščke. Vodja študije dr. Devina Wahera pravi, da še ne razumejo, zakaj je tako. Toda predvidevajo, da smo, kadar svoj obrok zaužijemo v več manjših delih, prej siti zato, ker svoje možgane optično zavedemo, da pomislijo, kako imajo pred seboj veliko več hrane, kot če bi to isto količino videli v enem kosu. Kadar so živila pred nami narezana ali nalomljena, jih po njihovo za povrh uživamo počasneje, zato ima telo posledično več časa, da možganom še pravočasno sporoči, da smo siti.
Namesto da bi se spravili na celo tablico, jo razlomite na manjše koščke. Morda je boste res pojedli manj.
Namesto da bi se spravili na celo tablico, jo razlomite na manjše koščke. Morda je boste res pojedli manj. FOTO: iStockphoto

Ameriški raziskovalci so svojo študijo izvedli tako, da so 300 študentom ponudili krof. Toda polovica ga je prejela celega, druga polovica pa narezanega na štiri kose. Dvajset minut pozneje so vsem ponudili še običajen obrok ter jim dejali, da lahko pojedo, kolikor želijo. Rezultati so bili presenetljivi: študentje, ki so dobili krof v več delih, so ga dejansko večinoma pojedli manj, prav tako so pustili večji del poznejšega obroka. Dr. Wahera meni, da so rezultati študije posebno koristni za vse, ki bi radi shujšali oziroma ohranili vitko postavo, vendar svoje porcije le stežka ohranjajo dovolj majhne. Uporabna je tudi za tiste, ki se ne morejo upreti nezdravim in redilnim prigrizkom. Če si čokolado postrežejo v več manjših delih, se bodo po njenem veliko lažje zaustavili, preden je pojedo preveč.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587