Vizita.si
Kaki pomaga pri povečanju odpornosti, pri znižanju holesterola, pri prebavi, proti stresu itd.

Zdravje

Še pred zimo si privoščite kaki

M.K.
27. 10. 2009 14.48
0

Kaki je namreč hrana bogov, ki vsebuje izjemno veliko zdravilnih snovi. Pomaga pri razstrupljanju telesa, povečuje odpornost in pospešuje prebavo. Zelo priljubljen pa je tudi v kulinariki.

V Strunjanu vsako jesen poteka praznik kakijev - kakijada.
V Strunjanu vsako jesen poteka praznik kakijev - kakijada.FOTO: iStockphoto

Kaki ima zelo bogato vitaminsko sestavo in je zato zelo zdravilen. Vsebuje pa tudi veliko mineralov in vlaknin. Bolj malo pa ima beljakovin in maščob. Ima bogato vsebnost pektina in tanina ter kalija, kalcija, fosforja in železa. V primerjavi z jabolkom na primer vsebuje kar petkrat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A. Vsebuje še vitamina B1 in B2.

Zaradi svojih zdravilnih snovi je odličen sadež za razstrupljanje organizma, pomaga pri prebavi, znižuje slab holesterol, poživlja, krepi imunski sistem ter pomaga pri stresu. Izjemno koristno deluje na ledvica, jetra, oči, kožo, lase, dlesni, zobe in kosti.

Posušena kakijeva lupina za sladilo in semena namesto kave

Kaki je najboljše uživati kar svežega. Tako boste zaužili največ zdravilnih snovi, ki jih vsebuje. Dodate pa ga lahko tudi v sadne solate ali ga uporabite za druge jedi.

Uporabljate ga lahko tudi posušenega. Posušen kaki je tako uporaben kot nadev za pecivo ali kot nadomestek za rozine. Na Kitajskem in Japonskem na primer uporabljajo poleg svežih sadežev tudi kakijeve liste za izboljšanje vložene zelenjave. Posušeno lupino pa kot sladilo in pražena semena kot nadomestek za kavo.

Kaki pomaga pri povečanju odpornosti, pri znižanju holesterola, pri prebavi, proti stresu itd.
Kaki pomaga pri povečanju odpornosti, pri znižanju holesterola, pri prebavi, proti stresu itd.FOTO: iStockphoto

Odličen je pri pripravljanju biskvitov, pit in drugih sladic. Dobro se obnese kot nadomestek za slive pri pripravi cmokov, iz njega pa lahko naredite tudi marmelado ali sirup. Okusen bo tudi kakijev pire kot dodatek k sladoledu ali pudingu.

Kaki v kulinariki

V moderni kulinariki sadeže kakija dodajajo tudi v mesne jedi iz jagnjetine in teletine, v rižote in solate z morskimi sadeži. Zelo okusni so posušeni, saj imajo intenzivnejši okus. Posušene kakije lahko uporabljate kot prigrizek.

Praznik kakijev - kakijada

V Sloveniji imamo tudi praznik kakijev, ki se vsako leto odvija v Strunjanu, kjer je skoraj tretjina vseh nasadov kakija pri nas. Za to je odgovorno ustrezno ozračje, blaga klima in kakovostna tla za rast. Praznik se vsako leto odvija v jeseni, v mesecu novembru.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587