Znanstveniki z univerze Brown so analizirali dosedaj opravljene študije o vplivu kakava na srce in ožilje. Opravili so tudi svojo raziskavo z 1139 udeleženci. Njihov zaključek: lahko se posladkate s temno čokolado ali se pogrejete s toplim napitkom kakava. Tako boste naredili nekaj zase in za svoje zdravje. A paziti morate, da gre za temno čokolado oziroma napitek, ki vsebuje veliko kakava in malo sladkorja, slabih maščob, aditivov. Ne smete niti pretiravati s količino, saj potem spet ne dobite dobrega učinka.
Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je blagodejen flavonol, ki ga vsebuje kakav. Zmanjšuje vnetne procese v ožilju in s tem poskrbi za boljše zdravje tako ožilja kot posledično srca. Zaključili so, da je 600 miligramov kakava na dan optimalna količina. Če ga užijemo več, rezultati niso več tako blagodejni. Raziskava, ki so jo izvedli sami, je to potrdila. Najboljši učinki so se pokazali pri tistih, ki so uživali od 200 do 600 miligramov kakava, ki je bogat s flavonoli, na dan. Pri njih se je izboljšala krvna slika, glukoza, inzulin, raven dobrega HDL holesterola se je povečala, manj je bilo trigliceridov. Teh učinkov ni bilo, ko so pojedli več kot 600 miligramov kakava.
Kaj so flavonoli?
Flavonoli so antioksidanti in se v kakavu nahajajo naravno. So tudi v nekaterem sadju, zelenjavi in čajih. Je pa moč narave takšna, da so flavonoli v kakavu po svoji zgradbi unikatni, se pravi drugačni od tistih v drugih živilih. Čeprav so v vsakem primeru zdravo hranilo. Flavonoli sicer tudi omogočajo, da celice lahko izkoristijo vsa hranila, ki jih zaužijemo. Opozarjajo pa ameriški strokovnjaki, da je to vsekakor področje, ki bi ga bilo treba še podrobnejše raziskati. Razmišljajo, da bi bilo mogoče flavonole kdaj uporabljati celo v medicinske namene.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV