Vizita.si
polnoznata moka

Zdravje

VIDEO: Slovenska inovacija naravno zniža holesterol

Lina Eržen
18. 01. 2012 08.13
0

Slovenski znanstveniki so ugotovili, kako ječmenovo moko obogatiti tako, da vsebuje več vlaknine, ki učinkovito znižuje slab holesterol. Žitni izdelki bodo sedaj lahko še bolj zdravi in okusnejši.

Iz obogatene ječmenove moke je mogoče pripraviti okusne in zdrave žitne kosmiče.
Iz obogatene ječmenove moke je mogoče pripraviti okusne in zdrave žitne kosmiče.FOTO: Lina Eržen

Obogatena ječmenova moka bo omogočila, da je živilska industrija pekovskim izdelkom ali žitnim kosmičem lahko doda manj – vendar bodo ti še vedno zelo zdravi. Hkrati bodo okusnejši.

Obogatena ječmenova moka vsebuje več betaglukanov, ki znižujejo slab holesterol.
Obogatena ječmenova moka vsebuje več betaglukanov, ki znižujejo slab holesterol. FOTO: Lina Eržen

Ječmen že naravno vsebuje betaglukan, vodotopno vlaknino, ki lahko zniža slab holesterol. Na žalost so hranila v žitih, ki se pridelujejo danes, velikokrat osiromašena, zato je pomembno, da je bil odkrit postopek, ki živilski industriji omogoča, da skozi izdelavo moke povišajo njeno vsebnost betaglukana. Postopek je fizikalen – ječmen torej nikakor ni gensko spremenjen. "Vlaknino, ki je v ječmenu že naravno prisotna, smo uspeli le skoncentrirati," pojasnjuje dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko, ki je projekt vodil. "Ta inovacija je pomembna, ker živilski industriji omogoča pripravo zdravju bolj koristnih proizvodov." Poimenovali so jo reduchol.

Betaglukan po zaužitju deluje tako, da v povezavi z vodo nabrekne in tvori gosto raztopino, ki prežvečeno hrano zgosti in nase veže slab holesterol. Tega telo nato težje vsrka, zato se ga več izloči iz telesa. Raziskave so pokazale, da trije grami betaglukana lahko znižajo raven slabega LDL-holesterola kar za 17 odstotkov. Pri tem se ne zniža dober HDL-holesterol. Toliko betaglukana bi z izdelki iz obogatene ječmenove moke lahko, denimo, užili že z eno žemljico in enim odmerkom kosmičev. Brez skrbi jih lahko uživajo tudi ljudje, ki še nimajo povišane ravni slabega holesterola. Betaglukan je namreč učinkovit tudi, če želite povišan holesterol samo preprečiti.

Ker je ječmenova moka obogatena, je pri pripravi izdelkov lahko uporabimo manj, zaradi česar so ti okusnejši.
Ker je ječmenova moka obogatena, je pri pripravi izdelkov lahko uporabimo manj, zaradi česar so ti okusnejši.FOTO: Lina Eržen

Zniževanje slabega holesterola v krvi je izjemno pomembno, saj to krepko zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Znanstveno trditev, da reduchol znižuje holesterol, je potrdila tudi EFSA, neodvisna Evropska agencija za varnost hrane, in tako dovolila, da proizvajalci živil to trditev uporabljajo na svojih izdelkih. "Da bi preprečili zavajanje potrošnika, je za vsako trditev na živilih, ki namiguje na povezavo med izdelkom in zdravjem, potrebno dobiti dovoljenje na evropskem nivoju," razlaga dr. Elizabeta Mičović, podsekretarka iz Direktorata za varno hrano na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Inovacija je imela tudi podporo države, za katero je zelo koristno, če imajo njeni državljani čim večjo izbiro za zdravje koristnih živil.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650