Vizita.si
Rastlini na primer izolirajo en gen in ga vgradijo v drugo rastlino.
Zdravje

So gensko spremenjeni organizmi zdravju škodljivi?

20. 02. 2012 07.56
7

Postopek genskega spreminjanja naj bi povečal odpornost organizmov na herbicide, jim izboljšal prehransko vrednost ter odpornost proti boleznim, mrazu, suši, mrčesu in transportu. Pa je to prijazno tudi do našega zdravja?

Rastlini na primer izolirajo en gen in ga vgradijo v drugo rastlino.
Rastlini na primer izolirajo en gen in ga vgradijo v drugo rastlino.FOTO: iStockphoto

Uporabnost biotehničnih znanosti se kaže tako na področju prehrambne industrije kot tudi v kmetijstvu, medicini in farmaciji. Z genskim inženiringom se ustvarijo organizmi s točno določenimi lastnostmi. V gensko spremenjenih organizmih (GSO) je bil genski material spremenjen s postopki, ki potekajo drugače kot v naravi, torej ne s križanjem ali naravno rekombinacijo. Iz enega organizma lahko izbrane gene z uporabo sodobne tehnologije prenesejo na drugega, tudi če sta organizma različnih vrst. Rastlini, ki je na primer odporna na sušo, izolirajo gen, ki je odporen proti suši in ga vgradijo v drugo rastlino.

Ali so GSO zdravju škodljivi, še ni dokazano, vse so le teorije in domneve.
Ali so GSO zdravju škodljivi, še ni dokazano, vse so le teorije in domneve. FOTO: iStockphoto
Negativni vplivi na zdravje

Vsekakor lahko rečemo, da je razvoj na področju bioznanosti in biotehnologije eden ključnih mejnikov 21. stoletja, ki tako ali drugače vpliva na človeško zdravje, življenjsko okolje ter ekonomske skrbi. Skozi zgodovino je človek dosegel določeno intergenetično navajenost na DNK različnih živil, s katerimi je prihajal v stik. Gre za dokaj počasen proces, ki bi, z uvajanjem velikih količin gensko spremenjenih živil, povzročil negativne vplive na človekovo zdravje. Žalostno pa je, da tega, kako uživanje GS rastlin učinkuje na človeško zdravje, ne preverjajo nikjer na svetu, zato ni najbolj jasno, kakšne so dolgoročne posledice vpliva GSO na organizem. Proizvajalci so tisti, ki imajo od GSO največ koristi, zato ne želijo negativnih rezultatov preiskav. Te so tako ali tako naročene iz njihove strani.

Znanstveniki opozarjajo

Z uživanjem GS hrane dobimo v telo veliko pesticidov, na katere naj bi organizem reagiral z alergijo. Zanimiv je podatek, da se je v obdobju 10 let proizvodnje GS rastlin število alergij podvojilo. Alergije izvajajo nove tehnične beljakovine, ki v prehranjevalni verigi niso nikoli obstajale in so telesu tuje. Še bolj zastrašujoče pa je dejstvo, da vse bolj narašča imunost na antibiotike, pri čemer naj bi veliko vlogo igrala ravno GS hrana, ki ji nekateri pripisujejo tudi krivdo za povečano tveganja za razvoj raka.

Žal je tako, da pogosto sploh ne vemo, kaj se dejansko znajde na našem krožniku.
Žal je tako, da pogosto sploh ne vemo, kaj se dejansko znajde na našem krožniku. FOTO: iStockphoto

Veliko znanstvenikov trdi, da se pojavlja vse več primerov preobčutljivosti na posamezna živila, omenjajo pa tudi povečano pogostost celiakije. Hkrati opozarjajo, da obstaja nevarnost dolgoročno nepredvidljivih vplivov, v pridelavi živil in proizvodnji hrane naj bi se pojavljali novi alergeni in toksini, grozila pa naj bi tudi nevarnost novih virusov ter okužb in mutacij v človeških celicah. Neko japonsko podjetje je bilo celo odgovorno za smrt 37 ljudi in invalidnost 1500 ljudi, ker je z genskim inženiringom pospešilo in povečalo učinkovitost prehranskega dodatka triptofana ter hkrati znižalo stroške čiščenja.

Vpliv GSO na živali

Kmetje v Ameriki naj bi ugotovili, da krave raje jedo krmo brez GSO, saj naj bi imele, za razliko od človeka, za to naravni čut. Tiste krave, ki so jedle GSO, naj bi se spremenile, nekatere pa naj bi celo izgubile zmožnost razmnoževanja. Pri miših, ki so uživale GSO, so ugotovili, da so njihovi mladički manjši in da je njihova umrljivost večja. Prof. dr. Martina Bavec, predstojnica študijskega programa Ekološko kmetijstvo s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, pojasni: "Narejeno je bilo veliko raziskav neodvisnih strokovnih inštitucij na poskusnih živalih, ki so uživale gensko spremenjeno krmo. Pokazali so se številni negativni učinki, od alergij do sprememb na notranjih organih. Zanimivi pa sta tudi dve študiji, ena iz sosednje Avstrije, druga pa iz Rusije, ki sta pokazali, da je imela skupina živali, krmljenih z GS krmo, tudi po več generacijah, bistveno zmanjšano plodnost v primerjavi s kontrolno skupino, ki je uživala običajno krmo."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
driiko...Kje ti živiš? 1.RAZISKAVA OBJAVLJENA V IZDAJI 20. SEPTEMBRA,2011 V CELL RESEARCH, DOKAZUJE DA UŽIVANJE GENSKO SPREMENJEN HRANE DEJANSKO VPLIVA NA NA SPREMEMBO DNKA-JA UŽIVALCA TOVRSTNE HRANE 2.RAZISKAVA SHERBBROOKE HOSPITAL CENTER QUEBEC JE DOKAZALA DA JE 93% ČLOVEŠKIH ŠE NEROJENIH DOJENČKOV ZASTRUPLJENIH Z TOKSINI GSO HRANE DOKAZALI SO DA SE TOKSINI GSO HRANE NAHAJAO V MESU, MLEKU IN JAJCAH ŽIVALI, KI SO KRMLJENI ZA GSO HRANO 3.ŠTUDIJA , KI JE BILA OBJAVLJENA V INTERNATINAL JOURNAL OF BILOGICAL SCIENCE JE DOKAZALA DA GSO HRANA NEPOSREDNO POVZROČA OKVARO ORGANOV NA PODGANAH 4. GSO RASTLINE SO IZBOJŠANE? BRAVO - NE POTREBUJEJO EKSTERNEGA NANOSA INSEKTICIDOV, KER JIH PROIZVAJAJO SAME! -DRUGE SO SPET EDINE ODPORNE NA SUPER UNIČUJOČ EKSTERNI ISKETICID, KI UBIJE VSE ŽIVO! -NE POTREBUJEJO ZEMLJE, KI BI IMELA KAKRŠNO KOLI HRANILNO VREDNOST-SUPER PRAKTIČNO (V ZEMLJO NI VEČ TREBA VRAČAT HRANIL) GS RASTLINE SO POLEG TOKSIČNOSTI TUDI POPOLNOMA NEHRANLJIVE! PRI PREHRANI JE POMEMBNA KVALITETA IN NE TOLIKO KVANTITETA! 5. GS ŽIVILA NISO VSESPLOŠNO PRISOTNA? 95 % V ZDA VZGOJENE KORUZE JE GSO. TRENDI SE SELIJO V EVROPO! KORUZA IN NJENI PRODUKTI JE PRAKTIČNO UPORABLJENA V SKORAJ VSEH ŽIVILIH! PREDSTAVALA ENEGA GLAVNIH VIROV KRME TUDI PRI ŽIVALIH! VESELO SE SPREMINJA TUDI KROMPIR, PŠENICA IN PODOBNO. 6. NAJVEČJA NEVARNOST GSO HRANE! GS ŽIVILA SO PATENTIRANA! AVTORSKE PRAVICE SO V LASTI VEČJIH KORPORACIJ. SEMENA SE NE MOREJO IN NE SMEJO UPORABLJAT ZA DRUGO SEZONO! "NIČ VEČ SHRANJEVANJA SEMENSKIH PLODOV ZA DRUGO LETO" POČASI A USPEŠNO IZPODRIVAJO NARAVNE ORIGINALNE OBLIKE RASTLIN. NARAVNE OBLIKE RASTLIN BODO SLEJ KO PREJ IZUMRLE. SLEJ KO PREJ BODO TA BODJETJA UPRVALJALA Z VSO HRANO. POSLEDIČNO TUDI Z ČLOVEŠTVOM! MENIM, DA JE OHOLO IN AROGANTNO PREDPOSTVLJAT, DA JE ČLOVEK SPOSOBEN DEJANSKO IZBOLJŠAT NARAVO. DO ZDAJ ŠE TEGA NA NOBENEM PODROČJU NISMO DOKAZALI! RAVNO NASPROTNO!
Preden ti odgovorim moram poiskati omenjene članke, ki jih očitno nisi dobro razumel, lahko pa ti povem: 1. Produkti spremenjene DNA pri GSO so proteini, ki so lahko za človeka tudi toksični in lahko poškodujejo DNA, kot jo lahko poškodujejo toksini pri gensko nepremenjenih organizmih. Celice, ki so zaradi tega prizadete, imunski sistem ponavadi hitro odstrani. 2. Če so "zastrupljeni", bi to pomenilo, da se teh 93% dojenčkov rodi mrtvih ali hudo bolnih.. Mislim da ne. Če so bili pri njih najdeni vzorci proteinov iz GS hrane, to še ne pomeni, da so jim škodovali. 3. Tu spet ne gre posploševati, poudarjam: BISTVENO JE, KATERI GEN JE BIL VNEŠEN IN KATERI PROTEIN BO NASTAJAL IZ TEGA GENA! Šele ko je to razjasnjeno lahko sklepamo na škodljivost za organizem. 4. To z insekticidi je spet odvisno od tega, kateri gen je bil vnešen. To s hranjivimi snovmi pa je strel v prazno. Brez vode, mineralov in UV svetlobe ne bo zrasla nobena rastlina. To, da so nehranljive je tudi nesmiselno, lahko utemeljiš? 5. V EU so stvari drugače regulirane in je take koruze bistveno manj. Dvomim pa, da je imela GS koruza slab vpliv na zdravje Ametičanov, mislim, da so GSO tam še najmanjši problem z vidika nezdravega prehranjevanja. 6. Teorija zarote? Še vedno ne vem, kaj sem narobe napisal v prvem komentarju, ki je bil predvsem kritika neobjektivno in nestrokovno ter zavajujoče napisanega članka.
če ne bi bili ljudje tako požrešni in neolikani do narave in si ne bi delali zaloge za pol leta v naprej, potem tudi genskega inženiringa ne bi rabili in tudi toliko hrane se ne bi stran metalo... problem je v nas samih, ker smo razvajeni in požrešni in neodgovorni do narave...pa naj se še tako grdo sliši..
Kako nestrokoven, pristranski in laže ter nesmislov poln članek... 1. Z genskim inženiringom izboljšamo lastnosti rastline, ker spremenimo njen genom, kar ljudje počnemo že stoletja. Včasih smo to dosegli s križanjem več generacij rastlin, sedaj je postopek mnogo hitrejši in preprostejši, ter mnogo bolj nadzorovan, saj vemo točno kateri gen smo vnesli. 2. Drugi odstavek je preprosto neumen. "Intergenetična navajenost na rastline/hrano" je popolnoma izmišljen termin, ki se sicer sliši učeno, vendar je nesmiseln, saj je vsa DNA (torej vsi geni), ki jo vnašamo s hrano človeku tuja, in naše telo se ne more navaditi na gene drugih živalskih/rastlinskih vrst, ki jih zaužijemo. Zato vso zaužito DNA med prebavo razgradimo na NUKLEINSKE KISLINE, ki so enake pri vseh živih bitjih. Šele te kisline lahko preidejo v kri, naše telo pa jih porabi za izgradnjo lastne DNA ali RNA. 3. Točno znano je, kateri gen je bil vnešen v rastlino, in točno znano je kateri produkt bo iz tega gena nastajal v rastlini. Možnost alergije na produkt vnešenega gena obstaja, tako kot obstaja možnost alergije na gensko nespremenjene rastline, oz. njihove sestavine. Prav tako so GS živila strogo nadzorovana, morajo biti ustrezno označena in še zdaleč niso tako vsesplošno prisotna, da bi bila odgovorna za podvojitev števila alergij (za to so krivi drugi faktorji, o katerih bi lahko na dolgo in široko razpravljal). Toksini pa so prisotni vsepovsod. V GS organizmih vsaj vemo točno kateri toksini in koliko le-teh, kar pa za ekološko pridelano prehrano (ki ima neupravičeno status "bolj zdrava") ne moremo trditi! Tista trditev v zvezi z japonskim podjetjem pa je nesmiselna, verjetno gre spet za to, da avtor tega članka ni razumel kaj piše, kar je večkrat dokazal. Samo v razmislek: TRIPTOFAN je esencialna aminokislina, ki je nujno potrebna za življenje!! 4. To s kravami je spet čudna trditev, ki je avtor ni podprl z dokazi (pravzaprav ni nobene, saj viri nikjer niso navedeni). Ter za zaključek seveda "strokovno" menje predstojnice štud. programa Ekološko kmetijstvo, ki je preveč posplošeno, saj so učinki GS hrane na žival ali človeka, logično, odvisni od tega KATERI gen smo vnesli! 5. Mislim da Prof. Martina Bavec, UNIV. DIPL. INŽ. KMET. ni usposobljena za strokovno presojo, torej- zanima, kje je navedeno mnenje stroke, ki se ukvarja z genskim inženiringom (biotehnologija) in vplivom le- tega na zdravje človeka (medicina) ali živali (veterina)? Aja, ne, ljudje s teh področij, bi dejansko povedali kako stvari stojijo, potem pa članek ne bi bil več tako "šokanten" in zanimiv... Ter predvsem: ZAVAJUJOČ!!!
RAZISKAVA OBJAVLJENA V IZDAJI 20. SEPTEMBRA,2011 V CELL RESEARCH, DOKAZUJE DA UŽIVANJE GENSKO SPREMENJEN HRANE DEJANSKO VPLIVA NA NA SPREMEMBO DNKA-JA UŽIVALCA TOVRSTNE HRANE
krave vejo,kaj raje jejo,saj imajo za to naravni cut.tudi ljudje ga imamo,ampak smo ga izgubili,saj se ne znamo vec poslusati.zasuznjile so nas materialne dobrine.to pa znajo samo se najmlajsi otroci.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080