Vizita.si
Sojini izdelki vas varujejo pred boleznimi srca in ožilja, rakavimi obolenji, osteoporozo, blažijo simptome menopavze in izboljšujejo spomin. Niso pa primerni za tiste, ki imajo motnje ščitnice.

Prehrana

Soja – pred čim vas varuje?

Katja Benčina
20. 09. 2012 08.05
0

Soja je najbolj razširjena in uporabljana stročnica na svetu, ki so jo na Kitajskem začeli gojiti že v enajstem stoletju pred našim štetjem. Priznana je kot visoko hranljivo živilo, ki varuje pred številnimi boleznimi. Vas zanima katerimi?

Sojini izdelki vas varujejo pred boleznimi srca in ožilja, rakavimi obolenji, osteoporozo, blažijo simptome menopavze in izboljšujejo spomin. Niso pa primerni za tiste, ki imajo motnje ščitnice.
Sojini izdelki vas varujejo pred boleznimi srca in ožilja, rakavimi obolenji, osteoporozo, blažijo simptome menopavze in izboljšujejo spomin. Niso pa primerni za tiste, ki imajo motnje ščitnice.FOTO: iStockphoto
Soja je še posebej priljubljena v azijski kuhinji, zaradi pozitivnih učinkov na zdravje pa jo uživa vse več ljudi. Bogata je s kakovostnimi beljakovinami, ki znižujejo raven holesterola, polinenasičenimi in esencialnimi maščobami, ogljikovimi hidrati in rastlinskimi vlakninami. Poleg tega je eden najboljših virov izoflavona (vrsta fitoestrogena oziroma naravnega estrogena), bogata pa je z magnezijem, kalcijem in vitaminom E. Možnosti je več, privoščite si jo lahko v obliki tofuja, ki je narejen iz sesirjenega sojinega mleka, sojinega mleka, zrna, moke, narejene iz zmletih zrn, tempeha (nadomestek mesa narejen iz sojinih zrn), misoja (fermentirana soja) in še in še. A pred čem vas varuje ta priljubljena stročnica?
Soja vsebuje zdravo mešanico maščob in nič holesterola, zaradi česar varuje pred boleznimi srca in ožilja.
Soja vsebuje zdravo mešanico maščob in nič holesterola, zaradi česar varuje pred boleznimi srca in ožilja. FOTO: iStockphoto

Bolezni srca in ožilja

Soja je dobro poznana po tem, da vsebuje zdravo mešanico maščob in nič holesterola, zaradi česar varuje pred boleznimi srca in ožilja. Raziskava ameriške univerze Tufts je pokazala, da sojine beljakovine znižujejo nivo slabega (LDL) holesterola in zvišujejo nivo dobrega (HDL) holesterola. Neka druga raziskava je pokazala, da lahko moški srednjih let, ki ima visoko tveganje za srčno-žilne bolezni, z uživanjem 20 gramov sojinih beljakovin in 80 mg izoflavonov petkrat tedensko zniža svoj krvni pritisk in raven slabega holesterola.

Rakava obolenja

Soja se je s svojimi številnimi antikancerogenimi sestavinami izkazala kot odlična zaščita pred razvojem rakavih celic. Mednje štejemo inhibitorje proteaze, fitosterole, saponine, karbolno kislino, fitinsko kislino in izoflavone. Slednji delujejo kot šibek estrogen in pomagajo preprečevati tiste vrste raka, ki so povezane s hormoni, na primer raka na dojkah in na prostati. Izoflavoni se namreč vežejo na tiste dele celičnih membran, na katere bi se drugače naselili hormoni, ki lahko povzročijo rast tumorjev. Poleg tega, da zavira dejavnost močnih naravnih hormonov, lahko genistein (vrsta izoflavona) ovira dejavnost encimov, ki pospešujejo nastajanje krvnih strdkov in tumorjev.

Zaradi naravnega estrogena, ki ga vsebuje, blaži tudi simptome menopavze.
Zaradi naravnega estrogena, ki ga vsebuje, blaži tudi simptome menopavze. FOTO: iStockphoto

Menopavza

Primerna je tudi za blaženje simptomov menopavze, še posebej vročinskih valov, ki so tako zelo moteči in pogosti. Soja je kot omenjeno bogata s fitoestrogeni, naravnimi estrogeni. Ti sicer niso tako učinkoviti kot estrogen, ki ga proizvaja naše telo, in ne morejo v celoti nadomestiti potreb po estrogenu, ki naravno izginja, lahko pa jih uživamo vsak dan v količinah, ki pozitivno vplivajo na omenjene simptome. Leta 1998 so v reviji Journal Obstetric and Gynaecology objavili rezultate raziskave znanstvenikov z Univerze v Cambridgeu, pri čemer so odkrili, da fitoestrogeni resnično lahko uravnovesijo hormone. Za navale vročine, nočno znojenje, nespečnost, suhost nožnice, infekcije sečil, vznemirjenost, pomanjkanje energije, glavobole, bolečine v sklepih, dodatne kilograme in še bi lahko naštevali, je namreč odgovorna sprememba hormonov v tem obdobju in zmanjševanje ravni estrogena v menopavzi.

Osteoporoza

Osteoporoza prizadene vsako tretjo žensko po 50. letu starosti, večina žensk za njo zboli po menopavzi. Prevladuje namreč mnenje, da je zanjo krivo zmanjšanje količine estrogena, ženskega spolnega hormona, kar poveča izločanje kalcija in drugih mineralov iz kosti. Kosti tako postanejo tanjše, bolj porozne in bolj izpostavljene zlomu. Z naravnim estrogenom, ki je v soji, lahko uravnavamo raven hormonov v telesu.

Laktozna intoleranca

Sojino mleko je priporočljivo predvsem za tiste, ki imajo laktozno intoleranco in ne prenašajo kravjega mleka. Gre za precej pogosto težavo, pri čemer posameznik z leti ne prebavlja več dobro mlečnega sladkorja laktoze, ker mu začne primanjkovati ključnega encima za razgradnjo laktaze. Tako se pri posamezniku kakšno uro po zaužitju mleka ali nekaterih drugih mlečnih izdelkov, kot je na primer sladoled, pojavijo simptomi, kot so napihnjenost, lahko tudi driska, vetrovi, boleč trebuh. Sojino mleko je odličen nadomestek, saj vsebuje enako količino beljakovin kot kravje mleko in manj maščob, še posebej nasičenih, dovolj kalcija, hkrati pa ne vsebuje laktoze in ima beljakovine, ki jih telo veliko lažje prebavi in absorbira. Sojino mleko je primerno še za ljudi, ki so alergični na gluten.

Če ste občutljivi na laktozo – sladkor v mleku, lahko kravje mleko nadomestite s sojinim.
Če ste občutljivi na laktozo – sladkor v mleku, lahko kravje mleko nadomestite s sojinim.FOTO: iStockphoto

Boljši spomin

Znanstveniki raziskovalnega centra za nevroznanost na londonskem King’s Collegeu so ugotovili, da imajo ljudje, ki jedo hrano, bogato s sojo (100 g izoflavona na dan), boljši kratkotrajni in dolgoročni spomin.

Izogibajo naj se ji ljudje z motnjami delovanja ščitnice!!!

Kljub vsemu soja ni priporočljiva za ljudi, ki imajo motnje delovanja ščitnice. Soja in tudi brokoli, zelje, kikiriki in pinjole namreč zavirajo absorpcijo joda v telesu. Poleg tega so nekatere raziskave pokazale, da lahko izoflavoni otežijo delovanje ščitnice, ker zmanjšujejo koncentracijo ščitničnega hormona tiroksina, ki je pomemben za delovanje te žleze z notranjim izločanjem. Kljub vsemu je uživanje soje pri ljudeh z zdravo ščitnico varno.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662