Vizita.si
Pozimi v svojo prehrano vsekakor vključite kislo zelje.

Imunski sistem

Sploh veste, kako zdravo je v resnici?

L.E.
13. 01. 2016 12.47
11

Kislo zelje je odličen način, da tudi pozimi, ko ni velike izbire zelenjave, v svoje telo vnesemo kopico za zdravje blagodejnih vitaminov in mineralov. Je pravi čudež narave, ki ščiti srce, varuje pred rakom, daje energijo in krepi imunski sistem.

Pozimi v svojo prehrano vsekakor vključite kislo zelje.
Pozimi v svojo prehrano vsekakor vključite kislo zelje.FOTO: Thinkstock

Kislo zelje – stara dobra zdrava hrana. Vsebuje ogromno za zdravje koristnih hranil. Od vlaknin do vitaminov C in K, železa ter probiotičnih bakterij. Poglejmo si, kako nam koristijo.

Vitamin C je odličen antioksidant, vitamin K je pomemben za dobro kri. Oba sta ključna, da imamo močne kosti. Če v svoje telo vnesemo premalo železa, pa smo prehitro utrujeni. Brez železa rdeče krvne celice po krvnem obtoku ne morejo učinkovito prenašati kisika. Posledica je najprej pomanjkanje energije, nato slabokrvnost. Da bi se železo dobro absorbiralo, pa je treba užiti tudi vitamin C, zato je kislo zelje prava skrivnost, da preprečimo slabokrvnost. Vsaj tako pravijo na univerzi v Arizoni.

Kislo zelje pridobivajo s procesom fermentacije, zaradi tega pa vsebuje probiotične bakterije. To so bakterije, ki živijo v našem črevesju, brez njih imamo težave s prebavo pa še marsičem, kar je posledica slabe prebave. Če je dobrih bakterij v črevesju premalo, se razrastejo slabe in takrat se začnejo težave. Te povzročijo tudi slabo počutje, slabijo tudi imunski sistem recimo. A da bi imelo kislo zelje probiotične učinke, ga ne smete kuhati niti ne smete kupiti pasteriziranega. Razen če so mu po procesu pasterizacije dodali spet žive bakterije. Ne smete pa z uživanjem kislega zelja niti pretiravati, ker se v procesu fermentacije uporablja sol. Z eno skodelico kislega zelja užijete 39 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa natrija.

Kislo zelje vsebuje tudi topne vlaknine, zaradi česar pripomore pri vzdrževanju zdrave teže ter preprečuje povišan holesterol v krvi. Topne vlaknine se z maščobami in holesterolom vežejo in jih odplaknejo iz telesa. To pomeni, da se manj holesterola absorbira v krvni obtok, pravijo na univerzi v Illinoisu. Ženske bi morale na dan zaužiti 25 gramov topnih vlaknin, moški 38. Ena skodelica vsebuje 4 grame vlaknin, se pravi 16 odstotkov ženskih potreb in 11 odstotkov moških. Za zdravo srce pa kislo zelje poskrbi še, ker pri procesu fermentacije nastane snov, ki aktivira encime, ki preprečujejo poškodbe arterij.

Vrh tega je finska študija ugotovila, da kislo zelje pomaga preprečevati raka. V procesu fermentacije nastanejo tudi snovi, ki zavirajo njegovo rast. 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587