Rožmarin za anemijo
Listi rožmarina so bogati z železom, pomanjkanje tega minerala pa lahko povzroči utrujenost in slabokrvnost. Rožmarin vsebuje tudi karnozol, ki ščiti možgane pred delovanjem prostih radikalov, in tako varuje pred rakom, znižuje tveganje za kap in nevrodegenerativne bolezni, kot je na primer alzheimerjeva bolezen. Z rožmarinom pa nikar ne pretiravajte, kajti v večjih količinah lahko pri nekaterih povzroči napade podobne epileptičnim, pri nosečnicah pa lahko povzroči splav, zato naj se ga te izogibajo.
Študija, ki so jo opravili na medicinski univerzi Šinijang, je pokazala, da izvlečki bazilike znižujejo krvni tlak v podobni meri kot zdravila. Strokovnjaki menijo, da izvleček vpliva na endoteline, beljakovine, ki ožijo krvne žile.
Božja rutica za diabetike
Božja rutica je pikantno zelišče z vonjem po kariju. Dnevno uživanje izvlečka iz semen božje rutice naj bi izboljšalo nadzorovanje ravni krvnega sladkorja pri diabetikih in znižalo odpornost proti inzulinu, pravijo raziskovalci iz indijskega raziskovalnega centra Jaipur Diabetes and Research. Božja rutica naj bi poleg tega povečevala količino mleka pri doječih materah. Ker velja tudi za odlično tradicionalno zdravilo za sprožanje poroda, naj ga ne uživajo nosečnice.
Origano za ustni oprh
Ustni oprh/gobice je glivična okužba v ustni votlini, ki se kaže z belimi pikicami ali belo mrenico na jeziku, notranji strani lic ali dlesni. Origano vsebuje močna protiglivična agenta, timol in karvakrol. Študija, ki so jo izvedli v washingtonskem medicinskem centru Georgetown University Medical Centre, je pokazala, da karvakrol zavira rast glivice Candida albicans, ki povzroča ustni oprh, in to bolje kot marsikatero protiglivično zdravilo.
Žajbelj je resnično vsestranski
Esencialno olje žajblja izboljšuje počutje, pri starejših ljudeh pa izboljša tudi sposobnost pomnjenja in osredotočenja ter pozornost, je pokazala nova raziskava. Preprečuje namreč razpadanje acetilholina, kemikalije v možganih, ki je povezana z ohranjanjem pozornosti in ostrostjo spomina. Sicer pa je žajbelj izjemno vsestransko zelišče. Če žajbljeve liste prekuhamo in grgramo, žajbelj lajša vnetje žrela, pomaga pa tudi pri zdravljenju kašlja, ustnih razjed, vnetja dlesni in prebavnih težav. Ker zaustavlja krvavitve, lahko njegove liste uporabljamo za celjenje ran in kot razkužilo. Dolgotrajno in čezmerno uživanje žajblja sicer ni priporočljivo, še posebej za nosečnice in doječe matere ter epileptike.
Koriander proti zastrupitvi s hrano
Olje koriandra učinkovito deluje proti bakteriji kampilobakter, ki je pogosto povzročitelj zastrupitve s hrano, driske in bolečin v trebuhu. Kampilobakterji se v večjih količinah lahko nahajajo na piščančjem in rdečem mesu, še posebej mletem, zastrupitev pa povzročijo, če je hrana premalo kuhana. Koriander tako lahko dodate v vaše piščančje jedi in jedi iz mletega mesa.
Kardamom za razjede na želodcu
Če imate želodčno razjedo ali ste nagnjeni k tovrstnim razjedam, svojim jedem dodajte kardamom. Indijski raziskovalci so ugotovili, da izvleček olja kardamoma ščiti želodčno steno pred razjedami, ki nastanejo predvsem zaradi čezmernega uživanja alkohola in aspirina.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV