Vizita.si
Okusna buča hokaido zelo hitro nasiti, zato jo je priporočljivo uživati, če želimo izgubiti odvečne kilograme.
Zdravje

Spoznajte izjemno antioksidantno bombo!

L.E.
30. 10. 2015 08.21
10

Naj se tople jesenske barve znajdejo tudi na vašem krožniku. V svoj jedilnik vključite bučo hokaido. Ni le neverjetno okusna, temveč se lahko pohvali z izjemno kombinacijo snovi, ki ščitijo vaše zdravje.

Buča hokaido ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter rakom.
Buča hokaido ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter rakom.FOTO: Profimedia
Gre za pravo antioksidantno bombo

Čeprav je vsa zelenjava zdrava, določena izstopa s kombinacijo sestavin, ki skupaj delujejo še toliko bolj blagodejno. Buča hokaido je eden najboljših virov kartenoidov – snovi, ki se v telesu spremenijo v vitamin A. Ta ščiti vid in preprečuje hude bolezni oči, kot so siva mrena, glavkom in makularna degeneracija. Poleg tega vsebuje obilico vitaminov B-kompleksa, ki poskrbijo, da naš živčni sistem deluje optimalno, kar močno olajša spopadanje s stresom, ki mu dandanes že skoraj ne moremo ubežati. Jeseni se običajno na nas zgrne kopica delovnih obveznosti, vse več je skrbi, zaradi spremembe vremena pa tudi prehladnih obolenj. In tudi pred temi se lahko zaščitimo z uživanjem buče hokaido. Bogata je namreč z vitaminom C, ki krepi imunski sistem.

Neverjetna pomoč v boju proti boleznim

Poleg kopice antioksidantov vsebuje buča hokaido tudi snovi, ki delujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko. To pomeni, da gre za živilo, ki telesu pomaga pri varovanju pred boleznimi. Uživanje buče hokaido zmanjša tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Njene snovi zaustavljajo nabiranje škodljivega holesterola, poleg tega uravnavajo raven krvnega sladkorja. Ščitijo tudi pred nastankom rakavih obolenj. Znano je, recimo, da kadilci, ki uživajo veliko hrane, bogate s kartenoidi, manj pogosto podlegajo zanje tako smrtonosnemu raku pljuč pa tudi pljučnem emfizmu. Najbolj zdravo je seveda prenehati kaditi, a v primeru, da tega ne zmorete oziroma ste na sploh pogosto izpostavljeni cigaretnemu dimu, poskušajte vsaj uživati več hrane, ki je močne oranžne ali rdeče barve.

Okusna buča hokaido zelo hitro nasiti, zato jo je priporočljivo uživati, če želimo izgubiti odvečne kilograme.
Okusna buča hokaido zelo hitro nasiti, zato jo je priporočljivo uživati, če želimo izgubiti odvečne kilograme.FOTO: iStockphoto

Tudi to je skrivnost lepega videza

Dobro zdravje se seveda odraža tudi v privlačnem videzu. A ker je buča hokaido izjemno hranljiva, lahko k temu pripomore tudi tako, da pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov. Če se borite s prekomerno težo, jo vsekakor vključite v svoje obroke. Vsebuje zelo veliko vlaknin, zato se je z njo nemogoče prenajesti. Vlaknine bodo preprečile tudi napihnjenost, ker bodo uravnale delovanje prebave. Ne boste pa zaradi buče hokaido dobivali več pohval samo na račun svojega bolj ravnega trebuščka – njene omega-3 maščobne kisline bodo zaslužne, da boste zablesteli še z bolj sijočimi lasmi in močnejšimi nohti.

Podušena ali popečena?

Bučo hokaido se pripravi hitro in enostavno. Narežite jo na kocke in podušite ali popecite v pečici. Podušeno jo lahko potlačite v pire, pečeno lahko kombinirate s sladkim krompirjem, ki bo še povečal vnos dobrodejnega vitamina A. V bolj hladnih dneh jo lahko pripravite kot kremno juho. Velja za eno najbolj okusnih buč, zato je bodo nič manj kot vaše celice vesele tudi vaše brbončice.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Frane Šajn 31. 10. 2015 20.06
Si predstavljate efekt , da jo zraven še zdrav poje!
User1264831 31. 10. 2015 19.09
Glede vseh teh zdravilnostih katere so napisane nimam pojma,ker še nisem poskusil te buče. Leto dni jih je uživala soseda sedaj pa ima enkrat večjo glavo kot prej tako,da jih ravno zaradi tega niti nisem poskusil.
ha ha ha, velika glava je bolj problem pri moških
Pri nas buče pujski popapcajo, mi pa pujske.
Iz buč se lahko delajo vse sorte jedi, samo kaj ko v vaših bije le en časovni pas tipa 24
kundalinigirl 30. 10. 2015 23.53
Hokkaido buče in vse buče tudi maslenke so zakon,sploh če jih narežeš na kose in popečeš na kokosovi masti in jih še poliješ z bučnim oljem, ko so že pečene,super paše zraven testenin pa dimljenega tofuja. Ali juha iz hokkaido buč. :)
Pečene zelenjavne polpete si že probala? Jaz sem jih kupil in so se mi zelo dopali 1 2 3 in jih je sfalilo. Mesa sploh pogrešal nisem..
Popeči in kuhati zelenjavo je "greh"...Kot, da bi zlat prstan prebarval z oljno barvo...Sicer pa rajši uporabljajmo antioksidante iz domačih virov, ker smo nanje genetsko navajeni - npr. jabolka ;)
Seveda tudi sveže sadje in zelenjava sodi zraven saj nebom samo ene stvari jedo..Restan krompir, solata z bučnim oljem, 5 kuhanih jajc, omaka, sadje in na koncu še 0.5-1l mleka spijem.
kundalinigirl 01. 11. 2015 23.19
@ČrniSokol: Pečene zelenjavne polpete sem že sprobala,misliš pogrej in pojej varianto,sam tisti mi niso tko dobri,jst jih raje sama naredim,zamrznjene stvari so itak brez okusa in vitaminov,vsaj zame. @luckyss: Jst jem buče z domačega vrta,pridelane z bio škropivi,no razen hokkaido kupim,pa še te bom posadila na vrt,da bodo bio. :)
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080