Čeprav je vsa zelenjava zdrava, določena izstopa s kombinacijo sestavin, ki skupaj delujejo še toliko bolj blagodejno. Buča hokaido je eden najboljših virov kartenoidov – snovi, ki se v telesu spremenijo v vitamin A. Ta ščiti vid in preprečuje hude bolezni oči, kot so siva mrena, glavkom in makularna degeneracija. Poleg tega vsebuje obilico vitaminov B-kompleksa, ki poskrbijo, da naš živčni sistem deluje optimalno, kar močno olajša spopadanje s stresom, ki mu dandanes že skoraj ne moremo ubežati. Jeseni se običajno na nas zgrne kopica delovnih obveznosti, vse več je skrbi, zaradi spremembe vremena pa tudi prehladnih obolenj. In tudi pred temi se lahko zaščitimo z uživanjem buče hokaido. Bogata je namreč z vitaminom C, ki krepi imunski sistem.
Neverjetna pomoč v boju proti boleznim
Poleg kopice antioksidantov vsebuje buča hokaido tudi snovi, ki delujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko. To pomeni, da gre za živilo, ki telesu pomaga pri varovanju pred boleznimi. Uživanje buče hokaido zmanjša tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Njene snovi zaustavljajo nabiranje škodljivega holesterola, poleg tega uravnavajo raven krvnega sladkorja. Ščitijo tudi pred nastankom rakavih obolenj. Znano je, recimo, da kadilci, ki uživajo veliko hrane, bogate s kartenoidi, manj pogosto podlegajo zanje tako smrtonosnemu raku pljuč pa tudi pljučnem emfizmu. Najbolj zdravo je seveda prenehati kaditi, a v primeru, da tega ne zmorete oziroma ste na sploh pogosto izpostavljeni cigaretnemu dimu, poskušajte vsaj uživati več hrane, ki je močne oranžne ali rdeče barve.
Tudi to je skrivnost lepega videza
Dobro zdravje se seveda odraža tudi v privlačnem videzu. A ker je buča hokaido izjemno hranljiva, lahko k temu pripomore tudi tako, da pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov. Če se borite s prekomerno težo, jo vsekakor vključite v svoje obroke. Vsebuje zelo veliko vlaknin, zato se je z njo nemogoče prenajesti. Vlaknine bodo preprečile tudi napihnjenost, ker bodo uravnale delovanje prebave. Ne boste pa zaradi buče hokaido dobivali več pohval samo na račun svojega bolj ravnega trebuščka – njene omega-3 maščobne kisline bodo zaslužne, da boste zablesteli še z bolj sijočimi lasmi in močnejšimi nohti.
Podušena ali popečena?
Bučo hokaido se pripravi hitro in enostavno. Narežite jo na kocke in podušite ali popecite v pečici. Podušeno jo lahko potlačite v pire, pečeno lahko kombinirate s sladkim krompirjem, ki bo še povečal vnos dobrodejnega vitamina A. V bolj hladnih dneh jo lahko pripravite kot kremno juho. Velja za eno najbolj okusnih buč, zato je bodo nič manj kot vaše celice vesele tudi vaše brbončice.
KOMENTARJI (10)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV