Zeleni sadež, iz katerega lahko pripravimo okusne namaze, ga dodamo k solatam ali drugim jedem, je odličen vir zdravih maščobnih kislin, antioksidantov, vsebuje pa tudi veliko vlaknin in celo dvakrat več kalija kot banane. Kalij je ključnega pomena za dobro prebavo in za normalno delovanje naših mišic. Poleg tega ima avokado tudi visok nivo vitamina B12 in vitamina E, ki sta ključna za energijo, za zdravo kožo in oči. Z uživanjem mehkega mesa sadeža bomo prejeli tudi 11 različnih karotenoidov, ki pomagajo v boju proti rakavim obolenjem in boleznimi srca in ožilja.
Avokado ima močno zunanjo lupino, ki mehko meso varuje pred negativnimi vplivi pesticidov in drugimi snovmi, ki jih uporabljajo, da bi sadež na poti do našega krožnika ohranil svežino. Zato avokado velja za varno živilo. A strokovnjaki opozarjajo, da je največ omenjenih zdravilnih snovi prav tik pod površino lupine sadeža – v predelu, kjer je meso najbolj temno zeleno. Prav zato svetujejo, da avokada ne izdolbemo ali ga lupimo z nožem, ampak njegovo kožo preprosto le odstranimo po naslednjih korakih.
1. Avokado prerežite na polovico.
2. Odstanite koščico tako, da polovici zasukate vsako v drugo smer.
3. Polovici prerežite na četrtino.
4. Namesto da bi avokado izdolbli, preprosto primite za konec sadeža in olupite kožo z mehkega mesa. Na ta način boste ohranili kar največ zdravilnega dela mesa.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV