Čeprav nutricionisti zatrjujejo, da je surova zelenjava veliko bolj zdrava od termično obdelane, pa najnovejša raziskava dokazuje, da naš organizem nekatere pomembne sestavine lažje absorbira iz kuhane kot iz surove zelenjave.
Ni pomembno, ali je kuhana ali surova, zelenjava naj se na vašem krožniku znajde vsak dan.FOTO: iStockphoto
S kuhanjem ali pečenjem naj bi zelenjava izgubila dragocene sestavine, predvsem vitamin C, zato je veliko bolj priporočljivo uživati surova živila.
Toda vsaka plat ima dve medalji, zadnje raziskave namreč kažejo, da telo lažje absorbira nekatere sestavine iz kuhane zelenjave. S kuhanjem zelenjava postane mehkejša in lažje prebavljiva. Toplota namreč razgrajuje stene rastlinskih celic, ki so polne antioksidantov in vitaminov.
Glasujte za POPove zdravnike.
Visoke temperature med kuhanjem resda zmanjšajo količino vitaminov in antioksidantov, toda ne v tolikšni meri, kolikor je veljalo do sedaj. Če se zelenjava kuha manj kot deset minut ali se pripravlja na pari, pa je ta izguba še manjša.
Sicer pa ne glede na to, kaj pravijo nutricionisti ali kakšne rezultate prinašajo raziskave, lahko povzamemo, da je zelenjava, tako surova kot kuhana, zdrava, zato naj le postane del vaše vsakdanje prehrane.
S termično obdelavo zelenjava le ne izgubi toliko pomembnih snovi, kot je veljalo do sedaj.FOTO: iStockphoto
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na
Joj. Ni VSE zelenjave dobro kuhati. Dobro je npr kuhati paradajz in korenje, ker imata likopen in karoten, ki se sprostita zares sele ob visjih temperaturah. Tudi brokoli je dobro malo popariti, da se sprostijo antioksidanti. Tle se pa (poleg krompirja seveda) ze bolj konca. Zelenjava je najbolj zdrava surova, ce se jo ze kuha, pa naj se jo ali na pari ali v pecici, nikoli v vodi. Skrpucalo od clanka.
A veste zakaj dejansko moramo jesti zelenjavo?
Pustimo vitamine in bla bla bla, zelenjavo in sadje je zdravo jesti zaradi prebave. In sicer zelenjava je zgrajena iz celuloze, ki je naše telo ne prebavi. Torej, jo je večina samo za balast, dobro res je da ne smemo zanemariti vitaminov. Pomembno pa je da jo dobro pregrizemo in s tem ustvarimo večjo površino, na katere se primejo druge snovi. Po domače rečeno zelenjavo je treba jesti zaradi tega da lahko normalno gremo kakat.
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV