Čeprav nutricionisti zatrjujejo, da je surova zelenjava veliko bolj zdrava od termično obdelane, pa najnovejša raziskava dokazuje, da naš organizem nekatere pomembne sestavine lažje absorbira iz kuhane kot iz surove zelenjave.
S kuhanjem ali pečenjem naj bi zelenjava izgubila dragocene sestavine, predvsem vitamin C, zato je veliko bolj priporočljivo uživati surova živila.
Toda vsaka plat ima dve medalji, zadnje raziskave namreč kažejo, da telo lažje absorbira nekatere sestavine iz kuhane zelenjave. S kuhanjem zelenjava postane mehkejša in lažje prebavljiva. Toplota namreč razgrajuje stene rastlinskih celic, ki so polne antioksidantov in vitaminov.
Glasujte za POPove zdravnike.
Visoke temperature med kuhanjem resda zmanjšajo količino vitaminov in antioksidantov, toda ne v tolikšni meri, kolikor je veljalo do sedaj. Če se zelenjava kuha manj kot deset minut ali se pripravlja na pari, pa je ta izguba še manjša.
Sicer pa ne glede na to, kaj pravijo nutricionisti ali kakšne rezultate prinašajo raziskave, lahko povzamemo, da je zelenjava, tako surova kot kuhana, zdrava, zato naj le postane del vaše vsakdanje prehrane.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na
UIVsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV