Vizita.si
Aronija ima več antioksidantov kot vse drugo jagodičje, zato velja za superživilo.

Prehrana

To je jagodičje, ki ima največ antioksidantov

Katja Benčina
14. 03. 2013 08.12
15

Jagodičje je zdravo, saj je bogato z antioksidanti in drugimi vitamini ter minerali. A tisto, ki vsebuje daleč največ antioksidantov, je črnoplodno jagodičje aronija, ki prihaja iz Severne Amerike. Zaradi svojih zdravilnih vrednosti je bila razglašena za superživilo.

Aronija ima več antioksidantov kot vse drugo jagodičje, zato velja za superživilo.
Aronija ima več antioksidantov kot vse drugo jagodičje, zato velja za superživilo.FOTO: iStockphoto

Ste že slišali za zdravilne učinke acai jagod, goji jagod, semen chia, borovnic ali brusnic? Ameriški strokovnjaki so leta 2007 v svoji raziskavi ugotovili, da ima aronija kar dvakrat več antioksidantov kot drugo jagodičje in je še posebej bogata z antioksidantom antocianin, ki daje jagodam skoraj črno barvo in varuje pred številnimi zdravstvenimi težavami. Prav zato je bila aronija razglašena za superživilo. Bogata je še z biofenolom, taninom, flavonoidi, vitamini B, C in E, minerali ter folno kislino. Okus aronije je nekoliko trpek, a je zaradi svojih zdravilnih učinkov kljub vsemu postala priljubljena tudi v Evropi in drugod po svetu, predvsem v Rusiji. Gojijo pa jo tudi v Skandinaviji, Avstriji in na Poljskem, v nekaterih vrtovih jo najdemo tudi pri nas.

Zdravilni učinki aronije

Antioksidanti v tem superživilu varujejo pred razvojem rakavih obolenj, saj preprečujejo nastanek prostih radikalov in degeneracijo zdravih celic v človeškem tkivu in krvni plazmi. Ne le pred rakavim obolenjem, aronija varuje tudi pred najpogostejšim ubijalcem pri nas – srčno-žilnimi boleznimi. Izboljšuje namreč krvni pretok, znižuje krvni pritisk, nivo slabega holesterola in tako varuje stene žil. Poleg tega pa še pred nekaterimi drugimi zdravstvenimi težavami, kot so sladkorna bolezen, vnetja sečil, gripa, želodčnimi težavami, boleznimi oči, degenerativnimi spremembami, boleznimi ščitnice, upočasnjuje pa še staranje in varuje kožo pred UV-žarki in drugimi škodljivimi učinki.

Plodove aronije je najbolje uživati sveže, in sicer v avgustu, ko jagode dozorijo in pridobijo črno barvo. V zimskem času si jo lahko privoščite v obliki soka ali prahu. V tej obliki je primerna tudi za tiste, ki ne marajo njenega trpkega okusa.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650