Lahko samo z uživanjem jagod v resnici zmanjšamo krvni pritisk? To so se vprašali strokovnjaki iz univerze v Floridi, ki trenutno testirajo pozitivne učinke jagod. Zanima jih, ali lahko le z uživanjem jagod znižamo krvni tlak ženskam v pomenopavzalnem obdobju.
Visok krvni pritisk je namreč pogosta težava žensk v pomenopavzalnem obdobju, saj se ženske takrat soočijo s hormonskimi spremembami, hkrati pa pogosto tudi s pridobivanjem odvečnih kilogramov. Strokovnjaki tako opazujejo 60 žensk, ki imajo blago do zmerno povišan krvni tlak in jim enkrat na teden osem tednov zapored dajejo placebo ali pa zmrznjene osušene jagode. Njihov krvni pritisk merijo po in pred testiranjem, rezultate testiranja pa bodo sporočili po zaključenih testiranjih. A strokovnjaki menijo, da bi jagode resnično lahko pozitivno vplivale na zniževanje krvnega pritiska pri ženskah z blago do zmerno povišanim krvnim tlakom, saj so jagode bogate z antioksidanti, ki sproščajo endotelj – obloge v krvnih žilah. Na ta način se arterije razširijo, kar zmanjša pritisk v žilah.
Sicer pa z izbiro jagod, ki jih lahko vnesete v svoj jedilnik, zagotovo ne boste zgrešili. Rdeče sladke jagode so namreč eden najboljših virov vitamina C in ga vsebujejo celo več kot citrusi. Zahvaljujoč kombinaciji številnih fitohranil imajo antioksidativno delovanje in tako ščitijo celice in njihov genetski zapis, hkrati pa tudi razstrupljajo telo. Za povrh so še tretji najboljši vir mangana, minerala, ki je ključen za optimalno delovanje živčevja. Ker vsebujejo malo sladkorja, sodijo med sadeže z nizko kalorično vrednostjo in so tako pogosto del jedilnika tistih, ki si pred poletjem želijo na zdrav način izgubiti odvečno telesno težo. Prav zato si jih v teh dneh privoščite v izobilju.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV