Vizita.si
Teja pravi, da se ne odreka nobeni hrani, vendar se zaveda, da bo z leti morala večkrat poseči po presni kot po običajni tortici.

Zdravje

Nik in Teja še enkrat presenetila

Lina Eržen
20. 12. 2012 10.28
67

V kuhinji smo obiskali Tejo Perjet in Nika Kavčiča, ki sta nas presenetila s pripravljanjem sladic, ki so popolnoma zdrave in si jih lahko tudi med prazniki privoščimo brez kančka slabe vesti. Nik pa nam je še zaupal, da so njegovi recepti pravzaprav posledica odločitve, da svoje življenje enkrat za vselej obrne na glavo.

Fotogalerija: Presne torte
Nikova družina v svoji gostilni pripravlja bolj tradicionalno hrano, medtem ko se je sam odločil pripravljati hrano, ki je čim bolj zdrava.
Nikova družina v svoji gostilni pripravlja bolj tradicionalno hrano, medtem ko se je sam odločil pripravljati hrano, ki je čim bolj zdrava.FOTO: Damjan Žibert

Ideja za ustvarjanje popolnoma presnih in zdravih slaščic je Nikova, zdaj pa mu pri pripravi pomaga še Teja. Recepte je izpopolnjeval kar leto dni, njegova glavna motivacija pa je bila ne le poslovne, temveč tudi zasebne narave. Dolgo se je namreč bojeval s previsoko težo ter potreboval kar pet let, da jo je končno uravnal. Toda ker je moral čisto spremeniti svoj način življenja, se je moral odreči tudi sladkim pregreham, zato se je odločil ustvariti takšne, ki bodo hkrati zadovoljile njegovo potrebo po sladkem ter na telo delovale blagodejno. Tako je začel pripravljati presne tortice iz oreščkov, kokosa, sadja, vanilije in kakava.

Pot je bila težka

Presnih sladic se je lotil, da bi jih brezskrbno lahko užival tudi sam.
Presnih sladic se je lotil, da bi jih brezskrbno lahko užival tudi sam. FOTO: Damjan Žibert

Toda pot do dobrega recepta za zdravo tortico, podobno kot tista, ki je vodila k izgubi kar 100 odvečnih kilogramov, ni bila lahka. “Ogromno izdelkov sem zmetal stran, zamenjal veliko sestavin in mešalnikov ter na koncu prišel do današnjih receptov,“ se spominja Nik. Zdaj lahko v svoji kuhinji končno ustvarja sladice, na katere je ponosen in jih lahko hkrati tudi sam uživa, ne da bi se bal, da bi se spet zredil. “Njihova energijska vrednost je namreč v primerjavi z navadnimi tortami bistveno nižja, saj ne uporabljam smetane, sladkorja, masla ... Pa tudi te kalorije, ki jih vsebujejo, so zdrave, saj prihajajo iz zdravih sestavin. Dejansko se ne lepijo na maščevje,“ pravi. Ne vsebujejo niti moke, jajc in mlečnih izdelkov, zato bi lahko marsikdo poenostavljeno zaključil, da posledično prav okusne ne morejo biti. Tudi Teja nam je zaupala, da je bila, preden jih je poskusila, to njena prva reakcija. “Ko mi je svoje presne torte prvič predstavil, sem mu rekla, da zagotovo niso dobre,“ se danes temu smeji. “Ampak potem me je prepričal v nasprotno.“ Zdaj si jih privošči z veseljem, še posebej, ker je prepričana, da se kasneje prav zaradi njihovega uživanja počuti bolje. “Dejansko se boljše počutiš,“ razlaga. “Ker ti dajo več energije in ker veš, da si pojedel nekaj zdravega, zato nimaš slabe vesti. Vsi pravijo, da so tudi zelo nasitne in da jim je dovolj že en košček, medtem ko sama z lahkoto pojem tudi štiri ali pet. Verjetno ker so mi tako dobre.“

Do uspeha z železno voljo

Nik se je odločil posvetiti izpopolnjevanju receptov za presne sladice prav zaradi tega, da mu v svoji kuhinji ne bi bilo treba delati s sestavinami, ki bi ga mamile, vendar bi mu hkrati škodovale. Ko je tehtal kar 189 kilogramov, je imel namreč toliko težav, da tega ne želi več nikdar podoživeti. “Delal sem po cele dneve in ko sem prišel domov, sem imel dejansko vneta stegna, vnete podpazduhe, srce me je zbadalo,“ se spominja. “Če bi tako nadaljeval, bi mi verjetno ostalo samo še kakšnih pet let življenja.“ Odvečni kilogrami so se mu počasi nabirali skozi celo življenje, toda v tistem trenutku se je odločil, da bo temu naredil konec. Pred šestimi leti je tako prestal operacijo zmanjšanja želodca, ki pa žal ni pomagala. “Po operaciji sem shujšal 50 kilogramov, vendar sem jih potem kmalu nazaj pridobil 40.“ Toda želja je bila tako močna, da se ni vdal. Trezno je ugotovil, da bližnjic očitno ni in da mu lahko pomaga le popolna sprememba načina življenja. “Operacija je kar težka zadeva, ampak vidiš, da ne deluje tako, kot se govori. Dejansko sem prišel do spoznanja, da ne pomaga nič drugega kot popolna sprememba življenjskega stila. Začel sem se prehranjevati zdravo, začel sem vaditi z osebnim trenerjem.“ V petih letih je tako izgubil neverjetnih 100 kilogramov. “Sprememba mora potekati na dolgi rok,“ ve danes. “Jaz sem 100 kilogramov izgubil v petih letih in celo to je bilo hitro. Lahko bi hujšanje podaljšal še za kakšno leto.“

Teja pravi, da se ne odreka nobeni hrani, vendar se zaveda, da bo z leti morala večkrat poseči po presni kot po običajni tortici.
Teja pravi, da se ne odreka nobeni hrani, vendar se zaveda, da bo z leti morala večkrat poseči po presni kot po običajni tortici.FOTO: Damjan Žibert

Nikdar več 189 kilogramov

Marsikdo pomisli, da je njegovo življenje zdaj eno samo odrekanje, vendar to ni res. Svojo miselnost je tako spremenil, da ima zdrave slaščice raje kot tiste običajne. “Ravno danes sem mu prinesla bajadero pa je rekel: ne hvala, mi ne paše,“ potrjuje Teja. “Vse skupaj je res postalo njegov način življenja. Vsak si misli, da se potem odreka, ampak danes je toliko izbire, da je mogoče z zdravo hrano običajno povsem nadomestiti. Toliko je možnosti, da ti nič ne manjka.“ Nik dodaja, da se je na tisti prelomnici pred šestimi leti resnično moral zatrdno odločiti, v katero smer se bo odpravil. “Moraš biti dovolj psihično močan, moraš imeti res močno voljo. Med spreminjanjem življenja imaš namreč toliko testov, da boli glava. Iz dneva v dan se moraš nadzirati, si vse zapisovati: od tega, kar poješ do tega, koliko poješ in kakšna je energijska vrednost tega. Za povrh si ne smeš reči, da ti danes pa ni do telovadbe. Toda zdaj tako živim že šest let in vse skupaj je postalo navada. Si pa ne smeš nikoli reči, da boš naslednji teden pa jedel vse, ker se tako vrneš na stara pota. To se lahko zgodi zelo hitro, zato dobro vem, da bo celotno življenje nekakšen test. Vem pa tudi, da se bom držal zdravega življenja in ne bom odstopal.“ Tako danes, tudi ko se odpravi ven na tortico, poje tisto presno.

Prestal še eno težko operacijo

Odloča se za sestavine, ki so čim bolj naravne in čim manj predelane.
Odloča se za sestavine, ki so čim bolj naravne in čim manj predelane. FOTO: Damjan Žibert

Januarja je po petih letih hujšanja in enem letu vzdrževanja bolj zdrave telesne teže prestal še eno težko operacijo, in sicer so mu kirurgi odstranili kar okoli sedem kilogramov odvečne kože. “Pravzaprav so me pred operacijo odvečne kože vsi strašili, kako boleča bo in tako naprej,“ pripoveduje. “Ampak mene ni bilo nič strah, ker sem si tega tako želel, da sem na ta strah čisto pozabil. Operacija je trajala dvanajst ur in je bila res boleča, ampak s takšno voljo, kot sem jo imel, je bilo vse lažje. Je pa dolgo okrevanje, saj si dejansko rezan po celem telesu: po nogah, rokah, trebuhu, pasu, prsih, povsod.“ Okreval bo še najmanj leto dni, potem bodo brazgotine začele bledeti, čeprav so prav te danes dober opomin pred tem, kam lahko vodi pretiravanje z nezdravo hrano. “Enostavno pogledam brazgotine in vem, zakaj jih imam. Vem, da si ne bom več dopustil, da bi se vrnil na stara pota in presne tortice mi pri tem res zelo pomagajo, ker je bila moja napaka ravno, da sem bil zelo sladkosned. Zdaj pa me navadne slaščice niti ne mikajo več.“ Njegove presne tortice so resnično ravno prav sladke in zaupa nam, da je razlog agavin sirup. Vendar ne tak, ki ga lahko kupimo v večini prodajaln, temveč tisti 100-odstoten, ki je skoraj čisto črne barve, tako nepredelan je. Danes se torej resnično ne prehranjuje z manj hrane, temveč le izbira takšno, ki je dovolj kakovostna.

Spreminja se tudi Teja

Teja po drugi strani priznava, da je malo manj pridna. “Takšen način življenja zelo podpiram, le da sem v teoriji zelo dobra, v praksi pa malo manj. Res imam zelo rada vso hrano, tudi moja najljubša jed je pica, ampak z leti vidim, da se počasi vsaka kila že hitreje pozna. Poleg tega se ne maram preveč gibati, tako da bo treba začeti toliko bolj gledati na to, kakšno hrano bom uživala.“ Nikakor si ne predstavlja, da bi bila kdaj na dieti, ki bi ji predpisovala, koliko si lahko naloži na krožnik, zato pa čedalje bolj gleda, kakšen je glikemični indeks živil, ki si jih kupi. Nižji kot je, manj redi, je prepričana. Zaradi tega si tudi presne tortice privošči brez kakršnihkoli skrbi, da bi se ji lahko nabral kakšen odvečen kilogram. “Presne torte vsebujejo energijo, ki jo lažje pokurimo. Poleg tega vsebujejo sestavine, ki na telo vplivajo blagodejno.“ Sama zdaj, tudi kadar pripravlja bolj običajne sladice, raje uporabi manj sladkorja ali tega celo povsem opusti, ko dodaja čokolado, pa izbira tisto z največjo vsebnostjo kakava. “Pravzaprav da prav ta tisti najboljši okus,“ pravi. Z Janijem želita voditi tudi delavnice kuhanja in hkrati z njimi ljudi ozaveščati, da se je mogoče okusno prehranjevati tudi tako, da je hkrati to dovolj zdravo. Zakaj ne bi res pojedel torte, po kateri nimaš težav s prebavo in napihnjenostjo, se strinja Nik, ki trdi, da je, odkar je spremenil svoj način prehranjevanja, postal povsem drug človek. Resda so bolj zdrave, 100-odstotno naravne in nepredelane sestavine dražje, vendar zatrjuje, da so izdelki iz njih bolj nasitni, zato na koncu zapravimo manj, kot če bi se prenajedali. Slednje pa odsvetuje tudi med veselim decembrom.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662