Italijanski strokovnjaki so preučili prehrano okoli 23.000 ljudi iz različnih predelov Italije in nato primerjali količino testenin, ki so jih pojedli, indeks njihove telesne mase (ITM) in obseg pasu ter bokov. Zaključili so, da ni nikakršne povezave med debelostjo in uživanjem testenin.
''Ko smo analizirali antropometrične podatke udeležencev raziskave in njihove prehranske navade, smo videli, da uživanje testenin, v nasprotju s tem, kar večina misli, ne povečuje telesne mase, a učinkuje ravno nasprotno. Naši podatki kažejo, da uživanje testenin glede na individualne potrebe pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže, zmanjšuje obseg pasu in bokov,'' je dejal vodja raziskave George Pounis.
Uživanje testenin kot del uravnotežene mediteranske prehrane, ki vključuje tudi olivno olje, rožmarin, veliko sadja in zelenjave, ne more povečati telesne teže, pravijo. Licia Iacoviello iz Neuromed inštituta v italijanskem mestu Pozzilli pojasni: ''Nekateri ljudje testenine celo popolnoma izključijo s svojega jedilnika. V luči te raziskave lahko rečem, da to ni pravi odnos. Govorimo o osnovnem živilu, ki je del italijanske mediteranske tradicije in nikakršnega razloga ni, da testenine izključujemo z jedilnika. Sporočilo te študije je ... Testenine so del mediteranske prehrane, in če jih uživamo spoštljivo in zmerno, vključno s preostalimi živili, ki so del te prehrane, so dobre za naše zdravje.''
V študiji so odkrili tudi, da ljudje, ki redno jedo testenine, bolj verjetno sledijo tradicionalni mediteranski prehrani, ki velja za eno najbolj zdravih oblik prehranjevanja. Poleg testenin zaužijejo tudi veliko paradižnika, čebule, česna, olivnega olja, začinjenega sira in riža.
Testenine so dobile slab prizvok zaradi vse bolj priljubljenih diet, ki z jedilnika izključujejo ogljikove hidrate, češ da so ti glavni krivci za pridobivanje odvečnih kilogramov. Vse bolj priljubljene postajajo tudi diete z veliko maščobami in nizkim vnosom ogljikovih hidratov, ki naj bi bile bolj zdrave. A ta raziskava je znova pokazala tisto, na kar strokovnjaki opozarjajo že dolgo, da ni dobro demonizirati ogljikovih hidratov. Tudi ta skupina mora biti del uravnotežene zdrave prehrane, je prepričan tudi dr. Gunter Kuhnle z britanske univerze Reading: ''Podatki jasno kažejo, da uživanje prehrane, bogate z ogljikovimi hidrati, nima nujno negativnega vpliva na telesno težo. Podatki tako potrjujejo trenutna priporočila, naj jemo uravnoteženo prehrano.''
Kljub vsemu pa je dr. Aseem Malhotra iz britanskega Nacionalnega foruma proti debelosti opozorila, da je treba paziti na zaužito količino. ''Količina je ključnega pomena. Če zraven jeste veliko zelenjave, olivnega olja, mastno ribo in manjšo količino testenin, vam ne bodo škodile ali povzročile debelosti. Kljub vsemu je pomembno, da tisti, ki imajo inzulinsko intoleranco ali sladkorno bolezen tipa 2, zmanjšajo vnos škrobnatih ogljikovih hidratov.''
Raziskava je bila objavljena v žurnalu Nutrition an Diabetes.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV