Vizita.si
Značilna zahodna prehrana kar dvakrat zveča tveganje za prezgodnjo smrt, opozarjajo strokovnjaki.

Zdravje

Tipična zahodna prehrana ubija!

K.B.
17. 04. 2013 11.32
21

Ljudje, ki uživajo značilno zahodno prehrano, ki je bogata z maščobami in sladkorjem, navadno pa je sestavljena še iz veliko predelanega in rdečega mesa, bodo umrli mlajši, je pokazala zadnja raziskava objavljena v The American Journal of Medicine.

Značilna zahodna prehrana kar dvakrat zveča tveganje za prezgodnjo smrt, opozarjajo strokovnjaki.
Značilna zahodna prehrana kar dvakrat zveča tveganje za prezgodnjo smrt, opozarjajo strokovnjaki.FOTO: iStockphoto
Tipična prehrana zahodnega sveta poveča tveganje za prezgodnjo smrt za kar dvakrat, opozarjajo strokovnjaki, ki so dokazali, da je prehrana zahodnega sveta ključni vzrok za to, da zahodnjaki najpogosteje umirajo za srčno-žilnimi in kroničnimi boleznimi. Študija, ki so jo opravili na več kot 5000 britanskih prostovoljcev, je pokazala, da so tisti, ki so uživali ocvrto in sladko hrano, predelano in rdeče meso, bel kruh in maslo, povečali tveganje za prezgodnjo smrt ali za razvoj kroničnih bolezni v starosti.
Z upoštevanjem pravil zdravega načina prehranjevanja lahko zmanjšate tveganje za razvoj kroničnih in srčno-žilnih bolezni v starosti in si omogočite 'idealno staranje'.
Z upoštevanjem pravil zdravega načina prehranjevanja lahko zmanjšate tveganje za razvoj kroničnih in srčno-žilnih bolezni v starosti in si omogočite 'idealno staranje'. FOTO: iStockphoto

’’Pokazali smo, da lahko upoštevanje določenih prehranskih smernic zmanjša tveganje za nezdravo staranje. Še bolj pomembno pa je, da lahko izogibanje značilni zahodni prehrani izboljša možnosti za doseganje starosti brez kroničnih bolezni,’’ je za britanski Daily Mail povedala vodja raziskave dr. Tasnime Akbaraly iz Nacionalnega inštituta za zdravje in medicinske raziskave v Franciji.

Ta je skupaj s svojo ekipo preučevala, kako prehranski vzorci v srednjih letih vplivajo na staranje telesa 16 let pozneje. Pri tem si je pomagala z indeksom kakovosti prehrane (AHEI), ki je zasnovan za zagotavljanje prehranskih smernic, s katerimi bi se lahko učinkovito borili proti kroničnim boleznim, kot so bolezni srca in diabetes. ’’Več raziskav je že preučevalo vpliv prehrane na določene s starostjo povezane bolezni, a le nekatere so bile opravljene z bolj celostnim pristopom, s katerim se določa povezava prehrane s celotnim zdravjem posameznika v starostnem obdobju,’’ je še dodala.

Raziskovalci so analizirali podatke že prej opravljene druge britanske študije Whitehall, ki je preučevala družbene vplive na zdravje prebivalstva, še posebej na pogostost bolezni srca in ožilja in na smrtnost v Veliki Britaniji. Spremljali so 3775 moških in 1575 žensk, ki so bili v povprečju stari 51 let, in sicer od leta 1985 do 2009. Uporabili so kombinacijo bolnišničnih podatkov, podatkov rednih pregledov, opravljenih vsakih pet let, podatke registrov in ocene smrtnosti in kroničnih bolezni med udeleženci raziskave.

Udeleženci, ki se niso držali AHEI priporočil, so imeli povečano tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni ali katerega drugega vzroka. Tisti, ki so sledili tipični zahodni prehrani, ki vsebuje veliko cvrtja, sladkane in predelane hrane, rdečega mesa, rafiniranih žit in mastnih mlečnih izdelkov, pa so zmanjšali svoje možnosti za idealno staranje – torej staranje brez kroničnih bolezni in z boljšimi psihičnimi in fizičnimi zmogljivostmi.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662