Eden najboljših posladkov, če hujšate
Ker izboljša presnovo maščob, je kaki odlična izbira, če poskušamo nekaj odvečnih kilogramov izgubiti. V primerjavi z ostalim sadjem je tudi veliko manj kaloričen. En srednje velik kaki, ki tehta okoli 100 gramov, vsebuje samo 0,3 kilodžula (70 kalorij). Za primerjavo: srednje veliko jabolko, ki ima premer okoli sedem centimetrov in ne nazadnje niti ni najbolj kalorična vrsta sadja, vsebuje približno 0,4 kilodžula (100 kalorij). Blagodejen je še, ker je izredno bogat z vlakninami. Vlaknine izboljšajo proces prebave in preprečujejo pojav zaprtja, za povrh smo po njihovem uživanju veliko dlje siti. Kakiji pa ne vsebujejo samo vlaknin, ampak vsebujejo še vrsto vlaknine, ki se imenuje pektin, in poskrbi, da se zaradi kakijeve vsebnosti sladkorja njegova vrednost v naši krvi po zaužitju ne dvigne preveč.
Celo bogastvo vitaminov in mineralov
Ta jesenski sadež se lahko pohvali še s pravo obilico vitaminov in mineralov. Obogati vas z natrijem, kalijem, magnezijem, kalcijem, železom in manganom ter z vitaminoma A in C. Vitamin C je pomemben za zdrave dlesni in močan imunski sistem. Vitamin A prav tako krepi odpornost ter celo zavira pojav rakavosti. Pri tem mu pomaga še ena spojina, ki jo zaužijete s kakijem – betulinska kislina. Poleg drugih kartenoidov, ki jih vsebuje ta sadež, in sicer luteina, likopena in zeaksantina, ščiti oči in celo preprečuje njihovo starostno degeneracijo. Vse to so tudi močni antioksidanti, ki ščitijo celice, jih ohranjajo zdrave in tako upočasnjujejo naš proces staranja. Ne dajejo pa mu antioksidantnih moči le že omenjena hranila – temveč tudi flavonoidi, med njimi celo katehini, ki za povrh delujejo protivnetno. Prednosti je torej res ogromno, preostane vam samo še, da si ta čudež narave postrežete in ga pojeste.
KOMENTARJI (15)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV