Vizita.si
Kaki vsebuje kopico zdravilnih hranil, za povrh je eden manj kaloričnih sadežev, zato je zelo uporaben pri hujšanju in vzdrževanju vitke postave.

Zdravje

To je eden največjih čudežev narave

L.E.
08. 10. 2015 09.21
15

Jesen je pravi čas za uživanje tega sadeža bogate rdeče-oranžne barve. Kaki namreč ni le okusen, temveč je vrh vsega izjemno blagodejen. Ščiti pred vrsto boleznimi ter nam lahko celo pomaga shujšati.

Kaki vsebuje kopico zdravilnih hranil, za povrh je eden manj kaloričnih sadežev, zato je zelo uporaben pri hujšanju in vzdrževanju vitke postave.
Kaki vsebuje kopico zdravilnih hranil, za povrh je eden manj kaloričnih sadežev, zato je zelo uporaben pri hujšanju in vzdrževanju vitke postave.FOTO: iStockphoto
Njegovo ime je morda malo nenavadno, saj se je v Evropo in Ameriko razširil s Kitajske in Japonske, toda njegov okus je prav prijeten. Poleg tega je kaki res pravo jesensko sadje. Samo v tem letnem času je zaradi njega, če se odpravite na tržnico, vse oranžno in rdeče. Toda ni le okusen. Je tudi ena najbolj zdravih vrst sadja. Raziskovalci Univerze v Jeruzalemu so denimo ugotovili, da pred aterosklerozo oziroma poapnenjem žil ščiti mnogo bolj učinkovito kot staro dobro jabolko. Ateroskleroza je v razvitem svetu najbolj pogosta bolezen srca in ožilja, zaradi katere se žile, ki iz srca vsem organom dovajajo kri, zamašijo, kar lahko vodi do usodne kapi. Vodja raziskovalcev dr. Shela Gorinstein pravi, da tveganje, da nas preseneti ta bolezen, zmanjša že en srednje velik kaki na dan. Poleg tega so v eni njihovih prejšnjih študij Izraelci ugotovili tudi, da lahko tako za povrh izboljšamo svojo presnovo maščob.

Uživanje kakija ščiti prav vsako celico v našem telesu, ki bo zaradi tega postalo bolj krepko, zdravo in lepo.
Uživanje kakija ščiti prav vsako celico v našem telesu, ki bo zaradi tega postalo bolj krepko, zdravo in lepo. FOTO: iStockphoto

Eden najboljših posladkov, če hujšate

Ker izboljša presnovo maščob, je kaki odlična izbira, če poskušamo nekaj odvečnih kilogramov izgubiti. V primerjavi z ostalim sadjem je tudi veliko manj kaloričen. En srednje velik kaki, ki tehta okoli 100 gramov, vsebuje samo 0,3 kilodžula (70 kalorij). Za primerjavo: srednje veliko jabolko, ki ima premer okoli sedem centimetrov in ne nazadnje niti ni najbolj kalorična vrsta sadja, vsebuje približno 0,4 kilodžula (100 kalorij). Blagodejen je še, ker je izredno bogat z vlakninami. Vlaknine izboljšajo proces prebave in preprečujejo pojav zaprtja, za povrh smo po njihovem uživanju veliko dlje siti. Kakiji pa ne vsebujejo samo vlaknin, ampak vsebujejo še vrsto vlaknine, ki se imenuje pektin, in poskrbi, da se zaradi kakijeve vsebnosti sladkorja njegova vrednost v naši krvi po zaužitju ne dvigne preveč.

Celo bogastvo vitaminov in mineralov

Ta jesenski sadež se lahko pohvali še s pravo obilico vitaminov in mineralov. Obogati vas z natrijem, kalijem, magnezijem, kalcijem, železom in manganom ter z vitaminoma A in C. Vitamin C je pomemben za zdrave dlesni in močan imunski sistem. Vitamin A prav tako krepi odpornost ter celo zavira pojav rakavosti. Pri tem mu pomaga še ena spojina, ki jo zaužijete s kakijem – betulinska kislina. Poleg drugih kartenoidov, ki jih vsebuje ta sadež, in sicer luteina, likopena in zeaksantina, ščiti oči in celo preprečuje njihovo starostno degeneracijo. Vse to so tudi močni antioksidanti, ki ščitijo celice, jih ohranjajo zdrave in tako upočasnjujejo naš proces staranja. Ne dajejo pa mu antioksidantnih moči le že omenjena hranila – temveč tudi flavonoidi, med njimi celo katehini, ki za povrh delujejo protivnetno. Prednosti je torej res ogromno, preostane vam samo še, da si ta čudež narave postrežete in ga pojeste.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587