Mleko in jogurt
Avstralci so leta 2012 objavili študijo, v kateri so zaključili, da tlak pomagata znižati mleko in jogurt. Nima pa takšnega učinka sir. Verjetno tlak pomaga znižati kalcij. Imata pa mleko in jogurt tudi druge snovi, ki verjetno lahko pripomorejo – to so recimo peptidi, ki se v telesu sprostijo med prebavo.
Laneno seme
Ob polletnem rednem uživanju se je zmanjšal tako sistolični (zgornji) kot diastolični (spodnji) krvni tlak. To je pokazala študija, ki je bila opravljena leta 2013. Tudi ko so tisti, ki so v študiji sodelovali, jemali zdravila, so občutili dodatno korist. Verjetno pomaga več snovi, ki jih vsebuje laneno seme: od zgoraj omenjenih peptidov do vlaknin, lignanov, alfa linolenske kisline.
Temna čokolada
Koristen je kakav, ki ga vsebuje. Verjetno, ker je bogat z flavonoli. Ti so povezani z zmanjšanjem sistoličnega in diastoličnega tlaka. Študija, ki so jo opravili leta 2010, je pokazala, da vplivajo na proizvodnjo druge snovi v telesu, ki širi krvne žile in s tem omogoča, da kri lažje prehaja. To pa zniža tlak.
A opozorilo: To se ne zgodi pri ljudeh, ki imajo normalen ali nizek tlak. Po uživanju kakava ali katerega koli drugega v tem članku omenjenega živila se vam ta ne bo znižal, če to ni potrebno.
Olivno olje
Leta 2012 je bila objavljena študija, v kateri so sodelovale mlade ženske z rahlo povišanim tlakom. Španski raziskovalci so ugotovili, da ima olivno olje učinek po štirih mesecih uživanja. Tako naj bi deloval zaradi polifenolov.
Rdeča pesa
Avstralci so leta 2013 objavili, da naj bi rdeča pesa šest ur po zaužitju znižala sistolični oziroma zgornji tlak. Še posebej pri moških. Za to so verjetno zaslužni nitrati. Študijo so opravili tako, da je polovica sodelujočih v študiji pila jabolčni sok, polovica jabolčni sok in sok rdeče pese. Nato so 24 ur spremljali njihov tlak.
Pistacija
V študiji, ki je bila objavljena leta 2013, so sodelujoči vsak dan zaužili eno do dve porciji pistacij. Po štirih tednih so imeli nižji sistolični tlak. Ne vedo, zakaj.
Granatno jabolko
Raziskovalci v Združenem kraljestvu so raziskovali, kako vpliva sok granatnega jabolka na krvni tlak pri ljudeh, ki so mladi ali v srednjih letih. Sistolični in diastolični tlak sta se zmanjšala po štirih tednih uživanja kozarca soka na dan. Granatno jabolko vsebuje kalij in polifenole.
Mastne ribe
Raziskovalci iz Španije, Portugalske, Islandije in Irske so združili moči in ugotovili, da mastne ribe pozitivno vplivajo na diastolični tlak. Vsaj pri tistih, ki so pretežki. Mastne ribe, kot je losos, so ti uživali trikrat na teden. Rezultat se je pokazal po osmih tednih. Lahko da tako delujejo omega-3 maščobne kisline.
Polnozrnata žita
Študija, ki je bila objavljena leta 2010, je pokazala, da uživanje polnozrnatih žit zniža tlak pri ljudeh srednjih let. Britanski raziskovalci so primerjali, kakšen vpliv imajo polnozrnata žita in kakšen procesirana. Sistolični krvni tlak se je znižal, ko so tisti, ki so sodelovali v raziskavi, vsak dan zaužili tri porcije polnozrnatih žit. To se je pozitivno odrazilo tudi na holesterolu.
Hibiskus
Leta 2010 so raziskovalci z univerze Tufts ugotovili, da tri skodelice hibiskusovega čaja na dan znižajo krvni tlak po šestih tednih. To so raziskovali pri ljudeh, ki so imeli le malo povišanega. Znižala sta se tako sistolični kot diastolični tlak. Tako najverjetneje spet vplivajo fenoli, lahko pa tudi, da imajo takšen učinek antocianini.
Opozorilo: Najverjetneje na znižanje tlaka v resnici ne vpliva samo ena snov. Ta vpliva v simbiozi z drugimi snovmi, ki jih zaužijete s svojo prehrano. Zato se trudite, da se prehranjujete zdravo in uravnoteženo. Zgornje študije so sicer zbrali na univerzi Berkeley v Kaliforniji.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV