Suši je za mnoge izmed nas poslastica, ki si jo občasno privoščimo za bolj pester jedilnik. A lahko bi si ga privoščili večkrat, so dejali strokovnjaki iz Nacionalnega centra za globalno zdravje v Tokiu. Tradicionalna japonska hrana se je v njihovi raziskavi, kjer so petnajst let spremljali 36.624 žensk in 42.920 moških starih med 45 in 75 let, pokazala za izjemno zdravo. Uživanje sušija je bilo povezano z zmanjšanim tveganjem za prezgodnjo smrt iz vseh razlogov, tudi zaradi srčno-žilnih bolezni. Japonska prehrana, ki vključuje veliko žitaric, zelenjave, sadja, rib in mesa, se je izkazala za uravnoteženo in zdravo.
Znanstveniki so do sedaj predvsem opevali pozitivne lastnosti mediteranske hrane, ki še vedno velja za eno najbolj zdravih, a kot kaže, tudi s sušijem ne boste zgrešili. Sicer pa mediteranska hrana že dolgo velja za eno najbolj zdravih in dokazano podaljšuje življenjsko dobo. Harvardska študija, ki je analizirala 10.000 žensk, je pokazala, da so imele tiste ženske, ki so uživale mediteransko hrano, za 40 odstotkov več možnosti, da bodo živele 70 let in več. Med njimi je bilo tudi veliko manj kroničnih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, boleznijo srca in ožilja, Alzheimerjevo boleznijo ali Parkinsonovo boleznijo. Mediteranska hrana je bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, polnozrnatimi žitaricami, ribami, olivnim oljem in malo rdečega ali predelanega mesa.
KOMENTARJI (12)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV