Vizita.si
Pri pripravi mesa je potrebna še posebna previdnost, da ne bi prišlo do zastrupitve s hrano.

Okužbe in zastrupitve

To je najbolj varen način za hitro odmrzovanje mesa

K.B.
20. 01. 2015 11.11
5

Najboljši način za odmrzovanje mesa je vsem dobro poznan, in sicer da meso preko noči pustimo v hladilniku, da se počasi in postopoma odtali. A kolikokrat se nam je že zgodilo, da smo prejšnji dan pozabili na odmrzovanje mesa in smo nato po prihodu domov hiteli z njim. Preverite, kaj storiti v tem primeru.

Pri pripravi mesa je potrebna še posebna previdnost, da ne bi prišlo do zastrupitve s hrano.
Pri pripravi mesa je potrebna še posebna previdnost, da ne bi prišlo do zastrupitve s hrano.FOTO: Profimedia
Čeprav vsi vemo, da je najbolj varno počasno odmrzovanje mesa v hladilniku, pa se pogosto zgodi, da zvečer preprosto pozabimo v hladilnik postaviti meso, ki ga bomo pripravljali naslednji dan. Tako hitimo z odmrzovanjem na najrazličnejše načine. Nekateri si pomagajo z mikrovalovno pečico, meso položijo na krožnik in ga odtajajo na sobni temperaturi ali preko njega zlivajo toplo ali mrzlo vodo. Kot trdi avtor knjige 'Cooking for Geeks' Jeff Potter, pa je v primeru hitrega odmrzovanja mesa najbolje izbrati način, pri katerem meso potopimo v hladno vodo.
Meso potopite v skledo z mrzlo vodo, jo položite v umivalnik in pustite, da preko njega teče hladna voda, ki bo pomagala vzdrževati nizko temperaturo vode,'' svetuje Jeff Potter.
Meso potopite v skledo z mrzlo vodo, jo položite v umivalnik in pustite, da preko njega teče hladna voda, ki bo pomagala vzdrževati nizko temperaturo vode,'' svetuje Jeff Potter. FOTO: Profimedia

Za The Huffington Post je v videoprispevku pokazal, da se kocka ledu veliko hitreje stopi v mrzli vodi kot na sobni temperaturi. Podobno je, kot pravi, je tudi pri odmrzovanju mesa. Prav zato priporoča, da meso potopite v skledo z mrzlo vodo, jo položite v umivalnik in pustite, da vanjo teče hladna voda, ki bo pomagala vzdrževati nizko temperaturo vode, v kateri je meso. ''Mesa ni priporočljivo potopiti v toplo ali vročo vodo, saj se pri tem poveča možnost okužbe mesa,'' je povedal za The Huffington Post.

Pravilno rokovanje z mesom je namreč še posebej pomembno zaradi škodljivih bakterij, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. Prav zato strokovnjaki priporočajo, da meso zamrznete, če ga nimate namena pripraviti isti dan, ko ga kupite. Hkrati pa pazite tudi na pravilno odmrzovanje mesa in čistočo površin ter gospodinjskih pripomočkov, s katerimi ga pripravljate.

Najpogostejši povzročitelj zastrupitev s hrano je nevarna skupina bakterij, imenovana kamiplobakter. Poleg tega lahko prihaja tudi do zastrupitve zaradi okužbe z bakterijama Escherichije coli in salmonela, do katere pogosteje pride ob nepravilnem čiščenju desk za rezanje mesa in ostalih delovnih površin v kuhinji. Ker se nevarne bakterije hitro prenesejo tudi na kuhinjske krpe, spužve in druge pripomočke v kuhinji, je ključnega pomena pravilno in redno čiščenje kuhinjskih površin.
 

Čeprav vsi vemo, da je najbolj varno počasno odmrzovanje mesa v hladilniku, pa se pogosto zgodi, da zvečer preprosto pozabimo v hladilnih postaviti meso, ki ga bomo pripravljali naslednji dan.
Čeprav vsi vemo, da je najbolj varno počasno odmrzovanje mesa v hladilniku, pa se pogosto zgodi, da zvečer preprosto pozabimo v hladilnih postaviti meso, ki ga bomo pripravljali naslednji dan.FOTO: iStockphoto
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650