Vizita.si
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni.

Zdravje

To je razlog, da smo vse debelejši

K.B.
05. 05. 2016 08.17
24

Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. Vse več ljudi uživa prekomerno količino predelanih živil in druge škodljive sestavine, zaradi česar ni nenavadno, da se povečuje število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni.
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. FOTO: Profimedia
Številne raziskave kažejo, da ljudje tam, kjer so se odrekli tradicionalni prehrani in pričeli uživati predelano hrano, bogato s sladkorjem, rafinirano moko in rastlinskim oljem, postajajo vse bolj bolni. Seveda obstajajo še številne druge stvari, ki doprinesejo k zdravstvenim tegobam, a sprememba prehrane je ena najpomembnejših dejavnikov. Tu je nekaj najpogostejših napak sodobne prehrane:

1. Vnos sladkorja se je v zadnjih 160 letih močno povečal

Prebivalci zahodnega sveta uživajo ogromne količine rafiniranega sladkorja, v nekaterih predelih celo vsako leto do 67 kilogramov na osebo. To pomeni, da zaužijejo več kot 500 kalorij (2092 kJ) sladkorja dnevno, kar pa povzroča odpornost na inzulin, presnovni sindrom, povišan holesterol, debelost, sladkorno bolezen tipa 2, srčne bolezni in tudi raka.

2. Močno se je povečalo uživanje gaziranih pijač in sokov

Od vseh živil, od katerih zaužijemo sladkor, so sladke gazirane pijače najslabše. Tudi pomarančni sok ni boljša izbira, saj vsebuje podobno količino sladkorja kot gazirane pijače. Sladkor v pijači naši možgani dojemajo enako kot sladkor, ki ga prejmemo iz hrane, zaradi česar z njim močno povečamo skupni vnos kalorij v telo.

3. Danes v telo vnesemo okoli 400 kalorij (1674 kJ) več kot pred 40 leti

4. Prenehali smo uporabljati tradicionalno mast in jo zamenjali z rastlinskimi olji

Ko so se ljudje odpovedali svinjski masti in maslu, se je povečalo število bolezni srca in ožilja. Obdelana rastlinska olja so bogata z omega 6 maščobnimi kislinami, ki pospešujejo vnetne procese v telesu in druge težave, če jih uživamo v prekomerni količini.

Vnos sladkorja se je v zadnjih 160 letih močno povečal
Vnos sladkorja se je v zadnjih 160 letih močno povečalFOTO: iStockphoto

5. Današnja pšenica vsebuje manj hranilnih snovi od starodavnih vrst pšenice

Pšenica je osnova večine prehrane zahodnega sveta, saj se nahaja v številnih živilih. A skozi desetletja se je pšenica spremenila in danes vsebuje veliko manj pomembnih vitaminov in mineralov kot nekoč. S tem prispeva k vnosu kalorij, hkrati pa ne zagotovi ključnih vitaminov in mineralov, kot so magnezij, železo in cink.

6. Zmanjšala se je poraba jajc

Čeprav jajca vsebujejo precej holesterola, so ena izmed bolj zdravih živil, saj so bogata z visokokakovostnimi beljakovinami, dvema vrstama močnih antioksidantov - lutein in zeaksantin, ki predvsem skrbita za zdravje oči in vitamini A, D, B12, riboflavinom, fosforjem in folati. Vsebujejo tudi holin, ki pomaga pri delovanju možganov odraslih in pri razvoju možganov ploda. A zaradi holesterola se jih je prijel slab glas in njihova poraba se je močno znižala. V ZDA se je tako na primer od leta 1950 poraba jajc zmanjšala za 33 odstotkov. A če boste zaužili eno jajce na dan, ne boste prekoračili priporočjive mere vnosa holesterola, hkrati pa telo obogatili s številnimi zdravilnimi snovmi.

Današnja pšenica vsebuje manj hranilnih snovi od starodavnih vrst pšenice
Današnja pšenica vsebuje manj hranilnih snovi od starodavnih vrst pšeniceFOTO: Thinkstock

7. Uživamo več predelane hrane kot nekoč

Ne glede na to, ali jemo doma ali v restavracijah, danes uživamo veliko več predelane hrane kot nekoč.

8. Povečan vnos rastlinskih olj je spremenil razmerje maščobnih kislin v našem telesu

Maščobne kisline se nahajajo v stenah celičnih membran in se skladiščijo v maščobi v našem telesu. A maščobne kisline, ki jih uživamo z rastlinskimi olji, so nagnjene k oksidaciji in tako poškodujejo molekule, vključno z molekulami DNK. Na ta način se povečuje tveganje za razvoj raka.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650