Vizita.si
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni.
Zdravje

To je razlog, da smo vse debelejši

K.B.
05. 05. 2016 08.17
24

Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. Vse več ljudi uživa prekomerno količino predelanih živil in druge škodljive sestavine, zaradi česar ni nenavadno, da se povečuje število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni.
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. FOTO: Profimedia
Številne raziskave kažejo, da ljudje tam, kjer so se odrekli tradicionalni prehrani in pričeli uživati predelano hrano, bogato s sladkorjem, rafinirano moko in rastlinskim oljem, postajajo vse bolj bolni. Seveda obstajajo še številne druge stvari, ki doprinesejo k zdravstvenim tegobam, a sprememba prehrane je ena najpomembnejših dejavnikov. Tu je nekaj najpogostejših napak sodobne prehrane:

1. Vnos sladkorja se je v zadnjih 160 letih močno povečal

Prebivalci zahodnega sveta uživajo ogromne količine rafiniranega sladkorja, v nekaterih predelih celo vsako leto do 67 kilogramov na osebo. To pomeni, da zaužijejo več kot 500 kalorij (2092 kJ) sladkorja dnevno, kar pa povzroča odpornost na inzulin, presnovni sindrom, povišan holesterol, debelost, sladkorno bolezen tipa 2, srčne bolezni in tudi raka.

2. Močno se je povečalo uživanje gaziranih pijač in sokov

Od vseh živil, od katerih zaužijemo sladkor, so sladke gazirane pijače najslabše. Tudi pomarančni sok ni boljša izbira, saj vsebuje podobno količino sladkorja kot gazirane pijače. Sladkor v pijači naši možgani dojemajo enako kot sladkor, ki ga prejmemo iz hrane, zaradi česar z njim močno povečamo skupni vnos kalorij v telo.

3. Danes v telo vnesemo okoli 400 kalorij (1674 kJ) več kot pred 40 leti

4. Prenehali smo uporabljati tradicionalno mast in jo zamenjali z rastlinskimi olji

Ko so se ljudje odpovedali svinjski masti in maslu, se je povečalo število bolezni srca in ožilja. Obdelana rastlinska olja so bogata z omega 6 maščobnimi kislinami, ki pospešujejo vnetne procese v telesu in druge težave, če jih uživamo v prekomerni količini.

Vnos sladkorja se je v zadnjih 160 letih močno povečal
Vnos sladkorja se je v zadnjih 160 letih močno povečalFOTO: iStockphoto

5. Današnja pšenica vsebuje manj hranilnih snovi od starodavnih vrst pšenice

Pšenica je osnova večine prehrane zahodnega sveta, saj se nahaja v številnih živilih. A skozi desetletja se je pšenica spremenila in danes vsebuje veliko manj pomembnih vitaminov in mineralov kot nekoč. S tem prispeva k vnosu kalorij, hkrati pa ne zagotovi ključnih vitaminov in mineralov, kot so magnezij, železo in cink.

6. Zmanjšala se je poraba jajc

Čeprav jajca vsebujejo precej holesterola, so ena izmed bolj zdravih živil, saj so bogata z visokokakovostnimi beljakovinami, dvema vrstama močnih antioksidantov - lutein in zeaksantin, ki predvsem skrbita za zdravje oči in vitamini A, D, B12, riboflavinom, fosforjem in folati. Vsebujejo tudi holin, ki pomaga pri delovanju možganov odraslih in pri razvoju možganov ploda. A zaradi holesterola se jih je prijel slab glas in njihova poraba se je močno znižala. V ZDA se je tako na primer od leta 1950 poraba jajc zmanjšala za 33 odstotkov. A če boste zaužili eno jajce na dan, ne boste prekoračili priporočjive mere vnosa holesterola, hkrati pa telo obogatili s številnimi zdravilnimi snovmi.

Današnja pšenica vsebuje manj hranilnih snovi od starodavnih vrst pšenice
Današnja pšenica vsebuje manj hranilnih snovi od starodavnih vrst pšeniceFOTO: Thinkstock

7. Uživamo več predelane hrane kot nekoč

Ne glede na to, ali jemo doma ali v restavracijah, danes uživamo veliko več predelane hrane kot nekoč.

8. Povečan vnos rastlinskih olj je spremenil razmerje maščobnih kislin v našem telesu

Maščobne kisline se nahajajo v stenah celičnih membran in se skladiščijo v maščobi v našem telesu. A maščobne kisline, ki jih uživamo z rastlinskimi olji, so nagnjene k oksidaciji in tako poškodujejo molekule, vključno z molekulami DNK. Na ta način se povečuje tveganje za razvoj raka.
 

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
še malo anti-tez.. Moderni časi. Preveč avto, premalo peš hoje. 2800 kilokalorij iz npr. celega škrobnega živila (krompir, žitarice, solata, bučka, zelje, repa, korenje, koleraba, stročnice, ajda,) ali kosa mesa (o predelanem niti ne govorim). v prvem primeru indeks telesne mase po sredini, v drugem pa v območju predebel. In kaj sedaj? Ja, v znanstveno periodiko mimo open access člankov pogledati. niso vse poti debeljenja enake. ogljikovi hidrati gredo za energijo, de novo liponeogeneza je tako energetsko potratna, da telo takoj porabi maščobe ali proteine za skladiščenje viškov. in šele ko ni proteinov in maščob se v mast spreminja višek ogljikovih hidratov. Torej niste debeli od korenčka pred ali po kosilu, temveč od svinjskih ocvirkov s katerim ste jih zalili, da bi lažje splavali po goltancu. to je to. napačnega ste okrivili. če je hrana v glavnem rastlinska, nemastna,.. pozabite predebelost pri povprečnežu. moderni burger ima večino kalorij iz maščob (pribl. 60% vseh), zakaj potem pri njem krivite tisti ogabni kruhek med katerega je stisnjeno super mastno meso, ki ima za debele žlice masti v sestavi (pa bi je naj jedli manj?). eh, kako bo treba migati z okrasom na vratu. od viška ogljikovih hidratov bomo švicali, vroče nas bo, da bo teklo po nas,..samo manjši delež pa bo šel v de novo liponeogenezo. noče to biokemija. noče.
James... tole tvojo verzijo lipogeneze mi pa prosim malo bolj obrazloži, ker nima nobene logike in kemične osnove. Kje si to nebulozo prebral? Da gredo beljakovine prve v maščobe?!? Pa od kje ti to? Prosim, link do raziskav, knjig, člankov... karkoli.
Če bi bilo to tar pišeš res, potem bi jaz bil prvi in največji debeluh med vsemi. Enako velja za precej ljudi ki jih poznam. In prav vsi, ki so sledili mojim nasvetom kako oklestiti telo maščobnih oblog (z odstranjevanjem OH-jev vseh oblik in predvsem sladkorjev) so dosegli odlične rezultate. Nihče ni stradal, prav nasprotno, veliko so jedli zdravih maščob in beljakovin, živalskih in neživalskih. Jaz ti to lahko povem iz prve in druge roke, ti pa nakladaj to komu drugemu.
članki - ta je že z brado: American society for clinical nutrition: No Common energy currency: de novo lipogenesis as the road less traveled, Hellerstein, 2001 domače naloge drugače zate ne bom delal. Na žalost sem te moral razočarati - znanost je pač taka, religija in gurujstvo pa drugačno. ti si se odločil za slednjo pot. in dela. Težka je najti mimo main stream objav brez kakšnih velikih dognanj, če tega nočeš, drugače pa gre - v znanstveni periodiki hitro do 50. govoriš o izločevalnih dietah - nima veze kaj izločiš. odlične rezultate, le nekoliko dlje traja pri tistih, ki ne stradajo, dosežejo tisti, ki izločijo maščobe, tistih nekaj čudakov, ki izločijo proteine.. nisi debel, ker se dovolj giblješ in ne poješ preveč kalorij. kaj je pri Tebi torej drugače? nič, le pot ki si jo izbral ima v primeru, da se ne boš fiskultural večje tveganje za raka, koronarne bolezni, putiko, žolčne kamne,.. nisem napisal, da gredo beljakovine prve, prve gredo v maščobe maščobe (v kolikor je višek). od vseh hranil se v kompleksni hrani najprej za energijo porabijo ogljikovi hidrati, šele nato maščobe in nazadnje beljakovine (stradaš in izgubljaš mišično maso). A je še kaj? cela škrobna hrana je za ljudi super.
Bom prav šel malo prebirat, da vidim od kje pobiraš svojo osnovo, ker sam vidim precej demagogije v vsem tem. Ampak OK. Dopuščam tudi možnost, da je veliko odvisno od interpretacije raziskav, torej če si vegi, potem iščeš rešitve v tej smeri, če si paleo, potem lahko delaš drugačne zaključke na isti raziskavi. Vsak vidi to kar želi videti.
točno to - in trenutno ne vidim ravno veliko težav na strani, pa čeprav kar agresivnih ljudi, ki jedo samo hrano rastlinskega izvora. Bolj so zaskrbljujoči ekstremisti v smeri prehrane z nič pra, pra stare tradicionalne škrobne prehrane (nenazadnje so ljudje v paleolitiku jedli ravno tako raznovrstno kot jemo danes, če so bili v toplih klimatih večinoma zrnje - trav je bilo kolikor hočeš in zelo, zelo rodne so bile, žvečenje semen in zrn pa je za njih bilo osnova ob sadju. ogenj so poznali, zato pa smo ljudje; če se že obregnem ob največjo vseh laži paleo prehrane. temeljila je na živalski hrani le tam, kjer je malo ljudi šlo v hladnejše klimate ob rekah in morjih. ob puščicah v jamah so zmeraj bile najdene velike, velike količine zrn in semen, pa tega nobeden do nedavnega ni objavljal v strokovni literaturi. danes pa ponovno z open access znanost postaja popolnoma zaprta). Torej danes lahko v najbolj uglednih revijah objavljajo omenjeni Lustig, ki predavanje prične s tako osnovnošolsko neumnostjo, kot je narava nikoli ne kombinira maščob in sladkorjev- ja, za kriščevo voljo, nobene hrane, razen ekstraktov ki so produkt ljudi, ni, ki bi ne vsebovala vse komponente. niti meso ni brez sladkorja, pa čeprav je žival izpraznila vse glikogenske rezerve,..cela gora proteinov je glikozilirana, torej ima sladkoje o katerih nobeden nikoli ne govori. tako si danes prvi, ki je spoznal, da nekaj ima tudi meso so gljikove hiidrate,..pripete v glikoproteinih. in kaj sedaj? a bo kaj drugače. Ogljikovi hidrati ne redijo, maščobe ne redijo in proteini ne redijo. bo treba drugače gledati, krompir ne redi, je eno najboljših hranil za hujšanje. pražen ali ocvrt, pa je nosilec za maščobe in sol, ki potem redijo. zakaj se maščobam v ocvrtem krompirju reče krompir, pa mi nikoli ni bilo jasno. enostaven primer tega zakaj smo debeli in zakaj o tem tako debelo lažemo.
človeška nespamet št. 2 od tisoč. v ZDA, od koder se povzema tale prispevek, je poraba jajc na povprečneža (statistično povprečje) 263 jajc. 5 dni v tednu eno jajce. resnica, ki boli: tisti predebeli - torej velika večina poje večino jajc, kar pomeni, da se je pri predebelih poraba jajc povečala in ne zmanjšala. Tistih, nekaj, ki je ostalo noramlnih pa je porabo jajc zmanjšalo in imajo manj srčno-žilnih bolezni, manj raka, manj zaprtosti, manj žolčnih kamnov,..manj, manj, manj.
joj James... pa kdo te fila s temi neumnostmi?!?! Sem v krogih, ki pojedo ogromno jajc.. veliko več kot pišeš in niti en ni debel. Pojemo tudi veliko mesa in jasno da tudi zelenjave. In ne boš verjel, nismo debeli! Pravzaprav smo neverjetno postavni. Tako da ne nabijaj no!
hm, govorim o povprečnežih, ki jih vidmo na cesti in o katerih govori prispevek. za vašio druščino ne vem, niti ne vem kako pripravljate veliko jajc, da ste normalno prehranjeni in nimate zdravstvenih težav,..a ste še mladi?
Telo je mlado, leta pa se že nabirajo :)
super. mimogrede moji komplimenti. sam nikoli nisem maral maščob, tak sem se rodil, se reče. nikoli nisem maral tort, ocvirkov, masti ali olja, edino mak mi je zakon. pa tudi tega ne pojem kaj več, kot žlico, dve na teden. in škrobna živila na tone (dobesedno), vsak dan kilo mojega, doma pečenega kruha (tisoč in ena varianta po dolgi, tudi več dni trajajoči fermentaciji).. in BMI, pazi sedaj, podhranjen. Kdo si je sicer to zmislil je kaj? Da o mojih prastarih letih sploh ne govorim (šesti križ). Zdravje letom primerni BP. Pa sem torej hodeči dokaz - OH ne redijo, čeprav jih požrem, da je prav nečloveško. Ampak kot polna živila. ta pa imajo dosti proteinov in dovolj maščob (tiste esencialne so vsepovsod v zelenjavi).
Očitno dobro prebavljaš škrob oz. se je telo že od nekdaj temu prilagodilo. Sam lahko rečem, da ko začnem jesti preveč OH-jev se mi takoj pozna na teži (nalaganje okoli trebuha). In ko se spravim nazaj v red, gre takoj nazaj. Tudi jaz sem hodeči dokaz za to kar govorim in nenazadnje kar govori nešteto raziskav, člankov, knjig...
tako kot govori nešteto raziskav, člankov, knjig nasprotno. imaš cel kup čudakov, ki se jim reče fruktarijanci in med njimi že množice več kot devetdeset let, pa stoletnika iz Španije, ki na dan popije 3 litre vina od najstniških let, prvi v naši rodbini čez 100 let celo življenje poje najmanj 12 žličk sladkorja na dan! da ne naštevam,-.. ja, če dodaš OH k vsemu ostalemu, jasno da gre okoli trebuha.. in to maščoba. OH pokuriš, maščoba pa se ne rabi (energija je že dobljena z OH) in gre okoli trebuha. preprosto kot pasulj,..fižol v njem je energija in proteini za regeneracijo telesa, špeh ali klobasa v njem pa direktno okoli trebuha, da o nitritni soli kot največjem strupu v človeški prehrani sploh ne govorimo. mimogrede ADDR hvala za potrpežljivost. redka, redka lastnost, da je nekdo sploh poslušal nekaj kar ni ravno moderno. in resnic je več. Tvoja ravno tako drži, kot moja.
delno drži - kot drži, da se nič več ne gibljemo, pojemo neprimerno več mesa in mesnih izdelkov in s tem več kot izničimo statistično zmoto o tem koliko masti pojemo - pojemo jo več, ampak zapakirano skupaj s proteini, kar je še dosti slabše od tega, če bi jedli samo mast.. samo točka ena od vsaj tisoč.
SvetovalecMatic 05. 05. 2016 11.42
Pač ljudje neveste kaj jeste zato pa ste debeli, raje kupite doma pridelano hrano AMPAK STE DEBELI IN VARČUJETE, ZAGIFTITE SE Z TEJ OVAŽENI ROBI.
Samo sprehodiš se skozi trgovino in vidiš koliko junk food prodajamo.. Pač tak sistem so nam podtaknili ...
Zelo resnično. Glavni poudarek je na sladkorju in na splošno na napačno postavljenih smernicah sredi prejšnjega stoletja. In zdaj si bomo za vrat spustili še ameriško prehrambeno industrijo in kup GSO. Bravo EU, res!
ne, nobena smernica ni postavila v prejšnjem stoletju rafinirani sladkor kot tisto kar bi naj jedli vsak dan. tako, kot mast in olja bi to moralo biti samo za praznike. prehranska piramida, prva prava smernica je bila sprejeta šele konec 70-ih ali celo komaj v 80-ih.. in, seveda. nihče, nikoli se je ni držal. razen tistih, ki so jedli po njej in so bili suhi (torej bazirali prehrano na nepredelanih škrobnih živilih) ali tistih, ki so trdne volje in so se šli in se gredo restrikcije kalorij. če si misli na prehransko piramido si popolnoma brcnil v temo - bila je OK, ampak nikoli, nikdar in nikjer je nismo upoštevali. za ostale laži pa odpri oči in poglej okoli sebe. prenaseljeni, ponoreli svet, ki dela samo še otroke in se vozi vsak s svojim avtom po popolnoma zabetoniranem okolju od nakupovalnega centra do nakupovalnega centra in se vmes nezadržno baše z mastno, slano in sladko predelano hrano. kar dane prodajajo mediji je še ena beda človeštva, ki laž spreminja v resnico s tem, da jo ponavlja in ponavlja in ponavlja.
james, spet ti. Ja, mislil sem tudi na prehrambeno piramido. Čeprav so seveda krivi tudi predelana hrana, GSO, negibanje... je tudi prehrambena piramida zgrešena in je na njej vse premalo tega kar človeško telo potrebuje v sedanjem času. Potrebujemo manj kalorij oz. energije iz strani OH-jev, ker poraba enostavno ni tako velika. In iz tega nastane skoraj vsa debelost.
no, in kaj je potem narobe s prehransko piramido? drobiš vrh (nič keksov, nič olja, masti, putra,..) in je vse OK. Če si predebel pa škrobna živila, ki res težko debelijo, če ni maščob zraven, menjaš z večjo količino raznovrstne zelenjave. in to je to. Drugače moraš pač z močno voljo gledati skoraj prazen krožnik pri zajtrku, kosilu in večerji, ker si jedel preveč energetsko bogato hrano. Res je, lahko se spraviš na ketone za energijo večjega dela celic v telesu, ampak to pa res ni priporočljivo za splošno predebelo javnost.
Odstranjevanje maščob ni ne zdravo, niti ne prinaša rezultatov, če ne odstraniš OH-jev. Strinjava se lahko samo o kombinaciji OH+M istočasno, kar pospeši lipogenezo oz. najhitreje povzroča debelost. Medtem ko kombinacija B+M ni problematična. M so pomembne za telo in absorpcijo vitaminov in hranil.
no vidiš - strinjava se, da kombinacija ni OK. Sedaj pa odstrani dodatne maščobe v hrani, kot je krompir, repa, zelje, žitarica, stročnica,.. (pa kdo trdi, da tukaj ni maščob? Tudi tvoja hrana temelji na ogromno škroba in sladkorja iz zelenjave - napisal si da je poješ ogromno,..vse zelenje pa ima ali sladkor ali škrob) in si tak, kot pač si. za svoje ponosno golo telo pa moraš v vsakem primeru delati. in hrana, ki temelji na škorbnih živilih je po reviji Nature (2014) leta 2016 edina, ki jo znanost iz etičnega in vzdržljivega stališča za planet, življenje na njem in zdravje ljudi najbolj priporoča. A poiščeš sam po cenjeni znanstveni reviji Nature? Tam je tudi The toxic truth about sugar od razkričanega Lustig-a, da ne bo pomote o tem, da je ta revija pristranska.
Eno je kaj je vzdržno za planet, drugo pa kaj je optimalno za tvoje telo. Sicer pa zelenjava ni vsa ista. V mojem repertoarju je nič krompirja recimo... zelenjava je zame solata, korenje, bučke, kumare, paradižnik, paprika... Zdaj boš rekel, da so tudi tam OH-ji in ja so, ampak jih je izredno malo.
super za korenje, bučke,.. škoda za krompir, ki paše na listo, ampak, če ne pač ne. optimalno je zelo raztegljiv pojem in je zelo odvisen od posameznikove zmožnosti dostopa do, najprej, varne hrane (malo ali nič pesticidov, onesnažil na splošno, biološko neoporečno), maksimalno etične pridelave (magdalenci pri kateri lastnik skoraj spi je vseeno boljše, kot tistemu na farmi Ihan), življenjskega standarda (ocvirki magdalence imajo ponorelo ceno, denimo in bo treba po drugo najboljšo alternativo), dobrega počutja ob tem, da življenje ne gradiš okoli obsedenosti s hrano in ti dobrobit koga drugega pomeni več od ideala optimalnega (že ta placebo psihološki učinek je lahko večvreden od zvezdic slavnih kuharjev, ki molekularno maličijo hrano v nerazpoznavno grotesko) itd. poti je koliko hočeš. vse so podobno optimalne. v življenju pa šteje kompromis, ki je najbolj pošten do sebe in drugih. ko si star osel, kot sem jaz si tovrstne besede upaš povedati na glas. Razkiraš le, da te proglasijo za starega trmastega senilneža. pa ni tako, Resnico, tudi tako zakaj smo tako debeli, tako dolgo živimo in se tako eksplozivno množimo, hočeš nočeš preganjaš celo življenje.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080