Vse vrste stročnic, med njimi tudi grah, stročji fižol ali fižol, so izredno bogat vir visokokakovostnih beljakovin z esencialnimi aminokislinami. Tako mnogim, ki ne jedo mesa, služijo tudi kot njegov nadomestek. Trenutno je sezona graha, ki si ga lahko pripravite na številne načine – v omaki, kot prilogo, solato, kuhanega ... Lahko ga tudi zamrznete za hladne zimske dni.
Zakaj ga je dobro jesti?
Grah vsebuje veliko vitaminov, še posebej vitamine skupine B in folno kislino, ki jo potrebujejo nosečnice. Vsebuje minerale, in sicer kalcij, magnezij, železo, cink in selen. Bogat je še s topnimi in netopnimi vlakninami, ki so odlične za našo prebavo. Pomanjkanje vlaknin v prehrani je tipična težava sodobne prehrane, zato je priporočljivo, da uživate grah, ki je bogat z njim. Če jemo hrano, ki ne vsebuje vlaknin in veliko hranil, hitro postanemo znova lačni, kar pripomore k pridobivanju odvečnih kilogramov in poveča tveganje za bolezni, ki so povezane z debelostjo. Prav zato je ključnega pomena, da uživate veliko sadja, zelenjave in stročnic, ki vsebujejo malo kalorij, a so bogate s hranili in vlakninami. Prav zato se v poletnem času nikar ne odrekajte tej zdravi stročnici.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV