Datlji so bogat vir ogljikovih hidratov, vitamina B 6, kalija, bakra, mangana in magnezija. Veljajo za odlično naravno sladilo, ki ga lahko dodamo slaščicam ali ga uporabimo namesto nezdravih sladkarij. Znanstveniki iz britanske Cardiff Metropolitan univerze pa so odkrili, da delujejo tudi protibakterijsko, saj so se izkazali za učinkovite v boju s številnimi bakterijami, med njimi tudi s tako imenovanimi zlatimi stafilokoki (Staphylococcus aureus) in bakterijo E. coli.
Znanstvenik Hajer Taleb je v laboratoriju testiral delovanje datljev uvoženih iz mesta Basra na različnih kolonijah bakterij. Pripravil je sirup iz datljev in pokazalo se je, da vsebuje številne fenolne spojine, ki se naravno pojavijo ob zorenju sadeža. Fenolne spojine, ki jih najdemo tudi v grozdju, so poznane kot odličen antioksidant, a Taleb je odkril, da delujejo tudi protibakterijsko. Preizkusil je vpliv dateljnega sirupa na bakterije Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp. in Pseudomonas Aeruginosa. Štiri ure po tem, ko je sirup pomešal z bakterijami se bakterije niso več razmnoževale. Poskus je ponovil s sirupom, ki mu je odvzel fenolne spojine in tokrat ni uspel ustaviti razmnoževanja bakterij, zato je zaključil, da so prav fenolne spojine v datljih tiste, ki imajo protibakterijske učinke.
Rezultati raziskave so bili predstavljeni na vsakoletni konferenci mikrobiologov v Britaniji. Ekipa strokovnjakov iz britanske univerze pa meni, da bi lahko na podlagi tega znanja razvili vsem dostopen dateljni sirup, ki bi se uporabljal kot naravno dezinfekcijsko sredstvo in bi lahko bil celo bolj učinkovit od medu.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV