Vizita.si
Kisle kumarice
Zdravje

To se zgodi, če vsak dan jeste kisle kumarice

L. E.
16. 12. 2016 08.16
7

Ne le kisle kumarice, temveč tudi kislo zelje, repa, probiotični jogurt. Hrana, ki je fermentirana. Nove študije kažejo, da ne izboljšajo le naše prebave in posledično imunskega sistema, pač pa tudi naše duševno zdravje oziroma počutje.

Kisle kumarice
Kisle kumariceFOTO: Thinkstock

Študija je bila narejena s kislimi kumaricami, enako pa verjetno deluje druga fermentirana hrana – kislo zelje, kisla repa, probiotični jogurt. A opozorilo: kisle kumarice je, da bi imele tak učinek, treba vložiti brez kisa.

V študiji je sodelovalo 700 študentov univerze Mary in William, kjer so jo izvedli. Gre za priznano ameriško izobraževalno in raziskovalno ustanovo. Tisti, ki so uživali fermentirano hrano, so opazili manj simptomov anksioznosti in boljše duševno počutje. 

Znanstveniki že nekaj časa vedo, da je dogajanje v našem črevesju povezano tudi z duševnim zdravjem. Fermentirana hrana vsebuje probiotike in ti vplivajo na mikrobe, ki živijo v našem črevesju. Če je v njem dovolj dobrih bakterij, se poveča raven kemikalije GABA, ki je živčni prenašalec in na telo deluje tako, da nas pomirja. Zato redno uživanje fermentirane hrane na našo duševnost deluje pomirjujoče. To je, kot bi vam dajali zdravilo, ki bi povečalo raven kemikalije GABA, razlaga profesor psihologije na univerzi William in Mary, dr. Matthew Hilimire, eden od vodij raziskovanja. Tudi druge študije so že pokazale, da fermentirana hrana na ta način pozitivno pomaga pri depresiji. 

Kislo zelje
Kislo zeljeFOTO: Thinkstock
Znanstveniki danes čedalje močneje mislijo, da naše črevesje najverjetneje lahko reagira celo brez posredovanja možganov - kot bi šlo za druge možgane v našem telesu. To naj bi se recimo zgodilo, kadar začutimo potrebo po določeni hrani. 

Dejstvo je, da mikrobi v našem črevesju vplivajo na naše duševno zdravje in celo na našo osebnost. Še ena raziskava je pokazala, da ljudje, ki uživajo fermentirano hrano, gledajo na svet bolj pozitivno.

Da bi imeli dobre mikrobe, lahko poskrbimo še tako, da se prehranjujemo zdravo in uravnoteženo ter da se dovolj gibamo. Potem ne bomo bolj zdravi le fizično, ampak tudi psihično.
Jogurt
JogurtFOTO: Thinkstock
KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Frane Šajn 16. 12. 2016 21.25
Zelje samo želodec nastelje!
LMAO "kisle kumarice je, da bi imele tak učinek, treba vložiti brez kisa.". Ne me zezat!!! A so pol to KISLE kumarice ali preprosto fermentirane kumarice. Matr ej, samo zavajate.
A ni pir tudi fermentiran?
Dobre so ko imaš mačka....
ej zigfrid.... čista petka za svoj zapis...
S tem kislim kumaricam ste pa po moje malce zašli. Doma vložene in tudi industrijske kisle kumarice niso fermentirane, ker se vlagajo v vročo mešanico vode in kisa, seveda sta pa kislo zelje in repa naravno fermentirana /zato sta kisla/. Vsa zelenjava se lahko fementira, ampak tistele kisle kumarice so pa kisle zaradi kisa in ne naravne fermentacije.
Po kislo se držiš kak kisla murka....
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106