Številni pa se sprašujejo, zakaj športniki po treningu beljakovine pijejo tudi v obliki beljakovinskih šejkov ali jih jedo v obliki čokoladic in celo palačink. Dr. Nada Rotovnik Kozjek, ki je vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu, pojasnjuje, da pri tem ne gre za nikakršno nenavadno aktivnost: ''V teh velikih škatlah je sirotka naravnega izvora. Mi bi seveda rajši videli, da beljakovine uživamo iz naravnih živil, a kadar ni časa ali priložnosti za to, je to odličen nadomestek naravnega živila. Še posebej to v poštev pride tudi pri tistih, ki so bolj ogroženi ali pri njih ne moremo na drugače način zagotoviti dovolj beljakovin – to so starostniki, bolniki in vrhunski športniki.''
Beljakovine v prahu so vsak dan na jedilniku tudi Crossfit trenerja in poznavalca športne prehrane Gregorja Poljanca, ki pravi, da jih uživa kot dodatek k uravnoteženi prehrani. Tudi sam se večkrat srečuje z vprašanjem, ali so ti “praški” zdravi in odgovarja takole: “Proteini so angleški izraz za beljakovine in eno izmed treh makro hranil, ki ga moramo za uživati v večjih količinah. Sirotka v prahu je popolnoma naravna in ker količinsko ne moremo pojesti tako veliko mesa, rib, zelenjave, da bi zadostili potrebam beljakovin, jih dodajamo v prahu oz. z beljakovinskimi šejki.”
Z njim se strinja tudi profesionalni borec Denis Porčić – Chorchyp, ki že kar dolgo let uživa več vrst izdelkov športne prehrane. Vsako leto pa opravi tudi temeljit zdravniški pregled, na katerem mu, kot pravi, vedno povedo, da je zdrav kot riba. “Zato, da lahko treniram tako intenzivno in dvakrat na dan, je seveda zelo pomembna tudi prehrana in pa vsi dodatki k prehrani, ki jih redno jem. Glutamin, beljakovine, bcaa, omega 3, vitamini, so dodatki, ki jih jem redno. Med pripravami na borbo, pa dodam še nekatere druge iz širokega izbora na www.proteini.si,” je povedal borec, ki si dneva brez beljakovinskega šejka ne predstavlja.
Kaj pa rekreativci, ki želijo shujšati?
V tem času, ko se številni odločajo za izgubo odvečnih kilogramov, je najslabša odločitev stradanje, pove dr. Nada Rotovnik Kozjek iz Onkološkem inštituta.
“Največja napaka pri načrtovani vadbi je nenadzorovano stradanje, katerega koli hranila. To se sicer ne kaže z danes na jutri, ampak postopoma. Mi moramo imeti energijo, da lahko vsi procesi v telesu potekajo, to je osnovna biološka zahteva organizma.” Zato je treba tudi med hujšanjem telesu zagotoviti dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Kar je ključnega pomena tudi za ohranjanje našega zdravja. “Zdravju najbolj škoduje, če je nečesa premalo. Če je pa veliko, pa se moramo najprej odločiti, kaj je veliko. 1,5 grama beljakovin na kilogram telesne teže nikakor ni preveč, to je toliko kot naše telo potrebuje, če ne razpada,'' pojasni zdravnica, ki je prepričana, da je hrana lahko tudi zdravilo. Prav zato dr. Rotovnikova še opozarja, da moramo svoje telo, še posebej po napornih vadbah ali po boleznih, dobro regenerirati s pravilno prehrano in tudi s počitkom.
Kaj so sirotkine beljakovine?
Sirotka je "popolna" beljakovina, kar pomeni, da vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človeško telo potrebuje za pravilno delovanje in regeneracijo organizma. Sirotkine beljakovine so tudi bogat vir razvejanih aminokislin (BCAA): l-levcin, l-izolevcin in l-valin. Ta visoko kakovosten vir beljakovin najdemo v mlečnih izdelkih, ki se največkrat zaužijejo kot prehransko dopolnilo. Sirotkine beljakovine so najbolj kakovostne beljakovine, namenjene tako moškim kot ženskam vseh starosti. Niso namenjene le vrhunskim športnikom, ampak tudi vsem rekreativcem in na splošno vsem ljudem, ki bi se radi zdravo prehranjevali. Telo oskrbijo z esencialnimi in razvejanimi (BCAA) aminokislinami, s tem pa pomagajo, da se organizem lažje regenerira in obnovi mišična tkiva.
Lahko ljudje z laktozno intoleranco uživajo sirotkine beljakovine?
Izolat sirotkinih beljakovin, je praktično brez laktoze, lahko pa vsebuje njene sledove (<0,5g na obrok). Ljudje, ki ne prenašajo laktoze so v večini sposobni varno zaužiti sirotko brez negativnih stranskih učinkov, kljub vsemu pa je bolje, da se pred nakupom posvetujejo z zdravnikom.