Vizita.si
Jagode uživajte takoj, ko jih narežete.

Prehrana

To so živila, ki jih jemo napačno!

K.B.
27. 05. 2015 08.25
9

Četudi ste dobro osveščeni in jeste veliko zdravih živil, kot so sadje in zelenjava, semena in črni čaj, pa je ključnega pomena tudi, da veste, kako živila jesti, da bi ta kar najbolje učinkovala. Tu je nekaj nasvetov priznanih nutricistov.

Jagode uživajte takoj, ko jih narežete.
Jagode uživajte takoj, ko jih narežete.FOTO: Thinkstock/24ur.com
Laneno seme

Laneno seme je izjemno zdravo superživilo, saj je bogato z vlakninami, omega-3 maščobnimi kislinami, ki varujejo srce in ožilje ter fitokemikalijami lignani, ki varujejo pred rakom. A njihovega učinka ne prejmete, če si laneno seme preprosto le potresete po jutranjih kosmičih. Kot za CNN Health pojasnjuje priznana dietetičarka iz Mayo klinike Katherine Zeratsky, je treba laneno seme streti, da bi prejeli njegove pozitivne učinke, saj večine semen med grizenjem ne pregriznemo, zaradi česar pa ji naše telo ne more absorbirati v krvni obtok, ampak jih preprosto izloči z blatom. Da do tega ne bi prišlo, lahko kupite že strta semena, še bolje pa je, da jih pred uživanjem preprosto strete v terilniku. Na ta način ohranite svežino semen in prejmete največ hranilnih snovi.

Pred uživanjem lanenega semena pazite, da semena zdrobite v terilniku.
Pred uživanjem lanenega semena pazite, da semena zdrobite v terilniku. FOTO: iStockphoto

Črni čaj

Vse pogosteje se zavedamo pozitivnih učinkov črnega čaja, tako ni nenavadno, da je vse bolj priljubljen napitek. Črni čaj je namreč bogat z antioksidanti, ki varujejo srce in ožilje, ščitijo pred rakom, blagodejno vplivajo na holesterol, skrbijo za lepo kožo ter ohranjajo zdrave zobe in dlesni. A kot kažejo študije, dodajanje mleka črnemu čaju lahko izniči nekatere njegove pozitivne učinke. Čeprav vas bodo antioksidanti v njem še vedno varovali pred srčno-žilnimi boleznimi, pa se lahko pomembni antioksidanti katehini v črnem čaju vežejo na beljakovine v mleku, zaradi česar jih telo težje absorbira, s tem pa se v večji meri izločijo iz telesa. Tako strokovnjaki svetujejo, da si privoščite črni čaj brez dodanega mleka.

Brokoli

Brokoli kuhan le na pari je za marsikoga nekoliko dolgočasna priloga, a če želite prejeti čim več pozitivnih učinkov brokolija, je dobro, da se uprete želji, da bi ga prekuhali ali ocvrli. Brokoli je namreč bogat z vitaminom C, klorofilom, antioksidanti in protirakavimi snovmi, ki se v večji meri ohranijo le, če jih samo nekoliko pokuhamo na pari. S pregrevanjem v vreli vodi ali cvrtjem pa se večina teh na žalost uniči.

Jagode

Sladke in okusne jagode so odličen vir vlaknin, antioksidantov in vitamina C. A če pripravljate sadno solato, je najbolje, da jagode narežete tik preden jih servirate. Nutricionistka Kristy Del Coco pojasnjuje, da jagode vsebujejo določene snovi, ki so občutljive na svetlobo in kisik – še posebej vitamin C. Ko zarežemo vanje, so celice sadeža bolj nagnjene k temu, da izničijo zdravilne elemente.

Česen najprej nasekljate in ga na zraku pustite okoli 10 minut, nato pa ga dodate jedi. Na ta način boste spodbudili delovanje alicina v njem.
Česen najprej nasekljate in ga na zraku pustite okoli 10 minut, nato pa ga dodate jedi. Na ta način boste spodbudili delovanje alicina v njem.FOTO: iStockphoto

Česen

V nasprotju z vitaminom C pa encim alicin, ki je odličen v boju zoper raka in je v veliki meri prisoten v česnu, pridobi na vrednosti, če je izpostavljen zraku. Tako dietetičarka iz ameriške Akademije za nutricizem in dietetiko Sara Haas svetuje, da česen najprej nasekljate in ga na zraku pustite okoli 10 minut, nato pa ga dodate jedi. Takrat se delovanje alicina v njem popolnoma aktivira.

Nikar ne odlijte tekočine v jogurtu. Gre za sirotko, ki je bogata z beljakovinami in vitaminom B12.
Nikar ne odlijte tekočine v jogurtu. Gre za sirotko, ki je bogata z beljakovinami in vitaminom B12. FOTO: Profimedia

Polnozrnate žitarice in stročnice

Polnozrnata žita in stročnice so bogate z antioksidanti imenovanimi fitati, a jih pogosto težko absorbira. Če jih ponoči namočimo v vodi, pa se ti sprostijo in so ob uživanju telesu bolj dostopni. ''Neobdelana cela žita bi morali ponoči namočiti v vodi, da bi se fitati lažje sprostili. A to ne velja za napol predelana ali neoluščena žita, kot je žitni ječmen ali oves,'' je pojasnila nutricistka Del Coro. Z namakanjem pa telesu bolj dostopni postanejo tudi minerali, kot sta železo in cink, hkrati pa ima tudi naš prebavni sistem manj dela s prebavo.

Jogurt

Veste tista tekočina v jogurtu, ki jo navadno zlijemo v umivalnik? To je sirotka, ki je bogata z beljakovinami, vitaminom B12, vsebuje pa tudi minerale, kot so kalcij in fosfor, pove Sara Haas. Tako naslednjič namesto, da sirotko odlijete, raje jogurt premešajte in tako ohranite pozitivne učinke sirotke.

Paradižnik

Sveži paradižnik je odličen dodatek za boljši okus solate ali sendviča, a pri paradižniku ne velja pravilo, kuhaj manj, da bi ohranil pozitivne učinke. Tu je pravzaprav ravno obratno. S kuhanjem paradiža se poveča količina likopena v njem. Gre za pomemben fitonutient, ki je poznan po tem, da varuje pred rakom prostate in boleznimi srca in ožilja. Prav zato je dobro, da paradižnik uživate tako v kuhani kot surovi obliki.
 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631