Odlični naravni viri zdravih maščob
PREHRANA

Odlični naravni viri zdravih maščob

14.02.2020, 13:25
6

Naše telo potrebuje maščobe. Te telesu dajejo energijo, pomagajo ohranjati zdravo in lepo kožo ter močne lase, ključno vlogo pa igrajo tudi pri ohranjanju primerne telesne temperature. A dobro je, da izbiramo med zdravimi maščobami. Tako vam predstavljamo seznam naravnih virov zdravih maščob.

Raziskave so pokazale, da prehrana, bogata z maščobami, lahko vodi do bolezni srca in ožilja ter debelosti, prav zato se številni v želji, da bi izgubili odvečne kilograme, odločijo s svojega jedilnika črtati maščobe. A s tem lahko svoje telo prikrajšamo za zdravilne maščobe, ki jih nujno potrebujemo. Tako je pomembno, da razlikujemo med škodljivimi in zdravimi maščobami.

Kako veste, da je jajce sveže?
PREBERI ŠE
Kako veste, da je jajce sveže?

Najslabše maščobe, ki se jim je treba ves čas izogibati so transmaščobe, ki jih najdemo v čipsu, krofih, margarini, cvrtju in predelanem mesu. Zdrave maščobe pa so nenasičene maščobe, kamor štejemo tudi mononenasičene in polinenasičene maščobe. Slavne omega 3 in omega 6 maščobne kisline spadajo med polinenasičene maščobe, ki so osnovne maščobe, ki jih moramo zagotoviti telesu, saj jih naše telo samo ne more proizvajati. Te maščobe znižujejo nivo holesterola v našem telesu, mononenasičene maščobe pa celo povečujejo nivo dobrega HDL holesterola v krvi. Tako so nujno potrebne za zdravo življenje.

Povprečna odrasla oseba bi morala okoli 20 do 35 odstotkov dnevnih kalorij zaužiti iz maščob in manj kot 10 odstotkov iz nasičenih maščob. Predstavljamo vam nekaj odličnih živil, s katerimi lahko poskrbite za vnos zdravih maščob.

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?
PREBERI ŠE
So živila po pretečenem roku še vedno užitna?

Avokado

Polovica avokada vsebuje okoli 15 gramov maščob, kjer je približno 10 gramov od teh mononenasičenih in 2 grama polinenasičenih maščob. Ko si naslednjič pripravljate sendvič, tako namesto majoneze raje dodajte avokado.

Oreščki so polni zdravih in dobrih maščob, a mandlji so tisti, ki imajo najmanj kalorij.
Oreščki so polni zdravih in dobrih maščob, a mandlji so tisti, ki imajo najmanj kalorij./ FOTO: iStockphoto

Mandlji (ali drugi oreščki)

Oreščki so polni zdravih in dobrih maščob, a mandlji so tisti, ki imajo najmanj kalorij. 23 mandljev vsebuje približno 14 gramov maščob, kjer je 9 gramov mononenasičenih, 3 in pol grama maščob pa polinenasičenih.

Losos in druge mastne ribe
Losos in druge mastne ribe/ FOTO: iStockphoto

Losos (in druge mastne ribe)

Losos je ena najbolj poznanih mastnih rib, lahko pa posežete tudi po tuni, skuši ali sardinah. Te ribe vsebujejo 2 grama polinenasičenih maščob na vsak gram mononenasičenih maščob.

Olive ali olivno olje
Olive ali olivno olje/ FOTO: iStockphoto

Olive (olivno olje)

V svoj naslednji obrok vključite deset oliv in tako boste zaužili okoli 5 gramov zdravih maščob. Če niste velik ljubitelj oliv, lahko svoji solati ali jedi dodate olivno olje. Ena jušna žlica olivnega olja vsebuje 13 gramov maščob – od tega 10 gramov mononenasičenih maščob in pol grama nasičenih maščob.

Laneno seme
Laneno seme/ FOTO: iStockphoto

Laneno seme (in druga semena)

Jušna žlica lanenih semen vsebuje okoli 4 grame maščob – 1 gram mononenasičenih maščob in 3 grame polinenasičenih maščob. Lan prav tako vsebuje tudi številne snovi, ki delujejo antioksidativno. Lahko pa izberete tudi druga semena. Jušna žlica sezama vsebuje od 1 do 0,5 grama mononenasičenim maščob in 2 grama polinenasičenih maščob, bučna semena pa 2 grama mononenasičenih maščob in 2,5 grama polinenasičenih maščob.

Jajce
Jajce/ FOTO: iStockphoto

Jajca

Jajca so odlično živilo za zajtrk, saj organizmu dajo energije za dobro delovanje. Eno jajce vsebuje okoli 2 grama mononenasičenih maščob in 1 gram polinenasičenih maščob.

S postom boste razstrupili telo in izgubile kilograme
PREBERI ŠE
S postom boste razstrupili telo in izgubile kilograme

NOVICE
Sezona pisem: 75 akademikov svari pred Janševo ...
ŠPORT
Vrača se Liga prvakov: vroča četa Liverpoola pred ...
POP IN
Severina 'zavaja' z objavo stare fotografije
TV ODDAJE
Tamara in Renato razdrla zaroko: Žal so se najine ...
VIZITA.SI
12 naravnih superživil, ki jih morate poznati
OKUSNO.JE
Zdravo in hitro kosilo, ko nimate časa
ZADOVOLJNA.SI
Modni trend iz 80 let, ki se je vrnil lani, bo ...
MOSKISVET.COM
Čeferinov bonbonček: nova nagrada v Ligi prvakov
BIBALEZE.SI
V Sloveniji samo 4 primeri: Tian ima redko ...
CEKIN.SI
Pet korakov do 'garderobne kapsule', ki vam bo ...
DOMINVRT.SI
Takšnih kuhinj še niste videli
MOSKISVET.COM
5 stvari, ki ji morate vedeti pred nakupom ...