Zakaj so vlaknine tako zdravilne?
Vlaknine so ogljikovi hidrati, pridobljeni iz rastlin, ki jih telo ne more prebaviti. Obstajata dve vrsti vlaknin: topne v vodi in netopne v vodi. Obe vrsti imata pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in se nahajata – pogosto skupaj – v polnozrnatih živilih, sadju, zelenjavi, oreščkih, semenih in stročnicah. Ker jih telo ne more prebaviti, gredo skozi naš prebavni sistem relativno nedotaknjene.
Vlaknine obroku dajejo količino in ne dodajajo kalorij, saj so nizkokalorične. To pa pomaga pri zmanjševanju vnosa kalorij, kar je ena glavnih strategij za dolgoročno izgubo telesne teže. Vlaknine pomagajo še zniževati holesterol, vnetja in možnosti za odpoved srca.
Kje so vlaknine?
Najboljše vlaknine so tiste, ki jih pridobite iz naravne hrane. Danes številnim izdelkom, kot so piškoti, krekerji, pijače, sladki kosmiči in celo sladoledi, dodajajo vlaknine, da bi bili na videz bolj zdravi. A v večini primerov dodane vlaknine nimajo enakega učinka tiste, ki so naravno prisotne v živilih. Poleg tega se izogibajte tudi rafiniranim, predelanim žitaricam ali sadnim sokovom, saj so jim odvzete vlaknine in številne hranilne snovi.
Da bi dosegli pozitivne zdravstvene učinke, tako posezite po živilih, ki so naravno bogata z vlakninami, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata živila, oreščki, semena in stročnice. Tako boste prejeli tudi druge nujno potrebne vitamine, minerale in druga zdrava hranila.
In še opozorilo. Če trenutno ne uživate dovolj vlaknin, povečajte njihovo količino postopoma, da se izognete neprijetnim simptomom, kot so napihnjenost in vetrovi. Če pa ste občutljivi na gluten, posezite po žitaricah, ki so bogate z vlakninami in ne vsebujejo glutena, kot so kvinoja, rjavi riž, oves in koruza.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV