Vizita.si
Bele testenine zamenjajte s polnozrnatimi, pravijo strokovnjaki.
Zdravje

Tole lahko tveganje za kap zmanjša za kar četrtino!

L.E.
17. 06. 2016 07.58
4

Strokovnjaki s Harvarda so nad rezultati svoje študije tako navdušeni, da vsem državam priporočajo, da začnejo kar organizirano svoje državljane spodbujati k uživanju polnozrnatih živil. 48-gramska porcija naj bi tveganje za kap zmanjšala za kar četrtino.

Bele testenine zamenjajte s polnozrnatimi, pravijo strokovnjaki.
Bele testenine zamenjajte s polnozrnatimi, pravijo strokovnjaki.FOTO: Thinkstock

Samo trije kosi polnozrnatega kruha na dan lahko tveganje, da umremo zaradi bolezni srca in ožilja zmanjšajo za kar 25 odstotkov. Enak učinek ima 48 gramov polnozrnatih testenin, kosmičev, rjavega riža. 

Trije kosi polnozrnatega kruha zmanjšajo tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca in ožilja za četrtino.
Trije kosi polnozrnatega kruha zmanjšajo tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca in ožilja za četrtino. FOTO: Thinkstock

V največji takšni študiji do sedaj so raziskovalci z univerze Harvard analizirali prehranske navade in bolezenske težave 800 tisoč ljudi. Za eno porcijo so vzeli 16 gramov polnozrnatih živil. Zaključili so, da ta količina zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja za 9 odstotkov. Tveganje za raka se zmanjša za 5 odstotkov. Za 7 odstotkov se zmanjša tveganje za vse druge dolgotrajne bolezni. 16 gramov je kos kruha ali majhna skleda kosmičev ali pol skodelice polnozrnatih testenin oziroma rjavega riža. 

Odrasli, ki so pojedli tri porcije polnozrnatih živil na dan – torej 48 gramov - pa so bili še mnogo bolj zdravi. Imeli so za 25 odstotkov manj možnosti, da umrejo za boleznimi srca in ožilja, 14 odstotkov manj možnosti za rak, 20 odstotkov za druge bolezni.

Je pa dobro paziti, dodajajo Američani, da ne izberemo polnozrnatih izdelkov s sladkorjem ali s preveč soli. Čeprav so tudi ti bolj zdravi kot beli procesirani izdelki – kruh, kosmiči, beli riž. Polnozrnat kruh, kosmiči, testenine in rjavi riž namreč vsebujejo ogljikove hidrate, ki niso bili procesirani. Zato so bogati z vlakninami, beljakovinami, antioksidanti. Z njimi poskrbimo za boljšo prebavo, pomagajo izgubiti odvečno težo, preprečujejo srčne bolezni, raka in druge bolezni. 

Polnozrnati izdelki izboljšujejo prebavo, pomagajo kuriti odvečno maščobo, varujejo pred rakom.
Polnozrnati izdelki izboljšujejo prebavo, pomagajo kuriti odvečno maščobo, varujejo pred rakom.FOTO: Thinkstock

Da bi prejšnje odstotke še povečali, da bi imeli torej še manjše tveganje za različne nevarne bolezni, pa zdravniki priporočajo še, da jeste zdravo in uravnoteženo, da se gibate, pijete dovolj vode, se učite spopadati s stresom. Na tak način se boste bolje počutili in boste bolj zdravi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
tale mi je všeč - ni zadnjih dvajset let ponorelost kričanja stran z ogljikovimi hidrati in bašite se z maščobami. govori o hrani in kaže na to, da je normalno živilo primerno za prehrano človeka. in škrobna hrana je popolnoma normalno temelj prehrane. imamo amilazo za detektiranje škroba že v ustih in prebavila primerna za prehrano s pravilno pred pripravljenimi žitaricami. definitivno. to nas dela ljudi. le kaj drugega bi naj pokazala znanost kot to, kar civilizacije vedo že deset tisoče let?
Ah, vse več je preventiv, ki zmanjšujejo tveganje za kap, število kapi pa narašča.
treba stres zmanjsevat ...
stres je zgolj namišljen baubau
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1070