Vizita.si
Tudi koščica naj bi bila užitna, predvsem pa hranljiva.

Zdravje

Tudi vi jeste avokado povsem napačno?

L.E.
09. 10. 2015 13.03
20

Tako kot je ogromno antioksidantov v grozdnih pečkah ali lupini jabolka, naj bi se tudi v avokadu približno 70 odstotkov vseh blagodejnih hranil, ki jih vsebuje, nahajalo v njegovi koščici. Preberite si, kako jih lahko izkoristite.

Tudi koščica naj bi bila užitna, predvsem pa hranljiva.
Tudi koščica naj bi bila užitna, predvsem pa hranljiva.FOTO: Thinkstock

V koščico avokada nikakor ne bi bilo priporočljivo ugrizniti, kar pa ne pomeni, da ne obstaja način, kako je mogoče izkoristiti njene hranilne vrednosti. V močnem mešalniku jo lahko zdrobite v prašek. Če bi koščice avokada posušili na soncu in jih šele nato zmleli, pa bi prašek, ki bi ga tako pridobili, lahko hranili tudi dlje časa.

Prašek iz koščice vmešajte v smoothie. In ne bojte se, da se boste zaradi maščob v avokadu zredili. Vsebuje dobro maščobe, ki ne povzročajo nabiranja odvečnih kilogramov.
Prašek iz koščice vmešajte v smoothie. In ne bojte se, da se boste zaradi maščob v avokadu zredili. Vsebuje dobro maščobe, ki ne povzročajo nabiranja odvečnih kilogramov. FOTO: Thinkstock

Takšen avokadov prašek, ki je poln antioksidantov, vlaknin in zdravih maščob, je mogoče vmešati v zdrave sadno-zelenjavne smoothieje. Prehranski strokovnjaki predlagajo, da ga v tem letnem času vmešate v smoothie iz zmrznjenega jagodičja, ohrovta, špinače in ananasa. Za en smoothie naj bi zadostoval prašek polovice koščice. Če jo posušite, bi jo lahko tudi nastrgali na hrano in jo uporabili kot zaščimbo, podobno soli ali popru.

Čudežen avokado celo uničuje rakave celice

Ne samo koščica, cel avokado bi moral postati del vaše prehrane, saj je živilo, s katerim boste zaužili obilico vitaminov in mineralov: kartenoide, vitamine B-kompleksa, vitamina C in K, kalij in magnezij. Avokado omogoča zaužitje kar tretjine dnevne potrebe po vitaminu C ter polovico dnevne potrebe po vitaminu K. Izjemen je še, ker vsebuje zelo veliko različnih snovi, ki delujejo protivnetno, zaradi česar ščitijo celo telo, za povrh pa še uničujejo celice, ki so postale rakave. Uživanje avokada tudi pomaga znižati holesterol ter tako ščiti srce in ožilje, v tem jesenskem času pa je še kako koristen še, ker ojača imunski sistem. Zaradi vlaknin izboljša prebavo.

Premasten? Kje pa!

Tudi to, da je avokado mastna hrana, nikakor ni njegova slabost. Vsebuje namreč maščobe, ki na naše zdravje vplivajo blagodejno. Tako kot olive tudi avokado vsebuje predvsem nenasičene maščobe (oleinsko kislino, omega-3 maščobne kisline) in zelo malo škodljivih nasičenih. Če boste avokado dodali v solato, boste tako kot z olivnim oljem z nekaj maščobe njen okus obogatili, ne da bi si kakor koli škodovali. Zanesljivo ne bo trpela niti vaša linija, saj se z uživanjem dobrih maščob ne zredimo. Seveda pod pogojem, da tudi z njimi kot z ničimer v življenju ne pretiravamo.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587