Vizita.si
Znanstveniki so ugotovili, da naj bi imelo celo kuhano korenje več antikancerogenih snovi kot na primer narezano.

Zdravje

Uničevalec rakastih celic

M.K.
30. 06. 2009 13.33
0

Korenje je nedvomno bogat vir zdravja. Poleg tega, da vsebuje snovi, ki pomagajo izboljšati vid, lepšajo kožo in vračajo sijaj lasem, so znanstveniki ugotovili, da pomaga tudi v boju proti raku. Pri moških pa naj bi povečeval sposobnost za oploditev.

Korenje vsebuje številne snovi, ki so izjemno pomembne za odpornost organizma. Po vsebnosti beta karotina pa je zmagovalec.
Korenje vsebuje številne snovi, ki so izjemno pomembne za odpornost organizma. Po vsebnosti beta karotina pa je zmagovalec. FOTO: iStockphoto

A to je le majhen segment vseh koristnih lastnosti, ki jih ima ta dragocena zelenjava. Poleg znanega pektina in beta karotena, po katerem korenje slovi, vsebuje tudi selen, ki je za imunski sistem najpomembnejši mikroelement. Varuje tudi pred prostimi radikali (glavnimi povzročitelji staranja in vzrok rakavih obolenj) in drugimi škodljivimi snovmi, krepi sluznice v telesu, pospešuje celično presnovo, deluje pomlajevalno, pospešuje rast nohtov in las, skrbi za lepo kožo, krepi imunski sistem, izboljšuje vid in pomaga pri kurji slepoti.

Pozitivno vpliva tudi na srčno – žilni sistem, pospešuje nastajanje sperme ter pri moških povečuje sposobnost za oploditev. Vsebuje še kalij, kalcij, železo, vitamin K, folno kislino in vlaknino pektin, ki v prebavnem traktu nabrekne ter tako varuje želodčno in črevesno sluznico.

Poleg tega je korenje tudi odlična zelenjava za vegetarijance, saj vsebuje vitamin A, ki ga večinoma najdemo le v jedeh živalskega izvora.

Odličen v boju proti raku

Da korenje učinkovito uničuje rakave celice, pa so ugotovili britanski znanstveniki. Ti so s pomočjo študije prišli do zanimivega zaključka. Ugotovili so, da ima skuhano celo korenje četrtino več antikancerogenih lastnosti, kot pa tisto, ki ga pred kuhanjem nasekljamo. Ohrani namreč kar 25 odstotkov več antikancerogenih lastnosti. Prav tako naj bi bilo tudi okusnejše.

Znanstveniki so ugotovili, da naj bi imelo celo kuhano korenje več antikancerogenih snovi kot na primer narezano.
Znanstveniki so ugotovili, da naj bi imelo celo kuhano korenje več antikancerogenih snovi kot na primer narezano. FOTO: iStockphoto

Tudi nasploh naj bi zelenjava oranžne barve pred rezanjem in sekljanjem vsebovala več vitaminov, kar pomeni, da je bolje, če jo zaužijete celo. Zaužili boste več zdravilnih snovi in svojemu organizmu ponudili več.

In še nasvet za pravilno pripravo korenja: mlado korenje lahko samo očistite s ščetko in na kratko operete, starejše korene pa morate po potrebi tudi olupiti. Korenja ne kuhate tako dolgo, da postane mehko in skoraj kašasto, temveč ga skuhajte na hitro v malo vode, da ostane čvrsto.

Avtomati s korenjem namesto s čokolado?

In še zanimivost. Si predstavljate, da bi bilo namesto sladic na voljo samo korenje? V Latviji so se namreč ohranjanja zdravja lotili tako, da bodo v latvijskih šolah postavili avtomate, v katerih ne bo običajnih čokolad in siceršnjih vnaprej pripravljenih prigrizkov, pač pa svež korenček. V prihodnosti pa načrtujejo, da bodo avtomate obogatili tudi z drugo zelenjavo, npr. z redkvicami.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650