Zadnja ameriška študija je pokazala, da uživanje katere koli vrste rib enkrat na teden izboljša zdravje vaših možganov. Pokazalo se je, da vrsta ribe ni pomembna, a pomembna je priprava. Pozitivni učinki so se pokazali pri uživanju rib pripravljenih na žaru ali v pečici, ne pa pri ocvrtih ribah. Odkrili so tudi, da ni pomembno, koliko Omega-3 maščobnih kislin vsebuje riba.
Strokovnjaki so namreč pred to raziskavo menili, da zdravje možganov izboljša predvsem antiokidativno delovanje Omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v ribah, semenih, oreščkih in nekaterih vrstah olja. A tokrat so presenečeno odkrili, da temu ni tako.
''Naša študija je pokazala, da imajo ljudje, ki v svojo prehrano vključujejo pečeno - a ne ocvrto ribo – večji volumen možganov na področju povezanem s spominom in prepoznavanjem,'' je povedal dr. James Becker, profesor in psihiater iz medicinske fakultete v Pittsburghu. ''Nismo pa našli povezave med nivojem Omega-3 maščobnih kislin in temi spremembami možganov, kar nas je nekoliko presenetilo,'' je priznal. ''Sklepamo, da je vzrok verjetno treba iskati v bolj splošnem sklopu dejavnikov življenjskega sloga. To pomeni, da so pri strukturalnih spremembah možganov bolj kot dedni dejavniki pomembni dejavniki življenjskega sloga, med njimi tudi uživanje rib.''
Znanstveniki so analizirali podatke 260 ljudi, ki so jim vsak dan podali podatke o svoji prehrani in so jim opravili slikanje možganov z MRI. Odkrili so, da so ljudje, ki so vsaj enkrat na teden jedli v pečici ali na žaru pečeno ribo, imeli večji volumen možganov na predelu, ki je povezan s spominom in prepoznavanjem, poleg tega je bilo pri ljubiteljih rib bolj verjetno, da so imeli visokošolsko izobrazbo.
Študija je bila objavljena v medicinskem žurnalu preventivne medicine American Journal of Preventive Medicine.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV