Vizita.si
Bolan moški

Zdravje

S pravilno prehrano nad novo gripo!

Ni.J.
08. 12. 2009 14.34
2

Ali ste že slišali, da hrana dela čudeže? S pomočjo pravilne prehrane lahko namreč zelo dobro okrepite svoj imunski sistem in poskrbite, da bo vaše telo pripravljeno na okužbo!

S pravilno prehrano boste okrepili svoj imunski sistem in se zaščitili pred okužbami!
S pravilno prehrano boste okrepili svoj imunski sistem in se zaščitili pred okužbami!FOTO: iStockphoto
Z vseh strani nam dajejo nasvete, kako se zaščititi pred okužbo z virusom nove gripe. Dejstvo pa je, da se boste pred okužbo najbolje zaščitili, če boste poskrbeli za svoje telo in imunski sistem! O tem, katere snovi so pomembne za krepitev imunskega sistema in v kateri prehrani se nahajajo, smo se pogovarjali s kliničnim dietetikom Jožetom Lavrincem.

"Če nekdo posega po zdravi prehrani, si bo že pred nastopom gripe zagotovil boljšo imunsko odpornost," pravi klinični dietetik, g. Jože Lavrinec.
"Če nekdo posega po zdravi prehrani, si bo že pred nastopom gripe zagotovil boljšo imunsko odpornost," pravi klinični dietetik, g. Jože Lavrinec. FOTO: Dare Čekeliš

Zdrava prehrana krepi imunski sistem

"Pravilna prehrana je pomemben sestavni del krepitve imunskega sistema,“ pravi klinični dietetik Jože Lavrinec. “Če namreč nekdo redno posega po zdravi prehrani, ki mora biti uravnotežena, zmerna, pestra in razdeljena na več obrokov, si bo že pred nastopom gripe zagotovil boljšo imunsko odpornost,“ dodaja. Boljša imunska odpornost pa ne pomeni samo manjšega tveganja za okužbo. Če je naše telo namreč okrepljeno in pripravljeno na bolezen, se bo z virusom bolje bojevalo, kar bo omililo simptome in skrajšalo čas bolezni.

Najpomembnejši so antioksidanti

Če želimo spodbuditi delovanje imunskega sistema in ga okrepiti, pa moramo v telo vnesti pravilne učinkovine. “Te v telo vnesemo s hrano,“ pravi g. Lavrinec. “Zelo pomembni so vitamini, karoteni in rudnine, ki učinkujejo kot antioksidanti. Med rudninami sta najpomembnejša selen in cink, med vitamini pa vitamina C in provitamin A,“ razlaga.

Antioksidanti so rastlinske snovi, ki običajno obarvajo sadje in zelenjavo in veliko pripomorejo k razstrupitvi organizma. V našem telesu namreč zaradi neprimerne prehrane, kajenja, stresa in onesnaženosti okolja v procesu celičnega metabolizma nastajajo prosti radikali, ki poškodujejo celice v telesu in povzročajo razvoj bolezenskih stanj v telesu. Antioksidanti pa te proste radikale nevtralizirajo.

Sveže korenje za zdravo življenje!
Sveže korenje za zdravo življenje!FOTO: iStockphoto
Pomembne pa so tudi učinkovine, ki se nahajajo v rastlinskih virih hrane. To so:

– karotenoidi ali rastlinska barvila rumeno rdeče barve ter flavonoidi ali barvila rumene barve, ki se nahajajo v korenčku, paradižniku, papriki, koruzi, melonah, jagodah, rumeni kolerabi, agrumih in bučah

– antocijani ali barvila modro in višnjevo rdeče barve, ki so v slivah, grozdju, borovnicah, ribezu, rdečem radiču, rdečem zelju in melancanih

– alicini oziroma žveplaste spojine, ki se skrivajo v čebuli, šalotki ter česnu

Zato bo, kdor želi poskrbeti za svoje zdravje in dober imunski sistem, posegal po zelenjavi in sadju. “Priporočljivo je pojesti vsaj 600 gramov dnevno, v razmerju dva dela zelenjave in en del sadja,“ pravi g. Lavrinec. Pri tem pa je treba izbrati celotno paleto barv sadja in zelenjave. “Vsaka barva in vrsta sadja ali zelenjave namreč prinaša nekoliko drugačne rastlinske učinkovine,“ razlaga. Kot pravi, pa so pomembna tudi polnozrnata živila, ki so bogatejša z rudninami in ščitijo tudi pred boleznimi srca in različnimi vrstami raka. Na prehrano je namreč treba gledati celostno, saj so vsa hranila pomembna. Bistveno je le razmerje.

Pomemben del prehrane predstavljajo tudi beljakovine.
Pomemben del prehrane predstavljajo tudi beljakovine. FOTO: iStockphoto

Ne pozabite na beljakovine, probiotike, omega-3 maščobne kisline ...

Imunskega sistema torej nikakor ne moremo okrepiti brez kakovostnih beljakovin, zato so tudi beljakovinska živila del zdrave prehrane. “Uživati je treba nemastno meso, perutnino brez kože, ribe, manj mastno mleko in mlečne izdelke ter stročnice.“ Pomembno pa je tudi, da v telo vnašate zadostne količine probiotikov. To so žive koristne bakterije in drugi mikroorganizmi, ki živijo v normalni črevesni mikro flori. Njihovo uživanje pozitivno vpliva na zdravje, saj imajo pomembno funkcijo pri prebavi hrane, zmanjšujejo zmožnost nastanka raka in proizvajajo antioksidante.

Pri okrepitvi odpornosti pa ne smete pozabiti na omega-3 maščobne kisline. Priporočljivo je, da dvakrat tedensko uživate ribe in si sem ter tja privoščite kakšne oreščke. Ker pa nekaj omega-3 maščobnih kislin nastane tudi v naši prebavilih pri prebavi prehranskih vlaknin, g. Lavrinec priporoča tudi polnozrnata živila ter stročnice.

Kaj pa, če smo že bolni?

Ko je oseba že zbolela, pa običajno upade apetit, še posebej v času vročinskega obolenja. “Ker telo potrebuje veliko tekočine, priporočam zelenjavne ali mesne bistre juhe, kot napitek pa tople čaje z malo sladkorja,“ svetuje. “Prijajo pa tudi mlečni fermentirani napitki, na primer jogurti, ki so istočasno vir kakovostne lahko prebavljive beljakovine in tekočine. Bolniki lahko posežejo tudi po kakšnem kozarčku sadnega ali zelenjavnega soka ter uživajo prehrano, ki jim diši,“ še dodaja.

Če ste že bolani, pijte veliko tekočine! Tako vam bo telo najbolj hvaležno!
Če ste že bolani, pijte veliko tekočine! Tako vam bo telo najbolj hvaležno!FOTO: iStockphoto

Zdrava prehrana je torej ključ do odpornejšega imunskega sistema. Kljub temu da pravilna prehrana nudi odlično zaščito pred okužbo z novo gripo, krepi naš imunski sistem in pomaga hitreje ozdraviti, pa g. Lavrinec opozarja, da se s prehrano gripe ne da pozdraviti!

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587