Vizita.si
Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.
Zdravje

V kateri hrani je največ vitamina C?

Lina Eržen
30. 08. 2013 08.54
8

Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C.

Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.
Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.FOTO: iStockphoto

Če bi naključno izbrane ljudi vprašali, kateri vitamin jim na pamet pade prvi, obstaja zelo velika možnost, da bodo skoraj vsi odgovorili, da je to vitamin C. To ne bi bilo naključje. Vitamin C je najbolj znan, ker je za telo res izjemno pomemben. Pravzaprav je za kakovost ne le našega življenja, temveč tistega vseh živih bitij tako ključen, da ga marsikatera vrsta lahko proizvaja sama. Toda ljudje ne spadamo mednje. Zato moramo poskrbeti, da ga je vedno dovolj v naši prehrani.

Če boste jedli zdravo, boste zagotovo zaužili tudi dovolj vitamina C; to pa bo zmanjšalo tveganje, da kdaj zbolite za rakom, boleznimi srca in ožilja ali artritisom.
Če boste jedli zdravo, boste zagotovo zaužili tudi dovolj vitamina C; to pa bo zmanjšalo tveganje, da kdaj zbolite za rakom, boleznimi srca in ožilja ali artritisom. FOTO: iStockphoto

Katera živila vsebujejo največ vitamina C?

Čeprav je vitamin C precej občutljivo hranilo, ki ga vsako kuhanje, vlaganje ali zamrzovanje brez izjeme do neke mere uniči, ga ni težko zaužiti dovolj, če se le prehranjujemo zdravo. Vsebuje ga namreč kopica sadja in zelenjave, ne le limone in pomaranče. Pravzaprav so paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača s tem bragodejnim hranilom bogati celo bolj. Odličen vir so tudi jagode, kivi, papaje, melone, lubenice, brusnice, grenivke, maline, solata, ohrovt, špinača, stročji fižol, beluši in ananas. Med začimbami ga vsebujejo največ bazilika, nageljnove žbice, kajenski poper, česen, por in čebula. Če je le mogoče, to hrano zaužijte surovo ali le minimalno obdelano. Poleg tega raje izberite sadeže, ki so čim bolj zreli, vendar hkrati niso, potem ko so bili ubrani, stali predolgo.

Zakaj je vitamin C tako blagodejen?

Zadosten vnos vitamina C je tako pomemben, ker je ta del vrste procesov, ki potekajo v telesu. Na Univerzi v Michiganu so preučili več kot 100 študij, ki so bile narejene v zadnjih desetih letih in potrdili, da je njegovo delovanje res zelo široko. Zaključili so, da bi visoko raven vitamina C v krvi lahko vzeli celo kot kazalec boljšega vsesplošnega zdravja. Tega močno varuje s tem, da celice ščiti pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Že to varuje pred kopico bolezni, kot so rak, bolezni srca in ožilja ali artritis. Poleg tega zadostno uživanje vitamina C zmanjšuje tveganje, da boste imeli težave z očmi, imunskim sistemom, pljuči ali ščitnico. Ščiti tudi jetra, zaradi česar izboljšuje učinek razstrupljanja. Zavira staranje, ohranja močne zobe in kosti ter lepša videz kože, zato se priporoča tudi pri težavah z aknami. Kaj lahko nakazuje, da vam vitamina C primanjkuje? Če vas pogosto presenetijo prehladi in druge okužbe, se vam rane le slabo celijo in imate težave z dihali. Seveda pa zdravja ne izboljšuje le sam vitamin C, temveč ta deluje še boljše v kombinaciji z vsemi drugimi hranili, ki jih vsebuje hrana, ki nam jo je podarila narava.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
User1093987 31. 08. 2013 16.44
Pridruži se sSloveniji v njeni najbolj temni uri in ji pomagaj v voji z Italijo, ter osvoboditvi Trsta. Z vašo pomočjo nam bo mogoče celo uspelo! http://j.mp/15olyfV
no pa da odgovorim na vprašanje ki se nahaja v naslovu in ni odgovorjeno v članku. Največ vitamina C je v Zelenem čiliju, v 100 g je kar 242,5 mg vitamin C (404% RDA), v enem samem zelenem čiliju pa ga je 109,13 (182% RDA). L.P.
Tako v čiliju je največ vitamina C.Seveda je uživanje čilija v Sloveniji spregledano.Če ljudjem izrečeš besedico čili že mislijo v smislu "To pa ne kr peče" obstaja veliko čilijev ,ki malo pečejo ali nič.Seveda pa manj kot peče oz. manj ,ko vsebuje kapsina (capsaicin) manj ima teh dobrih snovi. Tudi v naših trgovinah bi lahko prodajali sveže čilije. Splošno znanega Japaleno (manj pekoč) in Habanero (srednje pekoč Habanero orange ali Habanero red zelo pekoč) 100 g čilija vsebuje: 40 kcal 1,8 g beljakovin 0,6 g maščob 1,5 g ogljikovih hidratov 2,4 g vlaknin 90 g vode 0 mg holesterola 15 mg kalcija 0,7 mg železa 290 mg kalija 20 mg magnezija 2 mg natrija 0,28 mg cinka 0,15 mg vitamina A 0,8 mg vitamina E 0,08 mg vitamina B1 0,05 mg vitamina B2 0,06 mg vitamina B3 0,02 mg vitamina B6 180 mg vitamina C 0,05-1,7 % kapsaicina 0,12-0,35 % karotenoidov
Uporabnik1046796 31. 08. 2013 11.37
cili je vrsta paprike
Da res je.Ampak čili zaradi kapsina vsebuje več zdravih snovi kot sama paprika.
Pravzaprav so paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača s tem bragodejnim hranilom bogati celo bolj. Odličen vir so tudi jagode, kivi, papaje, melone, lubenice, brusnice, grenivke, maline, solata, ohrovt, špinača, stročji fižol, beluši in ananas. Med začimbami ga vsebujejo največ bazilika, nageljnove žbice, kajenski poper, česen, por in čebula.To je pa že skoraj vse našteto!!!POVEJTE MI KAKŠEN SMISEl IMA VSAK DAN NAŠTEVAT TAKE STVARI-PA KATERE ZDRAVIJO RAKA PA....TAKO DALJE!Na koncu boste ljudje videli da vse zmanjšuje raka za recimo 25 %!IN TO VSAK DAN!!!!
To kar vsak dan pišete tukaj zakaj je vse dobro bi že zdavnaj moral zapret ONKOLOŠKI ŽE ZDAVNAJ!!!VSE BREZ DOKAZOV!!
V bistvu je to hudo zavajanje in dajanje praznega upanja zares bolanim!!!
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080