Vizita.si
Transmaščobe višajo slab holesterol in prispevajo k boleznim srca in ožilja, za katerimi umre ogromno Američanov.

Zdravje

V ZDA prepovedali transmaščobne kisline

STA/K.B.
18. 06. 2015 10.54
0

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v torek dokončno potrdila svojo ugotovitev iz leta 2013, da transmaščobe niso več splošno priznane kot zdrave in predelovalcem hrane naročila, naj se jih v naslednjih treh letih povsem znebijo.

Transmaščobe višajo slab holesterol in prispevajo k boleznim srca in ožilja, za katerimi umre ogromno Američanov.
Transmaščobe višajo slab holesterol in prispevajo k boleznim srca in ožilja, za katerimi umre ogromno Američanov.FOTO: iStockphoto

Transmaščobe nimajo nobenih zdravstvenih ali prehrambenih ugodnosti. Uporabljajo se pri predelavi hrane in v restavracijah za izboljšanje trajnosti, okusa in videza. Transmaščobe višajo slab holesterol in prispevajo k boleznim srca in ožilja, za katerimi umre ogromno Američanov.

FDA je prepričana, da se bo število srčnih napadov in drugih srčnih bolezni zaradi prepovedi transmaščob, ki so še slabše od nasičenih maščob, zmanjšalo.

Transmaščobe nastajajo pri dodajanju vodika zelenjavnemu olju, da postane bolj gosto. V tradicionalni ameriški prehrani jih je mogoče najti v piškotih, v testu za pite, mikrovalovni pokovki, zamrznjenih picah in margarinah.

Od leta 2003 do leta 2012 se je uživanje transmaščob v ZDA zmanjšalo za 78 odstotkov, nov ukrep FDA pa jih bo skoraj povsem odpravil. Največji problem zaradi slabega nadzora so restavracije.

Ukrep FDA zadeva transmaščobe, ki se ustvarjajo umetno. Maščob, ki nastajajo po naravni poti v mesu in mlečnih izdelkih, pa ne, ker bi jih bilo zelo težko povsem odstraniti, poleg tega pa ne predstavljajo velikega tveganja za javno zdravje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631