Vizita.si
Bikarbonat, ki ga vsebuje soda bikarbona, je pomemben za pravilno pH ravnovesje v telesu. Če pH ravnovesje ni zdravo, namreč organi in celice ne morejo normalno delovati.

Zdravje

Vam lahko soda bikarbona podaljša življenje?

L.E.
22. 01. 2016 08.11
26

Znanstveniki so ugotovili, da premajhno uživanje bikarbonata, ki ga vsebuje soda bikarbona, za kar 24 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt. A da bi to preprečili, vam ni treba uživati več sode bikarbone. Bikarbonat je tudi v sadju in zelenjavi.

Bikarbonat, ki ga vsebuje soda bikarbona, je pomemben za pravilno pH ravnovesje v telesu. Če pH ravnovesje ni zdravo, namreč organi in celice ne morejo normalno delovati.
Bikarbonat, ki ga vsebuje soda bikarbona, je pomemben za pravilno pH ravnovesje v telesu. Če pH ravnovesje ni zdravo, namreč organi in celice ne morejo normalno delovati.FOTO: Thinkstock

Soda bikarbona je kemično natrijev bikarbonat, ki pomaga telesu uravnavati pH. Zaužijemo ga tudi z obilico sadja in zelenjave. Starejši ljudje z nizkimi ravnmi bikarbonata imajo za kar 24 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt, so ugotovili znanstveniki. Spoznali so tudi, da povečanje ravni bikarbonata v telesu ljudem podaljša življenje. "Če poenostavimo – v študiji so imeli starejši ljudje z nižjimi ravnmi bikarbonata večje tveganje za smrt," pove dr. Kalani Raphael, vodja študije, ki so jo opravili na univerzi Utah.

Ledvice in pljuča delajo skupaj tako, da uravnavajo v krvi ravni bikarbonata, ki je bazičen, in ogljikovega dioksida, ki je kisel. Če pH ravnovesje v telesu ni pravilno, celice in organi ne morejo normalno delovati. Zdrave pH ravni so pri starejših ljudeh povezane z dolgoživostjo. Tudi bolniki, ki imajo veliko težavo z uravnavanjem kislosti in bazičnosti v telesu, imajo veliko manjšo možnost, da preživijo, je prav tako pokazala študija.

Znanstveniki so analizirali podatke 2287 udeležencev druge študije. Stari so bili med 70 in 79. Podatke so zbirali od leta 1997 do leta 2014. Tisti udeleženci, ki so imeli normalne ali visoke ravni bikarbonata, so imeli podobno tveganje za smrt, tisti, ki so imeli prenizke ravni, pa so imeli večje tveganje za prezgodnjo smrt. "Ta študija je pomembna, saj po navadi ljudem redno ne merimo ph-ravni," dodaja Raphael. Z njegovo meritvijo pa bi zdravniki lahko lažje identificirali, kdo je bolj ogrožen in mu je treba priporočiti, da začne uživati več sadja in zelenjave.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650