Zelišča, ki so zelo učinkovita pri zdravljenju vnetega grla
IMUNSKI SISTEM

Zelišča, ki so zelo učinkovita pri zdravljenju vnetega grla

07.10.2019, 8:07
2

Imate razdraženo in pekoče grlo in komaj požirate? Potem imamo za vas nekaj nasvetov, kako si lahko pomagate z zdravilnimi rastlinami in omilite bolečino.

V primeru pekoče bolečine in razdraženega grla ne morete prav veliko narediti, lahko pa bolečino lajšate. Ko boli grlo, je prvi korak, da začnete uživati mehkejšo mlačno hrano, se izogibati močnim začimbam in kajenju. Če imate tudi povišano temperaturo, morate počivati, ne pozabite pa na pitje zadostnih količin tekočine. Pomembno je jesti veliko sadja in zelenjave.

Pripravki iz zdravilnih rastlin proti vnetemu grlu

Če vas grlo močno boli, si lahko pomagate z antiseptičnim pripravkom iz zdravilnih rastlin ali ga naredite kar sami doma. Zelo koristni so na primer pripravki iz žajblja, evkaliptusa, islandskega lišaja in poprove mete. Ne pozabite pa še na ameriški slamnik. Pripravke je koristno grgrati ali jih uživati.

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?
PREBERI ŠE
Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?

Pomaga lajšati bolečine v grlu, deluje antiseptično in pomirja.
Pomaga lajšati bolečine v grlu, deluje antiseptično in pomirja./ FOTO: Thinkstock

Zmagovalec je žajbelj in za njim kamilice

Iz posušene kamilice ali žajblja si lahko pripravite čaj, ki ga pijete ali grgrate. Ni boljšega naravnega zdravila proti bolečemu grlu, kot je žajbelj. Dobro pa je, da si večkrat na dan privoščite tudi skodelico žajbljevega čaja, vendar z njim ne pretiravajte. Dve ali tri skodelice bodo več kot dovolj. Žajbelj je tudi najbolj dostopna zdravilna rastlina, saj ga lahko kupite skoraj povsod. Če ste ljubitelj zelišč, ga lahko vzgojite kar sami doma. Ko ga poberete, ga posušite in primerno shranite. Tako boste čaj lahko pripravili kadar koli. Liste poparite in jih pustite stati v vodi pet minut in čaj je pripravljen. Tudi kamilica ne zaostaja dosti za žajbljem. Pomaga lajšati bolečine v grlu, deluje antiseptično in pomirja. Enako ga lahko pijete ali grgrate.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kako lahko ugotovite, da vaš imunski sistem ne deluje dobro?
PREBERI ŠE
Kako lahko ugotovite, da vaš imunski sistem ne deluje dobro?

Poskusite s smrekovimi vršički

Zelo koristni so tudi smrekovi vršički. Ti že dolgo časa veljajo za učinkovito zdravilo proti prehladu in bolečemu grlu. Iz njih si lahko pripravite sirup. Vsebujejo veliko vitamina C, zato krepijo splošno odpornost, poživljajo in preganjajo utrujenost. Za pripravo potrebujete približno 20 dekagramov smrekovih vršičkov, kilogram rjavega sladkorja in liter vode. Vršičke v posodi prelijete z vodo in zmes zavrete. Nato pustite, da voda z vršički vre deset minut. Sok precedite in vmešate še sladkor ter znova postavite na ogenj. Tokrat kuhate še 20 minut. Vroč sok takoj nalijete v primerne kozarce, zaprete ter spravite v hladen in temen prostor – najbolje v shrambo.

Odličen tudi cimet

Tudi cimet velja za zelo učinkovito sredstvo proti vnetemu grlu. Poskusite z žličko cimeta v prahu, ki ste jo zavreli v kozarcu vode s ščepcem popra in dvema žličkama medu. Mešanica bo pomirila razdraženo grlo. Lahko pa poskusite tudi s cimetovim oljem, ki mu dodate žličko medu.

Gripa, angina, prehlad – kaj se vas loteva?
PREBERI ŠE
Gripa, angina, prehlad – kaj se vas loteva?

Na grlo zelo dobro učinkuje tudi povsem preprosto zdravilo: žlička soli, zmešana v vodi. Z mešanico izpirate usta in jo grgrate.

Eden izmed najstarejših babičinih receptov je tudi karamelno mleko. Zaradi sladkega okusa je mleko priljubljeno predvsem pri mlajših. Sladkor pražite v posodi nad ognjem in zalijete z mlekom.

Seveda pa se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko ob premočnih bolečinah predpiše primerna zdravila.

Poskusite z žličko cimeta v prahu, ki ste jo zavreli v kozarcu vode s ščepcem popra in dvema žličkama medu.
Poskusite z žličko cimeta v prahu, ki ste jo zavreli v kozarcu vode s ščepcem popra in dvema žličkama medu./ FOTO: Thinkstock

NOVICE
Sindikat zahteva 10-odstotni dvig plač, za upravo ...
ŠPORT
Marjanović: Še nam, ki smo vseskozi z Luko, ni ...
POP IN
Bode Miller se je razveselil dvojčkov
TV ODDAJE
Nace Junkar: Pred ogledom nastopa sem imel ...
VIZITA.SI
Pljučni rak je najpogostejši vzrok smrti zaradi ...
OKUSNO.JE
Božanska jed iz preprostih domačih sestavin
ZADOVOLJNA.SI
Velja za modno ikono, za podelitev pa je oblekla ...
MOSKISVET.COM
Zaradi nečimrnosti Ronaldu dveletna prepoved ...
BIBALEZE.SI
Žalostna usoda slavnega para: pred 7 meseci sta ...
CEKIN.SI
Kakšne plače imajo poštarji?
DOMINVRT.SI
Priljubljena pevka si je sredi Ljubljane ...
OKUSNO.JE
Manj kot pol ure za rahlo jajčno omleto