Če na zobozdravniškem stolu ne želite preživeti preveč časa, je prav, da svoje zobe čistite redno in temeljito. Četudi to pomeni, da morate zobno krtačko vsak dan v roke prijeti vsaj dvakrat. Mnogi strokovnjaki (med njimi tudi člani ameriške Akademije splošnega zobozdravstva) pa opozarjajo, da je to izjemno škodljivo od pol do ene ure po obroku, ki je vseboval kisla živila. V to kategorijo pa se ne uvršča le kis – sem spadajo še sadje, sadni sokovi, gazirane pijače in vino.
Živila, ki vsebujejo predvsem citronovo in fosforno kislino, namreč po zaužitju zmehčajo sklenino. Če se torej takoj po obroku lotimo ščetkanja, že tako tanko plast, ki varuje zobovino, še dodatno poškodujemo. Številne študije (med njimi tudi tista, ki so jo opravili na Univerzi v Göttingenu) so pokazale, da je v takem primeru bolje počakati vsaj pol ure. Med preučevanjem so strokovnjaki sicer ugotovili, da se potreben čas čakanja razlikuje od posameznika do posameznika, vendar običajno ni daljši od ene ure. Toliko časa namreč traja, da se sklenina zopet utrdi. Pri tem pomaga slina, ki vsebuje kalcij, ki se lahko veže na sklenino in jo tako remineralizira. Spopade pa se tudi s kislino, ki jo nevtralizira. Tako že samo telo poskrbi, da ne pride do razkritja zobovine, ki je oživčena, zato lahko njena izpostavljenost zraku povzroči občutek skelenja in bolečine. Pravzaprav je v primeru, da veste, da boste pojedli nekaj kislega, priporočljivo zobe očistiti kar pred tem, saj se bo v takem primeru vsaka hrana oziroma pijača nanje težje prijela.
Kaj storiti, če vas zobje že skelijo, si preberite tukaj.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na