Kot so ugotovili danski raziskovalci, sir za razliko od masla ne povečuje stopnje slabega holesterola v krvi. Prav zato menijo, da je veliko bolj zdravo uživati večje količine sira kot večje količine masla. Rezultati študije so objavljeni v ameriškem časopisu nutricionistov.
V raziskavi, ki so jo opravili strokovnjaki z univerze v Kopenhagnu, so prostovoljci, ki so v šestih tednih redno uživali sir, imeli nižjo količino holesterola kot tisti, ki so uživali maslo. Še več, količina holesterola v krvi je bila pri skupini, ki je uživala sir, enaka kot pri tistih, ki so uživali normalno prehrano. Tisti, ki so uživali maslo, pa so imeli kar sedem odstotkov več slabega holesterola v krvi kot prostovoljci v drugih dveh skupinah.
Čeprav še ni povsem jasno, zakaj je tako, pa nutricionisti menijo, da bi lahko vzrok v tem, da sir vsebuje veliko beljakovin in zato telo maščobe prebavlja drugače kot pri uživanju masla.
Sicer statistike kažejo, da je povišan holesterol težava skoraj 70 odstotkov Slovencev, kar pa je zaskrbljujoče, ker večje vrednosti holesterola pomenijo večje tveganje za bolezni srca in ožilja.
Kako še znižati zdravju nevaren holesterol, pa preverite tukaj.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV